Συνεχίζουμε στα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ – Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο στις 22 και 23 Αυγούστου

Διδασκόμαστε από τον αγώνα του ΔΣΕ. Μελετάμε την Ιστορία του ΚKE και του τόπου μας. Αντιμετωπίζουμε την άγνοια. Απαντάμε στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό, που φουντώνουν στις μέρες μας στην Ελλάδα και στην ΕΕ όλο και περισσότερο.

Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Αυγούστου, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας.

Εκεί, στον προαύλιο χώρο, θα γίνει την πρώτη μέρα πολιτική εκδήλωση στις 8 μ.μ., με θέμα «Η διάσωση των παιδιών από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και η συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών», με ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξουν βιωματικές αφηγήσεις φιλοξενούμενων – τότε παιδιών – στις σοσιαλιστικές χώρες. Το χώρο πλαισιώνουν δύο εκθέσεις με θέμα την πολιτική προσφυγιά, όπου ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζονται και πρότυπα υλικά σχετικά με τη διάσωση των παιδιών από τον ΔΣΕ, από την περιοχή των χωριών της Κόνιτσας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας», που γυρίστηκε το 1948 από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ «Η Ελεύθερη Ελλάδα».

Την Κυριακή, από το ίδιο σημείο, θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. ιστορικός περίπατος στα μονοπάτια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο, όπου μέσα από την προγραμματισμένη διαδρομή θα γίνει επίσκεψη και στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6936.958.901- 6934.0311.832 – 2651.033.501.

Συνεχίζουμε στα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, με το ΚΚΕ μπροστάρη για το δίκιο του λαού

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα, οι Οργανώσεις του Κόμματος αναφέρουν: «Στον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, στην κορυφαία αυτή στιγμή της ταξικής πάλης, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση και τη ζωή των παιδιών.

Οι συνθήκες ζωής στις περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες για κάθε παιδί. Μάχες, φονικές επιδρομές αεροσκαφών της Βασιλικής Αεροπορίας, στέρηση τροφής, έλλειψη ρουχισμού και αρρώστιες απειλούσαν τη ζωή των παιδιών. Αμεσος ήταν ο κίνδυνος εγκλεισμού τους στα γκέτο της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) του ΔΣΕ απευθύνθηκε στις κυβερνήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών (ΛΔ), διατυπώνοντας πρόσκληση να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά για όσο επιβάλλουν οι συνθήκες. Τα σοσιαλιστικά κράτη αποδέχτηκαν το αίτημα και με τη φροντίδα της ΠΔΚ στάλθηκαν στις ΛΔ περίπου 25.000 παιδιά, ανάμεσά τους πολλά από την Ηπειρο (Κονιτσοχώρια), τη Δυτική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη.

Οι αποστολές των παιδιών οργανώθηκαν υποδειγματικά με τη συνοδεία υγειονομικών συνεργείων, παιδοκόμων και ομάδων παιδαγωγών. Τα παιδιά, μέσω Αλβανίας, μεταφέρθηκαν σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και Ανατολική Γερμανία, οι οποίες ανέλαβαν όλο το οικονομικό βάρος της συντήρησης, της στέγασης, της μόρφωσης και τη θεραπεία των παιδιών.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μεταφορά έγινε με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Τα παιδιά αυτά, που στο 60% ήταν αγράμματα και το 34% είχε πάει έως τη Β’ Δημοτικού, έμαθαν στις σοσιαλιστικές χώρες από μία και δύο τέχνες, σε μεσαίες και ανώτερες τεχνικές σχολές, ενώ το 17% τελείωσε πανεπιστημιακές σχολές. Διδάχτηκαν στην ελληνική γλώσσα, στη βάση μιας πλούσιας εκδοτικής προσπάθειας.

Αυτό ήταν το περιβόητο παιδομάζωμα που μέχρι σήμερα η αντικομμουνιστική προπαγάνδα διατηρεί στο οπλοστάσιό της, στην προσπάθεια να εξαπατήσει, συκοφαντώντας αναίσχυντα και αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα. Γιατί στο ίδιο διάστημα χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα δούλευαν ως λούστροι, εφημεριδοπώλες, λαχειοπώλες, υπηρέτριες, έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο. Περίπου 50.000 κλείστηκαν στα βασιλικά ιδρύματα, τις γνωστές “παιδουπόλεις”, βασικός στόχος των οποίων ήταν η μεταστροφή των παιδιών ενάντια στον ΔΣΕ. Σε τέτοιες “παιδουπόλεις» στην Αθήνα μεταφέρθηκαν τα παιδιά από τη Δυτική Μακεδονία, ενώ πάνω από 850 παιδιά από την Κόνιτσα, ηλικίας 4 έως 15 χρόνων, κλείστηκαν στην “παιδούπολη” της Κέρκυρας. Αντίστοιχα ιδρύθηκαν στα Γιάννενα, στη Φιλιππιάδα. Πολλά παιδιά έγιναν αντικείμενο αγοραπωλησίας προς ζευγάρια κύρια στις ΗΠΑ, στη Ν. Ζηλανδία, στον Καναδά.

Η διάσωση τόσων χιλιάδων παιδιών, και η φροντίδα για τη ζωή και τη μόρφωσή τους, που επέδειξαν τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αποτελούσε έμπρακτη εφαρμογή των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και ανιδιοτελή διεθνιστική αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Αναδεικνύει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα που και σήμερα για τα προσφυγόπουλα επιφυλάσσει το θάνατο στο Αιγαίο, τις “Μόριες”, τον εγκλωβισμό και την εκμετάλλευση. Σε όλο τον κόσμο δείχνει το σάπιο του πρόσωπο προς τα παιδιά και τη νεολαία χαρίζοντάς τους φτώχεια, πείνα, αμορφωσιά, κρίσεις και πολέμους».

Και τονίζουν μεταξύ άλλων πως «το ΚΚΕ τιμά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Τη συμβολή και τη θυσία των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα στον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Διδασκόμαστε από τον αγώνα του ΔΣΕ. Μελετάμε την Ιστορία του Κόμματός μας και του τόπου μας. Εχουμε όπλο το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1919 – 1949). Αντιμετωπίζουμε την άγνοια. Απαντάμε στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό, που φουντώνουν στις μέρες μας στην Ελλάδα και στην ΕΕ όλο και περισσότερο. Αποκτούμε γνώση και πείρα από το χτες για να βαδίσουμε σήμερα ακόμα πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη αντοχή. Συνεχίζουμε στα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, με το ΚΚΕ μπροστάρη για το δίκιο του λαού. Σήμερα, όπως και τότε, είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, την αστική τάξη και το κεφάλαιο».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: