Κατά 845 δις δολάρια πλουσιότεροι μέσα στην πανδημία οι μεγιστάνες των ΗΠΑ
Οι 643 πλουσιότεροι Αμερικανοί ενίσχυσαν τον θησαυροφυλάκιό τους με επιπλέον 845 δις δολάρια, αυξάνοντας το συνολικό αθροιστικό τους πλούτο κατά 29%.
Η κρίση είναι ευκαιρία για δισεκατομμυριούχους, όπως ήδη είχε διαφανεί από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν κροίσοι όπως ο Jeff Bezos της Amazon και ο Mark Zuckerberg της Facebook είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται όσο προχωρά η υγειονομική κρίση, που παίρνει όλο και πιο πολύ τα χαρακτηριστικά καπιταλιστικής κρίσης, η οποία εξάλλου είχε ήδη αρχίσει να προδιαγράφεται πριν τον κορονοϊό και εμφανίστηκε με πολλή μεγάλη επιτάχυνση μετά την εξάπλωση της ασθένειας και την επιβολή των μέτρων περιορισμού της διάδοσής του.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτικής, μεταξύ 18 Μαρτίου και 15 Σεπτέμβρη, οι 643 πλουσιότεροι Αμερικανοί ενίσχυσαν τον θησαυροφυλάκιό τους με επιπλέον 845 δις δολάρια, αυξάνοντας το συνολικό αθροιστικό τους πλούτο κατά 29%. Όλα αυτά την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί κερδίζουν λιγότερα από ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων που έκλεισαν στη διάρκεια του λοκντάουν είναι πιθανόν να μην ξανανοίξουν ποτέ.
Ανάμεσα στους κερδισμένους, που συσσώρευσαν 3,8 τρις δολάρια σε έξι μήνες, από 2,95 τρις πριν την πανδημία, είναι και ο γνωστός για την αντίθεσή του στα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού Έλον Μασκ, ο CEO της εταιρείας πληροφορικής Orange Λάρι Έλισον και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Ο Τσάκ Κόλινς, διευθυντής του Ινστιτούτου κι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε πως “τον σόκαραν κάπως” τα νούμερα αυτά, προσθέτοντας πως η κρίση του κορονοϊού “υπερφορτίζει τις προϋπάρχουσες ανισότητες στις ΗΠΑ”.
“Πίστευα πως ίσως έξι μήνες μετά από αυτό τα πράγματα θα είχαν είχαν αλλάξει, πως όλοι θα είχαν υποστεί πλήγμα”, λέει Οο Κόλινς, προσθέτοντας πως “Η διαφορά είναι μεγάλη μεταξύ των κερδών για τους δισεκατομμυριούχους και την εκτεταμένη οικονομική δυστυχία στο έθνος μας. Δραματοποιεί κατά κάποιον τρόπο τις άνισες συνθήκες και το στοιχείο κερδοσκοπίας της συσσώρευσης πλούτου στην κορυφή”. Το επόμενο συνταρακτικό νέο θα είναι προφανώς κάτι για τις δραστηριότητες των αρκούδων στο δάσος…
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback