ΕΣΤΑΜΕΔΕ: Να φτιαχτεί αμέσως γηροκομείο στο κληροδότημα Αξελού
Οι μηχανικοί που κινητοποιούνται δεν θα επιτρέψουν, να συνεχίσει η απαξίωση και αδράνεια των έξη δεκαετιών. Οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ έχουν δικαίωμα σε σύγχρονη γηροκομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κληροδότημα Αξελού
Αντί την εγκατάλειψη ή το ξεπούλημα, να φτιαχτεί αμέσως το γηροκομείο
Στο κληροδότημα Αξελού, με το οποίο δόθηκε η δυνατότητα δημιουργίας μιας γηροκομικής και ιατροφαρμακευτικής μονάδας, χωρίς έξοδα από το κράτος, συνεχίζεται η πολιτική εγκατάλειψης και απαξίωσης των έξη σχεδόν δεκαετιών. Ο ΕΦΚΑ κωφεύει επί χρόνια, σχετικά με την υποχρέωσή του να κατασκευάσει το γηροκομείο για τους μηχανικούς, αφού καμιά άλλη προοπτική δεν είναι εφικτή κάτω από τις αυστηρές θεσμοθετήσεις για τα κληροδοτήματα. Την προοπτική αυτή υποστηρίζουν οι βασικότεροι φορείς των μηχανικών, το ΤΕΕ, οι Αρχιτέκτονες του ΣΑΔΑΣ, οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΣΠΜΕ και η ΕΜΔΥΔΑΣ.
Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του σκοπού του κληροδοτήματος απαιτεί ένα ελάχιστο ποσοστό από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (4 εκ. στα 2,5 δις), που συνεχίζουν να κατασπαταλιώνται σε επενδύσεις τύπου Τράπεζας Αττικής.
Στην συνεχή προσπάθεια απαξίωσης προστέθηκε και η συνεχιζόμενη και επεκτεινόμενη καταπάτηση που στερεί από το κτήμα τεράστια αξία από την όψη του οικοπέδου στη Λεωφόρο Δηλαβέρη. Όλοι οι υπεύθυνοι αδιαφορούν, παρά τις πυκνές υπενθυμίσεις μας.
Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ, συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεων στο κτήμα, καλεί και φέτος, την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στις 11.30 π.μ. Ακτή Δηλαβέρη 7, απέναντι από το Δελφινάριο.
Στην φετινή εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι θέσεις όσων φορέων και εκπροσώπων τους ευαιθητοποιηθούν γι αυτό το πρόβλημα και η εκκωφαντική απουσία όσων από τους υπεύθυνους αδιαφορούν. Επισυνάπτεται το οδοιπορικό προσέγγισης στο κτήμα και, για την λεπτομερέστερη ενημέρωση του προβλήματος Αξελού, μια επικαιροποιημένη συνοπτική παρουσίαση.
Για την ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος
Σταύρος Βαρουτσής γενικός γραμματέας
Συνοπτική παρουσίαση του προβλήματος
«Κληροδότημα Αξελού»
Η χήρα του αρχιτέκτονα Ιωάννη Αξελού άφησε με τη διαθήκη της 26 2 1962 στο ΤΣΜΕΔΕ για τους συνταξιούχους του, ένα κληροδότημα, που, χωρίς έξοδα από το κράτος, μπορούσε να γίνει ένα κέντρο γηροκομικής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας επιφάνειας περίπου 1100 τ.μ. Το κληροδότημα περιέχει μια οικία με το οικόπεδό της, όπου κτίστηκε μετέπειτα κι ένα διώροφο κτίσμα, ένα δεύτερο οικόπεδο μπροστά από την οικία, κάτω από την παραλιακή λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου στην Ακτή Δηλαβέρη Πειραιά, κινητά αξίας, μετρητά κλπ. Η διαθήκη αναφέρει στην ουσία:
Ο κληρονόμος να ανεγείρει ει δυνατόν εν καιρώ νοσοκομείο για μηχανικούς κι εργολήπτες του ΤΣΜΕΔΕ Αν δεν καταστεί δυνατόν, να συντηρεί την οικία και να εισπράττει τα εισοδήματά της. Πάντως επιθυμώ όπως ο κάτω όροφος (ισόγειος) της εν Καστέλα οικίας μου μη μισθωθεί ούτε να συμπεριληφθεί εις το τυχόν ως ανωτέρω ανεγερθησόμενον θεραπευτήριον, αλλά να παραμείνει και να δημιουργηθεί αυτοτελές ίδρυμα υπό τον τίτλο «Οίκος Ευγηρίας Ιωάννου και Βασιλικής Αξελού». Σ΄ αυτό οι χρήστες θα εκχωρούν τις συντάξεις τους και την περιουσία τους. Στον οίκο ευγηρίας θα περιέρχονται τα μισά υπόλοιπα εισοδήματα της οικίας μου και του θεραπευτηρίου αν γίνει. Αν πουληθεί το κατω οικόπεδο τα μισά θα πάνε στον οίκο ευγηρίας και τα μισά στο θεραπευτήριο ή στη συντήρησή της υπόλοιπης οικίας. Εκτελεστές της διαθήκης ορίζονται ο «Διευθυντής» του ΤΣΜΕΔΕ, ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ κι ο δικηγόρος Αριστείδης Χατζής.
Τοποθετούμε εδώ μια χρονολογική παράθεση των βασικών γεγονότων από το 1962:
- Αίτημα ΤΣΜΕΔΕ και απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι μοναδικός κληρονόμος
- Πιστοποιητικό κληρονομητηρίου και μεταγραφή του
8 7 78 Ο υπουργός Κοιν. Υπηρεσιών δεν συναινεί για νοσοκομείο και λέει όλη η περιουσία να διατεθεί για το γηροκομείο.
30 11 1980 σταμάτησε το νοίκιασμα και ο ως τότε θετικός οικονομικός απολογισμός.
28 5 1982. Έκθεση επιθεωρητή εθν. κληροδοτημάτων Δημητριάδη. Διαπιστώνει αμέλεια και προτείνει να καταλογισθεί ζημιά σε υπευθύνους ΤΣΜΕΔΕ. Μόνο ο Μαρινάκης δικαιολογήθηκε για το διάστημα 1/64 – 7 /71 και δεν παρουσιάσθηκαν στοιχεία από το ΤΣΜΕΔΕ ότι υπήρξε κάποια συνέχεια.
12 3 1991 απόφαση ΤΣΜΕΔΕ για αντιπαροχή.
11 6 92 απόφαση Εφετείου για αντιπαροχή.
Φεβρουάριος 1995. Έκθεση πραγματογνωμοσύνης ΤΕΕ, Γρατσία, Μπανιά, Ζέρβα για αξιοποίηση ακίνητων. Έγκρισή της από ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ 586/συν.4338/16-3-1995
(Στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης:
Οικόπεδο Α – «Κάτω» O.Τ. 1863 Επιφάνεια κατά την απόφαση του Εφετείου 713 τ.μ. και κατά πρόσφατη μέτρηση ως αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη 439,50 τ.μ. -μεσολάβησε ρυμοτόμηση- …
Οικόπεδο Β – «Άνω» O.Τ. 127 Επιφάνεια κατά τους τίτλους 837 τ.μ., και κατά τη μέτρηση 812,80 τ.μ. Υπάρχει παλαιό τριώροφο περίπου 560 τ.μ. (υπόγειο, ισόγειο, όροφος, δώμα) και διώροφο νεότερο περίπου 190 τ.μ. σε δύο επίπεδα.
Το παλαιό χαρακτηρίστηκε διατηρητέο …
Συμπεράσματα – Πρόταση πραγματογνωμόνων:
Α) Το άνω οικόπεδο και το επ΄ αυτού διατηρητέο να παραμείνει στην ιδιοκτησία του ΤΣΜΕΔΕ
Β) Το κάτω οικόπεδο να δοθεί αντιπαροχή σε ανάδοχο… )
14 Ιουνίου 2000. ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ σε ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΤΣΜΕΔΕ: Το κτίριο απροσπέλαστο από μπάζα κλπ. Στο κατω οικόπεδο καταπατήσεις με κτίσμα και χρήση ιδιωτικού πάρκινγκ. Η δημόσια πρόσβαση από τη Β. Παύλου στην ακτή Δηλαβέρη κλεισμένη από ιδιώτη. Να αρθούν οι αυθαιρεσίες και το κατω οικόπεδο να γίνει κήπος του από πάνω.
Στις 14 Μάη 2001 η ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ κοινοποιεί εμπεριστατωμένο υπόμνημα των αρχών Απρίλη, με προτάσεις. για εκμετάλλευση από το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά πουθενά δεν λέει για γηροκομείο και θεραπευτήριο.
Αρχές 2002 ως αρχές 2008. Διάφορες προτάσεις. Επιτροπή προκήρυξης μελέτης αξιοποίησης και παραλαβή της 8 2 2008. Οι προδιαγραφές του 2007 αναφέρονται σε σενάρια αξιοποίησης κι όχι για εκτέλεση των όρων της διαθήκης.
- Πυρκαγιά στα κτίρια του πάνω οικοπέδου και επικίνδυνος βράχος στο κατω
2 8 13. Απόφαση ανάθεσης σε εταιρεία μέτρων προστασίας κατά της επικινδυνότητας, προϋπολογισμού 13 χιλιάδων ευρώ.
Το θέμα ανακινήθηκε δημόσια από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ από το Γενάρη 2014. Είχαν προηγηθεί επικριτικές δημοσιεύσεις.
Τέλος 2014 έως τέλος 2015 οι αρμόδιες υπηρεσίες ειδοποιούν για διαχειριστικό έλεγχο και τον προωθούν.
11 12 15 το ΤΣΜΕΔΕ ειδοποιεί την ΕΣΤΑΜΕΔΕ ότι πρέπει να ορίσει εκτελεστή. Το έγγραφο δεν πρωτοκολλείται και αποκρύβεται από το ΔΣ.
17 02 2016. Πόρισμα για κληροδότημα Αξελού ομάδας εργασίας υπηρεσιών ΕΤΑΑ με πολλά στοιχεία. Το πιο εμπεριστατωμένο.
Στις 3 Μαρτίου 2016 στέλνεται ενημερωτικό δημοσίευμα του διαδικτύου στα μέλη του ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
22 4 16. Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξελού ΕΣΤΑΜΕΔΕ και υιοθέτηση από ΔΣ 12 5 16.
Απόφαση για ορισμό Καραπιστόλη σαν εκτελεστή και συνθήκες ορισμού.
Προϋπολογισμός, από 2 πεπειραμένους μηχανικούς, 4 εκατομμυρίων.
13 10 16 ΤΣΜΕΔΕ προς ΕΣΤΑΜΕΔΕ: Ορίστε εκτελεστή, σας ζητήθηκε και πέρυσι στις 11 12 15.
26 10 16. ΕΣΤΑΜΕΔΕ σε Υπουργό Εργασίας, Υφυπουργό Κοιν.Ασφάλ., Υπουργό ΥΜΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ, ΤΕΕ: Τι σκοπεύετε να κάνετε για την υλοποίηση της διαθήκης.
31 10 16. Ορισμός εκτελεστή από ΕΣΤΑΜΕΔΕ του αντιπροέδρου της και αναγραφή όρων λειτουργίας του σε σχέση με το ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
25 11 16. Απόφαση ΓΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ για Αξελό. Να εκτελεστεί η διαθήκη και να χρηματοδοτήσει το ΤΣΜΕΔΕ.
5 12 16. Εκτίμηση προϋπολογισμού 4 εκ ευρώ για την κατασκευή γηροκομείου-θεραπευτηρίου, από τους Γρηγοριάδη Βασίλη Αρχιτέκτονα και Τελειώνει Χρήστο Π.Μ. Κοινοποίησή της σε πρόεδρο. ΤΣΜΕΔΕ κ. Μακέδο με αίτημα να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του σκοπού της διαθήκης.
6 και 7- 12- 16. Κοινοποίηση σε πρόεδρο ΤΕΕ και συναίνεση προέδρου ΕΣΤΑΜΕΔΕ Δούκα.(για εκτελεστή και για χρηματοδότηση).
23 12 2016. Άρνηση προέδρου και ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ να πάρουν θέση για την υποχρέωση του ΤΣΜΕΔΕ να υλοποιήσει το σκοπό της διαθήκης με τα 4 εκ. Έκθεση Νομ. Υπηρεσίας (κ. Δημητρακοπουλου) με ενδιαφέροντα στοιχεία και ουσιαστική αποσιώπηση αιτήματος ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Ουσιαστική αποσιώπηση θέματος αποζημιωσης ασφάλειας για πυρκαγιά.
1 Μάρτη 17. Σε συνέντευξη τύπου η ΕΣΤΑΜΕΔΕ ζητά από όλους τους αρμόδιους να υλοποιήσουν το σκοπό του κληροδοτήματος.
13 3 17. ΕΣΤΑΜΕΔΕ σε Μπακαλέξη, Διοικητή ΕΦΚΑ. Οφείλετε να υλοποιήσετε το σκοπό του κληροδοτήματος
27 3 17. Παράσταση ηγεσίας ΕΣΤΑΜΕΔΕ σε ΕΦΚΑ: Οφείλετε να υλοποιήσετε το σκοπό του κληροδοτήματος.
5 4 17. Αποστολή κ. Μακέδου σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση για αποδοχή ρόλου εκτελεστή.
25 4 17. Απόφαση Επιτροπής Αξελού που επαναλαμβάνει το αίτημα ΕΣΤΑΜΕΔΕ και εναντιώνεται σε επέμβαση ΤΜΕΔΕ που δεν έχει αρμοδιότητα για τον εκτελεστή της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. 5 5 17 Αποστολή της θέσης αυτής σε όλους τους αρμόδιους από τη μειοψηφία των 4 στους 9 του ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
22 5 17. Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε ΕΣΤΑΜΕΔΕ: Ορίστε εκτελεστή σε 15 μέρες.
3 8 17. Αποστολή Δούκα για αποδοχή ρόλου εκτελεστή, αφού η Πανεπιστημονική πρότεινει εκτελεστή τον πρόεδρο της Επιτροπής Αξελού.
12 10 17. Αρνηση προτάσεων Παν/κης σε ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ για να εκτελέσουμε τις προηγούμενες αποφάσεις ΔΣ και ΓΣ, καθώς και τις κοινές θέσεις (προπαρασκευή «διαβούλευσης»). Αόριστη και οπωσδήποτε ανερματιστη και βλαβερη απόφαση για διεκδίκηση κυριότητας από ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
24 10 17. Εκδήλωση στο κτήμα από την Επιτροπή Αγώνα και συλλογή υπογραφών.
16 11 17. Έκθεση νομικής υπηρεσίας ΕΦΚΑ (Δημητρακόπουλος) για τις τελευταίες εξελίξεις και θέσεις αρμοδίων, για εκτελεστές κλπ.
2 2 18. Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ για Αξελό. Υιοθέτηση της επίσημης θεώρησης και του αιτήματος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για αμεση χρηματιδιτηση και ανεργεση του γηροκομείου.
6 και 12 3 2018. Πρόταση Δούκα και θέσεις εκτελεστών αντίθετες με τις αποφάσεις ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
23 3 18 και 16 4 18. Αποστολή σε όλους τους αρμόδιους του ογκώδους ταξινομημένου φακέλου Αξελού που κατέχει η ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ και η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ (μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ).
28 4 18. Αποστολή στοιχείων σε όλους τους αρμόδιους και στους επιστημονικούς συλλόγους τεχνικών για παρουσίαση θέσης τους σε εκδήλωση στο κτήμα που θα πραγματοποιηθεί στις 10 5 18.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως από το 1962 μέχρι σήμερα, με σειρά ενεργειών και κυρίως με σειρά παραλείψεων, το ΤΣΜΕΔΕ, μη φροντίζοντας να υπάρχει εκτελεστής, έχει την ευθύνη της διαρκούς φθοράς και απαξίωσης του κτήματος, της εξαφάνισης κινητών πραγμάτων που είχαν αξία και μάλλον και της «εξαφάνισης» των αναφερομένων στη διαθήκη σημαντικών χρηματικών ποσών. Το 1980 σταματά η εκμίσθωση (σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο), η όποια συντήρηση της οικίας και ο θετικός ως τότε οικονομικός απολογισμός. Επιθεωρητής εθνικών κληροδοτημάτων διαπιστώνει το 1982 παραλείψεις και κάνει καταλογισμό στους υπευθύνους του ΤΣΜΕΔΕ. Ένας μόνον απολογείται και δεν παρουσίασε ως τώρα το ΤΣΜΕΔΕ στοιχεία για καμιά συνέχεια. Το 1992 το ΤΣΜΕΔΕ πετυχαίνει να αλλάξει ο σκοπός της διαθήκης με απόφαση του Εφετείου Πειραιά για να δοθεί το κτήμα αντιπαροχή, αλλά δεν υπάρχει επίσης καμιά συνέχεια. Το 2011 πιάνει φωτιά και καταστρέφεται ολοσχερώς η οικία. Μάλλον «δεν φρόντισε κανείς» να δώσει η ασφαλιστική εταιρεία που το ασφάλιζε την αποζημίωση που όφειλε. Πραγματογνωμοσύνες, μελέτες, προτάσεις και επιτροπές υπάρχουν αρκετές όλο αυτό το διάστημα, χωρίς καμιά συνέχεια. Το 2013 γίνονται εργασίες άρσης της επικινδυνότητας, επιπέδου 13.000 ευρώ.
Από το 2014 σηκώνει σποραδικά το θέμα η ΕΣΤΑΜΕΔΕ και από το Φλεβάρη του 2016 με συνέπεια. Τον ίδιο μήνα κάνει σοβαρή εμπεριστατωμένη έκθεση το ΕΤΑΑ. Από τότε περίπου εγκαθίσταται διαχειριστικός έλεγχος από αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά δεν δημοσιοποιηθηκε κανενα πόρισμα, με την αιτιολογία ότι ηταν ποινικη διερευνηση που είναι μη δημοσιευσιμη και βεβαια δεν υπηρξε καμια συνεχεια, παρά την πίεση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και στη συνέχεια της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ (μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ) που ηγούνταν τα τέσσερα μέλη της μειοψηφίας του 9μελους ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΤΣΜΕΔΕ δεν υλοποιείται ο ορισμός εκτελεστή της ΕΣΤΑΜΕΔΕ παρα το καλοκαιρι 2017. Οι υπενθυμίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για ορισμό εκτελεστών από ΤΣΜΕΔΕ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ αρχίζουν το Δεκέμβρη 2015.
Πρώτη συνεδρίαση των τριών εκτελεστών γίνεται στις 12 3 18 με αποφάσεις που συμβάλλουν στην παράταση της 60χρονης εγκατάλειψης και απαξίωσης. Ο εκτελεστής από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ προτείνει πράγματα αντίθετα από τις εντολές του ΔΣ της, και τις αποφασεις των Γ. Συνελεύσεων ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ο σεβασμός στις οποίες αποτελεί προϋπόθεση της λειτουργίας του, κατά τον ορισμό του.
Από το Φλεβάρη του 2018, ασχολείται με συνεχή πίεση και η ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ (Πανελλήνια Ένωση Ομοτίμων μελών του ΤΕΕ) που οργανώνει εκδήλωση στο κτήμα, επανάληψη παρόμοιας εκδήλωσης τον Οκτώβρη 2017 από την Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ (μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ). και οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους.
Από το καλοκαίρι 2016 οι αρμόδιοι βομβαρδίζονται με συνεχείς ενημερώσεις, ανταποκρίσεις και αντιδράσεις σε ενέργειες, θέσεις και αιτήματα, αρχικά της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και στη συνέχεια της Επιτροπής Αγώνα και της ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ. Εφοδιάστηκαν όλοι με τον ταξινομημένο ογκώδη φάκελο που διέθετε τότε η ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ κι η Επιτροπή Αγώνα.
Το σύνολο των αρμοδίων, τυπικά και κυρίως ουσιαστικά, όλη αυτή την περίοδο κωφευαν διαρκώς. Ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ στις 13 6 2017 είπε ότι μελετούν το θέμα και ο Υφυπουργός Κ.Α. το Φλεβάρη 2018 είπε ότι δεν άρχισαν ακόμα τη μελέτη του θέματος.
Υπάρχουν στα έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΕΦΚΑ εκφράσεις υπηρεσιών που παραπέμπουν σε «εκκαθάριση» της κληρονομιάς. Δεν υπάρχει καμιά έκφραση που να αναφέρεται στην πραγματοποίηση του σκοπού της διαθήκης. Αυτός έχει μετατραπεί με την εφετειακή απόφαση του 1992 στην αντιπαροχή, της οποίας το προϊόν δεν συσχετίζεται με το σκοπό της διαθήκης, το γηροκομείο και θεραπευτήριο
Παρόλο που θέλει μελέτη, την οποία δυστυχώς δεν έκανε όπως όφειλε η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ, δεν μπορούμε να μην νιώσουμε αρνητικές σκέψεις για την πρόταση-άποψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι αρμόδιο είναι το Εφετείο. Αυτό, που πριν 25 χρόνια αποφάσισε, κατά τη γνώμη μας κατευθυνόμενα και παράνομα, να ξεπουλήσει το κληροδότημα με την αντιπαροχή σε κάποιον εργολάβο.
Στις συνεδριάσεις των εκτελεστών, για τους οποίους υπάρχουν σημαντικά κενά στο διορισμό και τη νομιμότητά τους παρουσιάζονται αποφάσεις που είναι αντίθετες με τον σκοπό της διαθήκης, για εκμετάλλευση με Airbnb, για υπηρεσίες σε εύπορους υπερήλικες, για αντιπαροχή, για μελέτες εκατομμυρίων ευρω, για δωρεές μεγαλοεργολαβων κλπ. Χαρακτηρίζουν υπερβολικό το χαρακτηρισμό διατηρητέου (ενός κτίσματος φτιαγμένου από δυο ονομαστούς μηχανικούς, το Μιλτιάδη και το Γιάννη Αξελό, με πασίγνωστο έργο, ανάμεσα στο οποίο και ο σταθμός του Ηλεκτρικού στον Πειραιά).
Στις 16 Απριλίου 2018 επισημάνθηκε στο ΤΣΜΕΔΕ-ΕΦΚΑ αλλά και στους άλλους αρμόδιους, ακόμα μια φορά, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία στο φάκελο των «71» εγγράφων του ΤΣΜΕΔΕ, αν εκπλήρωσε η Ασφαλιστική Εταιρεία (που συνέχισε επί χρόνια να καλύπτει το κτήμα), τις υποχρεώσεις της αποζημίωσης από την πυρκαγιά. Δεν απάντησαν. Το μυαλό πάει σε συνεργία ΤΣΜΕΔΕ- ασφαλιστικής, να μη καταβληθεί η αποζημίωση (!).
Μετά την εκδήλωση που έγινε στο κτήμα στις 10 Μαΐου 2018 καταγγελθηκαν από την ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ σε ολους τους αρμοδιους πραξεις καταπάτησης και η δυνατότητα να αντιμετωπισθουν με επερχόμενη πώληση του κτήματος του καταπατητή. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Από τότε συνεχίστηκαν οι καταγγελίες, ενώ στην εκδήλωση που έγινε το 2019 διαπιστώθηκε επέκταση της καταπάτησης κατά δεκάδες τετραγωνικά μέτρα. Καμία ουσιαστική απάντηση και ενέργεια δεν ήρθε από κανένα από τους αρμόδιους, διοικητή ΕΦΚΑ και συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.=
Στην εκδήλωση που έγινε στο κτήμα τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαν ήδη συνταχθεί στην πρόταση για υλοποίηση του σκοπού του κληροδοτήματος το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και το Τμήμα του Αττικής, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και η ΕΜΔΥΔΑΣ.
Σε επτά αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις των δυο σωματείων συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, πάρθηκαν απόφασεις για εκτέλεση του σκοπού της διαθήκης με τη χρησιμοποίηση των 4 εκατομμυρίων από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ 2016, 18, 19 και 20, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ 2018, 19 και 20).
Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ με τις πράξεις της μέχρι σήμερα και η ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ μέχρι το Φλεβαρη 2020, που άλλαξε διοίκηση, και την ουσία της διεκδικητικής της δουλειάς σύμφωνα με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης εκτελούν τα τρία μέλη της μειοψηφίας του επταμελούς Δ.Σ. κοινοποιούν διαρκώς σε όλες τις κατευθύνσεις ότι οι μηχανικοί που κινητοποιούνται δεν θα επιτρέψουν, να συνεχίσει η απαξίωση και αδράνεια των έξη δεκαετιών. Οι μηχανικοί και συνεργάτες τους απαιτούν το δικαίωμά τους και υποχρέωση του ΤΣΜΕΔΕ και του διαδόχου του ΕΦΚΑ, να εκτελεστεί ο σκοπός της διαθήκης. Προειδοποιούν ότι θα χτυπήσουν με όλα τα μέσα οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, που να είναι αντίθετη από το σκοπό της διαθήκης.
Διακηρύσσουν ότι οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ έχουν δικαίωμα σε σύγχρονη γηροκομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για την ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος
Σταύρος Βαρουτσής γενικός γραμματέας