Άρον – άρον αποσύρεται από την εκλογική κούρσα η μεταβατική “πρόεδρος” των πραξικοπηματιών στη Βολιβία
Η ακροδεξιά συμμαχία που λυμαίνεται τη χώρα μετά το πραξικόπημα του περασμένου φθινοπώρου, πετάει εκτός κούρσας τα ψόφια άλογα, ευελπιστώντας να συσπειρώσει περισσότερους ψηφοφόρους γύρω από τους υποψηφίους της.
Θορυβημένη από τη σταθερή δημοσκοπική πρωτιά του κόμματος του εξόριστου εκλεγμένου προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, η ακροδεξιά συμμαχία που λυμαίνεται τη χώρα μετά το πραξικόπημα του περασμένου φθινοπώρου, πετάει εκτός κούρσας τα ψόφια άλογα, ευελπιστώντας να συσπειρώσει περισσότερους ψηφοφόρους γύρω από τους υποψηφίους της.
Σε αυτό το κλίμα, η αυτοανακηρυχθείσα “μεταβατική πρόεδρος”, Ζανίνε Ανιές, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ τοπική ώρα, ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές της 18ης Οκτώβρη. Η ίδια ομολόγησε ανοιχτά το σκοπό αυτής της κίνησης σε τηλεοπτικό της διάγγελμα “ενόψει του κινδύνου, οι δημοκρατικές ψήφοι να μοιραστούν σε περισσότερους υποψηφίους και συνεπώς να κερδίσει το MAS (σ.σ το κόμμα του Μοράλες) τις εκλογές”.
Πράγματι, ακόμα και δημοσκόπηση του δεξιού θινκ τανκ “Φουντασιόν Χουμπιλέο”, δίνει 40,3% στο Λουίς Άρσε, εκλεκτό του Μοράλες, ο οποίος νομοθετικά αποκλείστηκε από τη δυνατότητα να κατέβει ο ίδιος στις εκλογές. Ακολουθεί με διαφορά ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα με 26,2%, ενώ τρίτος έρχεται ο ακροδεξιός Λουίς Καμάτσο με 14,4%, αφήνοντας πολύ πίσω την Ανιές, που ούτε είχε, ούτε κατόρθωσε να αποκτήσει οποιοδήποτε λαϊκό έρεισμα στο διάστημα που σφετερίστηκε την εξουσία. Προϋπόθεση για την εκλογή προέδρου στον πρώτο γύρο είναι η συγκέντρωση ποσοστό άνω του 40% και η διαφορά 5% και πάνω από το δεύτερο.
Μετά την παραίτηση Ανιές, τα προγνωστικά δείχνουν ότι τα 2/3 των ψηφοφόρων της θα κατευθυνθούν στο Μέσα και το υπόλοιπο στον Καμάτσο. Δηκτικά σχολίασε την είδηση μέσω τουίτερ ο ίδιος ο Μοράλες πως “Η Ανιές σκόπευε εδώ και καιρό να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά της, αλλά έπρεπε ακόμα να διαπραγματευτεί την αμνηστία της”, εννοώντας τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις δολοφονίες αντιφρονούντων, καθώς και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, με τα φέρετρα να κατακλύζουν κατά διαστήματα τους δρόμους της Λα Πας κι άλλων μεγάλων πόλεων.
Την ίδια μέρα που απέσυρε την υποψηφιότητά της, η Ανιές ήρθε αντιμέτωπη και με τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βολιβίας, όπου καταγράφονται “συστηματικές δολοφονίες αμάχων” και βασανιστήρια, καθόλη τη διάρκεια παραμονής της Ανιές στην εξουσία. Αποκορύφωμα της δολοφονικής δράσης της ήταν οι σφαγές της Σενκάτα και της Σακάμπα το Νοέμβρη του 2019, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 διαδηλωτές από αστυνομία και στρατό.
Με πληροφορίες από jungewelt.de
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback