Αποκλείει από το συνταγματικό δημοψήφισμα τους ασθενείς με κορονοϊό ο Πινιέρα στη Χιλή
Παρά τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για ψήφο κατ’οίκον, η κυβέρνηση αποκλείει δυνητικά χιλιάδες πολίτες από το δημοψήφισμα για την κατάργηση κι αντικατάσταση του συντάγματος Πινοτσέτ που εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα.
Με πρόσχημα την πανδημία, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Χιλής επιχειρεί επί της ουσίας να στερήσει από τα πολιτικά τους δικαιώματα, απλώς και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να ασθενήσουν από κορονοϊό ή απλώς να βρεθούν θετικοί ως ασυμπτωματικοί φορείς σε κάποιο τεστ. Ο λόγος για το συνταγματικό δημοψήφισμα που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβρη, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν για το αν θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ το παρόν σύνταγμα που χρονολογείται από τον καιρό της δικτατορία του Πινοτσέτ, ή αν θα ψηφιστεί νέος καταστατικός χάρτης της χώρας είτε από τη βουλή είτε από μεικτή επιτροπή βουλευτών και εκλεγμένων πολιτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού εσωτερικών Βίκτορ Πέρες την Παρασκευή, από αυτή την κορυφαία – έστω και με αστικοδημοκρατικά κριτήρια – εκλογική διαδικασία, αποκλείονται όσοι πολίτες ανιχνεύονται ως μολυσμένοι με κορονοϊό. Παρότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντιέγκο Πάουλσεν αρχικά δήλωσε πως υπάρχει δυνατότητα ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα, η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, με τον Πέρες να ισχυρίζεται πως: “Είναι απόλυτα αδιανόητο να διεξαχθεί νομοθετικό έργο για την τροποποίηση θεμελιωδών πτυχών του εκλογικού μας συστήματος 60 μέρες πριν τις εκλογές. Υπάρχουν λόγοι υγείας για τους οποίους θα ενημερώσει κάποια στιγμή ο Υπουργός Υγείας. Θα πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτή την απόφαση”.
Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο του Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας, Πατρίσιο Σανταμαρία, η δυνατότητα να ψηφίσουν κατ’ οίκον οι φορείς κορονοϊού υφίσταται και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να νομοθετηθεί, υπογραμμίζοντας πως “Προσωπικά θα έκανα τον κόπο να το προσπαθήσω”.
Οι ίδιοι οι πολίτες της Χιλής, που δοκιμάστηκε σκληρά στην κορύφωση του πρώτου κύματος με πάνω από 8000 κρούσματα ημερησίως, δηλώνουν αποφασισμένοι σε ποσοστό 70% να προσέλθουν στις κάλπες των Οκτώβρη, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας, που εδώ και πολλές βδομάδες μοιάζει να βρίσκεται σε ύφεση στη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
(κεντρική φωτό EFE)
Με πληροφορίες από telesur