Απάντηση της ΔΗΠΑΚ στα κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
“Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Τμήματα που η πλειοψηφία των εισαχθέντων τους έχουν σήμερα χαμηλές βαθμολογίες και ενδεχομένως αύριο να μείνουν χωρίς φοιτητές εάν επανέλθει η βάση του 10”.
Ατέλειωτοι τόνοι ψηφιακής μελάνης χύθηκαν και φέτος μετά την ανακοίνωση των βάσεων για τις ανώτατες σχολές, με τις πατροπαράδοτες σχεδόν πια ιερεμιάδες για το “χαμηλό επίπεδο” των εισακτέων να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρίως το Μαθηματικό Σάμου, όπου ο τελευταίος υποψήφιος εισήχθη έχοντας γράψει λίγο πάνω από 3. Την ουσία του ζητήματος αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ, τονίζοντας ότι η πτώση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών είναι μακροχρόνιο φαινόμενο, ενώ όσοι δήθεν κάνουν πως ενδιαφέρονται για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο ώστε οι σπουδές σε αυτά να μην είναι δυσβάσταχτη πολυτέλεια για τις περισσότερες οικογένειες εκτός της έδρας τους.
«Η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων και η πτώση τους σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά φέτος μεγάλη συζήτηση γύρω από το επίπεδο των υποψηφίων και των εισαγόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μια συζήτηση που κρύβει την ουσία, την πραγματικότητα που θα συναντήσουν οι επιτυχόντες, οι πρωτοετείς πια φοιτητές, στις σχολές και η οποία πραγματικότητα δεν καθορίζεται από τον βαθμό του τελευταίου εισαχθέντος σε κάθε Τμήμα, δηλαδή από τη βάση του Τμήματος, αλλά από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, από τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών κ.λπ.
Η πτώση του μορφωτικού επιπέδου για τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών του Λυκείου είναι διαρκής και σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες στην Εκπαίδευση συνολικά. Δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ή εκδηλώθηκε ξαφνικά φέτος επειδή έπεσαν οι βάσεις. Είναι μια πορεία χρόνων, για την οποία έχουν σοβαρή ευθύνη όλες ανεξαρτήτως οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ακολούθησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για στροφή στις δεξιότητες, την αντικατάσταση της γνώσης από την πληροφορία, την αφαίρεση ουσιωδών γνώσεων στα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, τις αυξομοιώσεις διδακτικών ωρών με κριτήριο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ά.
Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα με τη ΝΔ, παίζει το γεγονός ότι τα παιδιά δηλώνουν Τμήματα στην πόλη τους, κοντά στο σπίτι τους, για να μπορούν οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στο κόστος σπουδών που παραμένει υψηλό και με την τρομακτική απουσία φοιτητικής μέριμνας καθιστώντας απαγορευτική τη φοιτητική μετανάστευση για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Είναι υποκριτικό λοιπόν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Τμήματα που η πλειοψηφία των εισαχθέντων τους έχουν σήμερα χαμηλές βαθμολογίες και ενδεχομένως αύριο να μείνουν χωρίς φοιτητές εάν επανέλθει η βάση του 10. Γιατί και οι δυο τους διαχρονικά υπηρέτησαν τη λογική της διασποράς Τμημάτων σε χωριά και κωμοπόλεις χωρίς την ενίσχυση των αντίστοιχων υποδομών και χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών που χρειάζονται για καθολική δωρεάν σίτιση και στέγαση, φθηνή γρήγορη και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση, φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, ενίσχυση των δομών Υγείας κ.λπ. Επιπλέον, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων, με τη δημιουργία μιας υπερπληθώρας Ανώτατων Σχολών στην ηπειρωτική Ελλάδα έσπρωξαν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα “αζήτητα”. Αντί να δημιουργηθεί ένα σύστημα δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου, που λείπει από τη χώρα μας, για τα παιδιά που δεν κατευθύνονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δημιουργούνται ή “ανωτατοποιούνται” νέα τμήματα χωρίς καμιά υποδομή και πολλές φορές χωρίς καν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να ικανοποιηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου επαναλαμβάνοντας μονότονα τα περί “αριστείας”, ξεχνά ότι χιλιάδες φοιτητές καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για στέγαση, σίτιση και μετακίνηση προς τους τόπους κατοικίας τους. Ξεχνά ότι εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου μας δεν είχαν τα μέσα για να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την ηλεκτρονική διδασκαλία και αναγκάζονταν να καταβάλουν από την τσέπη τους ποσά για την αγορά αναγκαίων συσκευών χωρίς να λαμβάνουν ουδεμία βοήθεια από το Πανεπιστήμιο. Ξεχνά ότι το διδακτικό προσωπικό των “νέων Επιστημόνων”, οι οποίοι δουλεύουν σε εργασιακό καθεστώς γαλέρας, παραμένει απλήρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα δουλεύοντας χωρίς να ξέρει το πότε και αν θα πληρωθεί.
Η απάντηση, λοιπόν, στις περισπούδαστες αναλύσεις που ακούγονται από δεξιά και αριστερά με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων, αλλά ταυτόχρονα και η απάντηση στην αγωνία χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, που κάθε χρόνο καταβάλλουν τεράστιο κόπο και αφαιμάζονται οικονομικά στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι:
Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως και να παρέχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, έτσι ώστε οι φοιτητές μα μην βάζουν για τίποτα το χέρι στην τσέπη και να αφοσιώνονται στην επιστήμη τους.
Να μειωθεί δραστικά το κόστος μεταφοράς των φοιτητών στους τόπους κατοικίας τους με φθηνά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Να ενισχυθούν όλες οι δομές υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση τόσο των πάγιων αναγκών όσο και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του Covid-19.»