ΠΣΟ: Να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στη Διεθνή Υγειονομική Ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας
Μια παγκόσμια απάντηση να δοθεί σε εκείνους που δεν μπορούν να δεχτούν ότι μια μικρή χώρα που υποφέρει από το εμπάργκο και βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς ιμπεριαλισμού μπορεί να προσφέρει μια τόσο μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα.
Ανοιχτή επιστολή της γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας προς τα μέλη, τους φίλους μας και τους εργαζόμενους ολόκληρου του κόσμου:
«Η χώρα μας δεν ρίχνει βόμβες σε άλλους λαούς, ούτε στέλνει χιλιάδες αεροπλάνα σε βομβαρδισμό πόλεων. Η χώρα μας δεν διαθέτει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα. Δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί στη χώρα μας έχουν εκπαιδευτεί στην ιδέα της διάσωσης ζωών», Φιντέλ Κάστρο
Αγαπητοί συνάδελφοι, αδέλφια της παγκόσμιας εργατικής τάξης,
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία χαιρετίζει τα μέλη, τους φίλους και τους απλούς εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται μέρα με τη μέρα για την επιβίωσή τους, για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για να έχουν ανθρώπινη ζωή εν μέσω άνευ προηγουμένου συνθηκών πανδημίας.
Οι εργάτες των καπιταλιστικών χωρών, από το ξέσπασμα της πανδημίας, όχι μόνο μετρούν τους νεκρούς τους, αλλά και έχουν δει με τον πιο κατάφωρο τρόπο την απάνθρωπη συμπεριφορά των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες χωρίς κανένα δισταγμό δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των ανθρώπων, έτσι ώστε το μεγάλο κεφάλαιο, τα αφεντικά, να κερδίσουν ακόμη περισσότερα. Οι αμέτρητοι νεκροί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ιταλία και την Κολομβία, καθώς και σε άλλες χώρες, είναι μάρτυρες των εγκλημάτων των κυβερνήσεών τους εναντίον των λαών τους.
Ωστόσο, παρά τον πόνο και τη θλίψη, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε δει με υπερηφάνεια την αλληλεγγύη και το ανιδιοτελές πνεύμα των ηρώων της εργατικής τάξης, του ιατρικού προσωπικού που διεξάγει τη μάχη ενάντια στην πανδημία σε καθημερινή βάση σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Έχοντας αυτό κατά νου, θεωρούμε ως την υψηλότερη έκφραση ανθρωπισμού και διεθνιστικής αλληλεγγύης τη συμβολή που με ανιδιοτέλεια παρείχαν οι κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες που εδώ και 60 χρόνια παρέχουν υπηρεσίες σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο με το αλτρουιστικό, αλληλέγγυο και ανθρωπιστικό έργο τους. Ειδικότερα η μπριγάδα Henry Reeve, που ιδρύθηκε από τον Fidel, με σκοπό τη διάσωση ζωών σε περιόδους καταστροφών, επιδημιών, πανδημιών και άλλων γεγονότων που απαιτούν ιατρική και παραϊατρική βοήθεια από την Κούβα.
Για αυτόν τον λόγο, θεωρούμε πολύ σημαντικό οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ, κάθε αγωνιστικό συνδικάτο, να απαιτήσουν να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στη Διεθνή Υγειονομική Ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας! Με αυτόν τον τρόπο, το βραβείο θα απονεμηθεί σε μια ομάδα που συμβάλλει και λειτουργεί πραγματικά για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για τους στόχους των ιμπεριαλιστών. Ταυτόχρονα, μια παγκόσμια απάντηση θα δοθεί σε εκείνους που δεν μπορούν να δεχτούν ότι μια μικρή χώρα που υποφέρει από το εμπάργκο και βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς ιμπεριαλισμού μπορεί να προσφέρει μια τόσο μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα.
Ως εκ τούτου, καλούμε κάθε συνδικάτο να στείλει ψηφίσματα, δηλώσεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης, στις οποίες θα απαιτεί να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]
Όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο της ΠΣΟ – WFTU wftucentral.org
Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!
Η Γραμματεία της ΠΣΟ-WFTU