Ιμπεριαλισμός και Υγεία: Η περίπτωση του εμβολίου ενάντια στο Covid-19 – Μέρος 1ο
Εάν κάποιος αδαής πίστευε ότι μπροστά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του COVID-19, τα καπιταλιστικά κράτη απλά θα ξεχνούσαν τον λυσσαλέο ανταγωνισμό των εθνικών αστικών τάξεών τους, για μια ακόμη φορά θα έβγαινε γελασμένος.
Εάν κάποιος αδαής πίστευε ότι μπροστά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του COVID-19, τα καπιταλιστικά κράτη απλά θα ξεχνούσαν τον λυσσαλέο ανταγωνισμό των εθνικών αστικών τάξεών τους, για μια ακόμη φορά θα έβγαινε γελασμένος. Η περίπτωση της έρευνας για το εμβόλιο κατά του «…SARS–CoV-2, δηλαδή του ιού που προκαλεί την πανδημία του COVID-19» [1] είναι μία ακόμη απόδειξη πως το Κεφάλαιο και οι κρατικές υπηρεσίες του (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κοκ) δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου ν’ αυξήσουν το μερίδιό τους από την πίτα του κέρδους.
Και για τι πίτα μιλάμε, αφού το φαρμακευτικό μονοπώλιο εφόσον περάσει όλες τις φάσεις δοκιμής του νέου εμβολίου, θα έχει σχεδόν αποκλειστική πρόσβαση σε μία τεράστια παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές, η ζήτηση για το εμβόλιο θα είναι 3-5.000 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και με βάση δημοσιεύσεις της Morgan Stanley «οι τιμές πιθανόν να κυμαίνονται μεταξύ $5 και $10 για κάθε δόση κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, και αργότερα να αυξηθούν μεταξύ $13 και $30 για τις προληπτικές δόσεις σε μελλοντικά χρόνια».[2] Η ίδια συμβουλευτική εκτιμάει με βάση τον παγκόσμιο πληθυσμό και της παραπάνω τιμές ότι « [η] αγορά της πανδημίας θα έχει μέγεθος 10-20 δις δολαρίων μεταξύ 2020-2022… και περαιτέρω 2-25 δις δολαρίων για τα επόμενα κύματα εμβολιασμών…» [3]. Άρα η πίτα είναι μεγάλη.
Πέρα από το οικονομικό μέγεθος των κερδών όμως, υπάρχει και ένα μη υπολογίσιμο μέγεθος, το prestige που συνδέεται με την ανακάλυψη του εμβολίου της πρώτης πανδημίας εδώ και εκατό χρόνια. Συνεπώς, μπορείτε να φανταστείτε το ηθικό πλεονέκτημα που δίνει σε μία χώρα ή και στην βιομηχανία της μια τέτοια ανακάλυψη.
36 εμβόλια στην κούρσα
Σκοπός του πρώτου μέρους του άρθρου είναι να παρουσιάσουμε τους παίχτες που συμμετέχουν στην κούρσα, μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Να συνειδητοποιήσει ο αναγνώστης ότι η συζήτηση δεν περιορίζεται στο ρώσικων συμφερόντων εμβόλιο, Sputnik-V, και των σουηδό-αγγλικών συμφερόντων, AstraZeneca– Πανεπιστήμιο Oxford, αλλά πώς έχουμε 36 εν δυνάμει εμβόλια σε κλινικές δοκιμές, 90 σε προκλινικές δοκιμές και πάνω από 70 εταιρείες και φορείς από 20 χώρες (μεταξύ των οποίων η Κούβα και η Βόρεια Κορέα). Ούτε περιορίζεται, σ ’ ένα είδος εμβολίου αλλά τουλάχιστον σε πέντε.
Στο δεύτερο μέρος θα επικεντρωθούμε στο οικονομικό και μιντιακό μπρα-ντε-φερ των «δυο-τριών φιναλίστ».
Ωστόσο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε εκ προοιμίου πως δεν είμαστε ούτε επιστήμονες ούτε ειδικοί. Δεν θα καταλήξουμε σε κάποιο εμβόλιο ή σε κάποια καλή καπιταλιστική χώρα που θα μας σώσει. Απλά, θα σκιαγραφήσουμε πώς στην βάση του καπιταλισμού -σε βαθιά οικονομική κρίση- οι ανταγωνισμοί γίνονται ισχυρότεροι και πιο βίαιοι ακόμα και όταν παίζεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πώς γεννιέται ένα εμβόλιο;
Αρχικά έχουμε τις προκλινικές φάσεις στις οποίες τα εμβόλια δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Συνήθως σε ποντίκια ή πιθήκους, δηλαδή σε θηλαστικά που έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουμε 89 εμβόλια σ’ αυτή τη φάση.
Εφόσον υπάρξει ανοσολογική απάντηση οι έρευνες περνάνε στην φάση 1. Στη φάση αυτή, οι ερευνητές παίρνουν μια μικρή ομάδα « …υγιών εθελοντών που δοκιμάζουν εθελοντικά μεγαλύτερες δόσεις. Προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που δίνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Συνήθως σε αυτή τη φάση κρατάνε μία μεσαία δόση. Δεν κρατάνε ούτε την πολύ χαμηλή, η οποία συνήθως δε δουλεύει αλλά ούτε την πολύ υψηλή, διότι συνήθως μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως πόνο στο χέρι ή πυρετό..» όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.[4]
Η φάση 2 – διευρυμένες δοκιμές. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν το εμβόλιο σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών τους οποίους οργανώνουν σε διαφορετικά γκρουπ με παρόμοια χαρακτηριστικά πχ παιδιά και ηλικιωμένοι, ούτως ώστε να ελεγχθεί ενδεχόμενη διαφορετική επίδραση. Παράλληλα, εξετάζουν περαιτέρω την ασφάλεια και την ικανότητα του εμβολίου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η φάση 3: Οι επιστήμονες χορηγούν το εμβόλιο σε χιλιάδες άτομα και καταγράφουν πόσοι μολύνθηκαν, σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο προστατεύει από τον κορονοϊό.
Έγκριση: Οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα επανεξετάζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών και αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν το εμβόλιο ή όχι. Κατά τη διάρκεια πανδημίας, ένα εμβόλιο μπορεί να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης πριν λάβει επίσημη έγκριση. Μόλις χορηγηθεί άδεια χρήσης ενός εμβολίου, οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν άτομα που το έλαβαν προκειμένου να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Υπό την πίεση της επείγουσας κατάστασης της πανδημίας αλλά και της ανάγκης κατοχύρωσης της πατέντας του εμβολίου κατά του SARS, η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να δώσουν μερική έγκριση πριν καν τελειώσει η φάση 3, μολονότι έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Επίσης ένας άλλος τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίων είναι ο συνδυασμός φάσεων. Έτσι, ορισμένα εμβόλια κορονοϊού βρίσκονται τώρα σε δοκιμές φάσης πχ 1 και 2, στις οποίες συμμετέχουν εξαρχής εκατοντάδες άτομα.
Τι είδους εμβόλια ερευνώνται και ποιοι κάνουν την έρευνα; Σύμφωνα με τις πήγες μας, υπάρχουν 5 διαφορετικά πεδία έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το κάθε πεδίο έχει σχέση με μια διαφορετική μεθοδολογία αντιμετώπισης του ιού και αναζήτησης αποτελεσματικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε καθένα από τα διαφορετικά πεδία έρευνας έχουμε πολλούς ανταγωνιστές. Η τοποθέτηση κάθε παίχτη-κεφαλαίου-χώρας στη μία ή στην άλλη έρευνα ή σε παραπάνω από μία έχει άμεση σχέση με την θέση του στην παγκόσμια αγορά δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα ερευνητικά μέσα που κατέχει αλλά και την έκτακτη κρατική οικονομική στήριξη.[5]
1. Γενετικά εμβόλια: Εμβόλια που χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα από τα γονίδια του κορονοϊού για να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- -Moderna και National Institutes of Health (Μέρος του αντίστοιχου Υπουργείου Υγείας της ΗΠΑ). Και οι δύο συμφερόντων ΗΠΑ. Οι έρευνες είναι στην φάση 3 από τις 27/07/2020. Η σύμπραξη έχει λάβει 1 δις από την κυβέρνηση ΗΠΑ και επιπλέον 1,5 δις για 100 εκατομμύρια δόσεις εάν το εμβόλιο αποβεί ασφαλές. [6]
- -BioNTech (Γερμανικών συμφερόντων), Pfizer (συμφερόντων ΗΠΑ), Fosun Pharma (συμφερόντων Κίνας- γίγαντας στην αγορά υγείας, μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ιδιωτικών νοσοκομείων στην ηπειρωτική Κίνα, πλειοψηφικός μέτοχος σε γίγαντες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, επιπλέον μέτοχος με ποσοστό 49% της Sinopharm Industrial Investment,- δημόσιας κινέζικης φαρμακευτικής). Την ίδια μέρα που η προηγούμενη σύμπραξη ανακοίνωσε το πέρασμα στην φάση 3, αυτή η σύμπραξη ανακοίνωσε την φάση 2-3. Το ίδιο μήνα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επένδυσε 1,9 δις με αντάλλαγμα 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Δεκέμβρη και 500 εκ. αργότερα. Συγχρόνως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αγοράσει 120 εκ. δόσεις.
- -Zydus Cadila (Ινδικών συμφερόντων), παρασκευάζει το ZyCoV–D. Από τις αρχές Αυγούστου έχει περάσει στην φάση 2, με έγκριση του Ινδικού «ΕΟΦ».
- -CureVac (Γερμανικών συμφερόντων) τον Αύγουστο προχώρησε στην φάση 2 των δοκιμών [7] του εμβολίου. Κατάφερε αυτό το βήμα χάρη στο δάνειο 75 εκατομμυρίων από την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» τον Ιούλιο για ανάγκες της έρευνας για το εμβόλιο. Η ΕΕ δηλώνει ανοιχτά την πρόθεση της να παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις από την CureVac. Υπενθυμίζουμε πως η ΕΕ έχει ήδη συμφωνίες προαγοράς με Sanofi-GSK, την Johnson & Johnson και την AstraZeneca. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η σπουδή της ΕΕ να κλειδώσει συμφωνίες, συνδέεται και με φήμες πως ο ίδιος ο Τραμπ έβαλε μεγάλα ποσά στο τραπέζι ώστε η εταιρία να αλλάξει την έδρα της έρευνας από την Γερμανία στις ΗΠΑ[8] και άρα να αποκτήσει η ΗΠΑ προτεραιότητα στο εμβόλιο.
- -Τα πανεπιστήμια συμμετέχουν και αυτά στην αναζήτηση του κατάλληλου εμβολίου.. Ετσι έχουμε το Imperial College London που συμπράττει με την Κινέζικη (Χονγκ-Κόνγκ) Morningside Ventures, το πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία με την AnGes και την Takara Bio (και οι δυο Ιαπωνικών συμφερόντων), τη σχολή Ιατρικής Duke–NUS της Σιγκαπούρης που συμπράττει με την Arcturus Therapeutics (συμφερόντων ΗΠΑ), και τέλος την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστήμων της Κίνας που συμπράττει με Suzhou Abogen Biosciences και Walvax Biotechnology. Οι τέσσερις αυτές προσπάθειες βρίσκονται στην συνδυασμένη 1-2 φάση.
- -Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την Γαλλική Sanofi, που συμπράττει με την Translate Bio (συμφερόντων ΗΠΑ). Θα βρούμε την Sanofi, και στην συνέχεια σε διάφορες άλλες συμπράξεις που δοκιμάζουν νέα εμβόλια. Ωστόσο είναι σε πολύ πρώιμα στάδια οι κλινικές μελέτες.
2. Εμβόλια που εμπεριέχουν τον ιό: Εμβόλια που χρησιμοποιούν έναν ιό-μεταφορέα για εισαγωγή του γονιδιώματος του κορονοϊού εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Τα κύτταρα με τη σειρά τους παράγουν πρωτεΐνες του ιού, προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς όμως ο ιός να μπορεί να αναπαραχθεί. ·
Το Ρωσικό ερευνητικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχουσα ερευνητική εμπειρία και εμβόλια για ασθένειες του αναπνευστικού μπήκε στην κούρσα τον Μάη και ανακοίνωσε την αρχή της φάσης 3 τον Αύγουστο. Το Sputnik V, όπως βαφτίστηκε το εμβόλιο, πήρε το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας για άμεση χρήση, στα μέσα Αυγούστου, παρόλο που δεν είχε καν αρχίσει η φάση 3. Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις, επανεξετάστηκε η έγκριση που πλέον θα συμπεριλαμβάνει 40.000 εθελοντές από 2000 που ήταν αρχικά.
Την στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές, δημοσίευμα αναφέρει «Χωρίς «σοβαρές παρενέργειες» διαπιστώνεται το ρωσικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, γνωστό και ως «Sputnik V», όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».»[9].
· Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου η AstraZeneca, Σουηδό-Βρετανικών συμφερόντων, επέβαλε την παρουσία της [10]. Το εμβόλιο όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι θα είναι έτοιμο τον Οκτώβρη- Νοέμβρη [11]. Τόσο οι ΗΠΑ, που επένδυσαν 1,2 δις, και η ΕΕ, που παρήγγειλε τον Αύγουστο 400 εκατομμύρια δόσεις ποντάρουν και σ’ αυτό το εμβόλιο, παρόλο που βρίσκεται μόνο στην συνδυασμένη φάση 2-3. H AstraZeneca, που φαίνεται να τρέχει το εμπορικό και μάρκετινγκ σκέλος της σύμπραξης, το τελευταίο δίμηνο έχει επιταχύνει τις τοπικές συμφωνίες με εταιρίες με σκοπό την άμεση παραγωγή του εμβολίου.[12]·
Η Κινέζικη CanSino Biologics και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστήμων της Κίνας (που την συναντήσαμε παραπάνω) βρίσκονται πλέον στην φάση 3 (Αύγουστος 2020). Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times [13], παρόλο που βρίσκονται ακόμα στην αρχή της φάσης 3, ήδη το δοκιμάζουν σε προσωπικό του στρατού και σε υπαλλήλους τις κρατικής PetroChina που βρίσκονται εκτός Κίνας. ·
Η πολυεθνική Johnson & Johnson, που είχε συμβάλει στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Έμπολα, συμπράττει με το Beth Israel Deaconess Medical Center στην Βοστώνη, που έχει εμπειρία στο να φτιάχνει εμβόλια με βάση τον ιό Ad26, και οι δύο συμφερόντων ΗΠΑ. Η σύμπραξη έλαβε 456 εκατομμύρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προχωρήσει στην φάση παραγωγής εάν και εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο και τον Αύγουστο μέσω του Υπουργείου Αμύνης υπογράφτηκε συμφωνία προαγοράς ύψους 1 δις. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ έχει και αυτή κάνει αντίστοιχο προσύμφωνο. Βέβαια, αναμένεται να περάσει στην φάση 3 τον Σεπτέμβρη, δηλαδή αρκετά αργότερα από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.
3. Εμβόλια με βάση πρωτεΐνες: Εμβόλια που χρησιμοποιούν ολόκληρη πρωτεΐνη του κορονοϊού ή θραύσμα της προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. ·
Η μοναδική έρευνα σ’ αυτό το είδος εμβολίου βρίσκεται στην φάση 2 και ανήκει στην Anhui Zhifei Longcom, Κινέζικων συμφερόντων, σε σύμπραξη με το Μικροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστήμων Κίνας [14]. Η φάση 3 αναμένεται αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβρη.·
Οι ερευνητικές προσπάθειες που βρίσκονται στην συνδυασμένη 1-2 φάση είναι οι εξής: To κουβανικό κρατικό Ινστιτούτο Finlay, το ρωσικό κρατικό ερευνητικό Ιολογικό- Βιοτεχνολογικό κέντρο (Vector) και η Novavax, συμφερόντων ΗΠΑ, που έχει ήδη λάβει 1,6 δις οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. ·
Τέλος, οι έρευνες που βρίσκονται στην φάση 1: Η Κινέζικη Clover Biopharmaceuticals που συμπράττει με την Βρετανική GSK και την Dynavax, συμφερόντων ΗΠΑ, η Αυστραλέζικη Vaxine, πάλι η GSK και η Dynavax αλλά τώρα σε σύμπραξη με την Καναδικών συμφερόντων Medicago (να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία φτιάχτηκε από τον γίγαντα παραγωγής προϊόντων καπνού Philip Morris), η Ταϊβάνεζικη Medigen που συμπράττει και αυτή με την Dynavax, η Ταϊβάνεζικη Adimmune, και τέλος, τον Ιούλιο η κρατική επιτροπή επιστημών και τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι έχει προχωρήσει στην φάση 1 των ερευνών. Απ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτή που έχει λάβει οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ, ύψους 2,1 δις, αλλά και από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας και από την ΕΕ είναι αυτή της Sanofi και της GSK.
4. Εμβόλια με ολόκληρο τον ιό: Εμβόλια που χρησιμοποιούν εξασθενημένους ή αδρανοποιημένους ιούς για να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ουσιαστικά η παλαιότερη μέθοδος παραγωγής και χορήγησης εμβολίων.·
Στην φάση 3 έχουμε 3 προσπάθειες. Όλες είναι κινέζικες, ωστόσο δεν είναι όλες αμιγώς κρατικές. Από την μια ο γίγαντας Sinovac Biotech [15] που μπαίνει στην 3η φάση μετά από δοκιμές του εμβολίου σε 90% των υπαλλήλων της [16]. Το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Γιούχαν (περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός) μαζί με την κρατική Sinopharm και τέλος το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου πάλι με την Sinopharm. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες χώρες έχουν κάνει παραγγελίες ή εάν θα είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
· Φάση 1-2: Η Ινδικών συμφερόντων Bharat Biotech ένωσε τις δυνάμεις της με την FluGen, με βάση τις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Γιουσκόνσιν-Μάντισον και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ιολογικό Ινστιτούτό. Ο C.E.O της Bharat, στις αρχές Ιούλη, παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τις αρχές του 2021.[17]
Η Merck, συμφερόντων ΗΠΑ, εν μέσω πανδημίας, κάνει την επιθετική εξαγορά[18] της Αυστριακής, Themis Bioscience, και επιβάλλεται έτσι στην σύμπραξη και έρευνα της τελευταίας με το Γαλλικό, Ινστιτούτο Παστέρ.
Το Καζάκικο, Ερευνητικό Ινστιτούτο για Βιολογικά Προβλήματα Ασφάλειας, στις 28 Αυγούστου μπήκε στην κούρσα, ανακοινώνοντας την αρχή της φάσης 1.
5. Ανακύκλωση εμβολίων. Εμβόλια που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες ασθένειες που μπορεί επίσης να προστατεύσουν από το Covid-19.·
Η μοναδική προσπάθεια καταγράφεται από το Murdoch Children’s Research Institute της Αυστραλίας. Ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην φάση 3 χρησιμοποιώντας ήδη το υπάρχων εμβόλιο κατά της φυματίωσης (Bacillus Calmette-Guerin- B.C.G ) [19]. Ωστόσο ο στόχος της έρευνας είναι η μερική προστασία από τον κορονοϊό.
Καταγράφοντας αυτή την λίστα, που σίγουρα έχει ελλείψεις, μπορούμε να συνοψίσουμε κάποιες αρχικές παρατηρήσεις. Πρώτον, είναι λυσσαλέα η μάχη μεταξύ των μπλοκ για να βρουν το εμβόλιο. Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ, της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία), της Μ. Βρετανίας, της Κίνα, της Ρωσίας βρίσκονται σε φάση υπερκινητικότητας, παρασύροντας πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κυρίως δημόσια κονδύλια. Δεύτερον, η μάχη αυτή είναι πολύ σύνθετη και μάλλον όλα επιτρέπονται: συμμαχίες με τους άλλοτε εχθρούς, πολλαπλές συμμαχίες, εξαγορές, συμμαχίες ευκαιριακές, προδοσίες…Το βασικό είναι πως η ανισομετρία καθορίζει το πόσα «άλογα» θα έχει ο καθένας στην κούρσα. Προς το παρόν οι ΗΠΑ και Κίνα είναι αυτοί με τις περισσότερες επιλογές. Τρίτον, οι έρευνες, προσπαθώντας να επιταχύνουν την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους πατάνε ξεκάθαρα επί «πτωμάτων», πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Αυτό το κάνουν για λόγους ανάγκης επείγουσας απάντησης στην πανδημία αλλά και, αν όχι κυρίως, για το κέρδος. Είναι προφανές πως τα μονοπώλια που θα πάρουν την μερίδα του λέοντος των κερδών θα βρεθούν σε καλύτερη θέση από τ´άλλα, την επόμενη μέρα της κρίσης. Και εδώ είναι η ουσία του ανταγωνισμού και της μάχης μεταξύ ΗΠΑ , Ρωσίας και ΕΕ που θα δούμε στην συνέχεια
To be continued…
Ο.Σ.Α.
Βασικές πηγές
Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines, 28 August 2020
| WHO Publication
https://www.who.int/publications/m/item/draft–landscape–of–covid-19-candidate–vaccines
Coronavirus Vaccine Tracker
Jonathan Corum, Denise Grady, Sui-Lee Wee and Carl Zimmer Updated August 31, 2020
https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html ( επίσκεψη στις 2 Σεπτέμβρη 2020)
COVID-19 vaccine tracker
Jeff Craven
https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-vaccine-tracker
Υποσημειώσεις
[1] Craven, J. Covid-19 vaccine tracker, https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-vaccine-tracker (επίσκεψη στις 2 Σεπτέμβρη 2020)
[2]Alpert, B. A Covid-19 Vaccine Could Be Worth Billions for Moderna and Its Rivals https://www.barrons.com/articles/a-covid-19-vaccine-could-be-worth-billions-for-moderna-and-its-rivals-51589902769
[3] Morgan Stanley, Research, COVID-19: What To Watch In Vaccines,
https://advisor.morganstanley.com/the-vender-group/From%20Our%20Team/documents/field/v/ve/vender-group/BIOTECHNOLOGY_what%20to%20watch%20for%20in%20vaccines.pdf (επίσκεψη στις 2 Σεπτέμβρη 2020)
[4] Παπαιώννου, Γ. Οι φάσεις παραγωγής ενός εμβολίου που την καθιστούν μία μακρόχρονη διαδικασία,
[5] Herman, B. Moderna reveals it may not hold patent rights for coronavirus vaccine https://www.axios.com/moderna-coronavirus-vaccine-sec-disclosure-c8c491d1-0395-4c9d-8bf4-792246c6aa34.html (επίσκεψη στις 2 Σεπτέμβρη 2020) Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτό της Moderna- και του National Institutes of Health εταιρίες συμφερόντων ΗΠΑ, που μέχρι τον Ιούλιο φαίνονταν ως οι νικητές της κούρσας, αφού οι έρευνες για το εμβόλιο της είχε φτάσει στην φάση 3. Η Moderna διεκδικούσε από μόνη της, την πρωτιά και άρα και την λεία, επισκιάζοντας τον συνέταιρό της. Ωστόσο για λόγους πατέντας σε κομμάτι της έρευνας, που είναι ιδιοκτησία της National Institutes of Health οι συνέταιροι μπήκαν σε μια νομική διαμάχη για να μοιραστούν τα κέρδη. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε αναταράξεις τόσο στους μετόχους της εταιρίας όσο και στο χρηματιστήριο, όπου η μετοχή της έπεσε 3% και μέχρι σήμερα έχει πέσει κατά 30%, με αποτέλεσμα οι έρευνες να σταματήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα.
[6] Moderna Announces Supply Agreement with U.S. Government for Initial 100 Million Doses of mRNA Vaccine Against COVID-19 (mRNA-1273) https://www.businesswire.com/news/home/20200811005852/en/Moderna-Announces-Supply-Agreement-U.S.-Government-Initial
[7] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_1494 (επίσκεψη στις 3 Σεπτέμβρη 2020)
[8] https://www.nytimes.com/2020/03/15/world/europe/cornonavirus-vaccine-us-germany.html (επίσκεψη στις 3 Σεπτέμβρη 2020)
[9] https://www.kathimerini.gr/world/561066553/ereyna-asfales-kai-choris-parenergeies-to-rosiko-emvolio-gia-ton-koronoio/
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback