“Φρανκενστάιν ο νέος πτωχευτικός κώδικας” – Καταψηφίζει το ΚΚΕ
προσφέρει στο πιάτο των τραπεζών και των άλλων αρπακτικών funds, από την πρώτη κατοικία μέχρι ολόκληρους τους κόπους μιας ζωής των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών και αγροτών, στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητας και ανάκαμψης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπροστά στη νέα κρίση.
Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει αυτό το αντιλαϊκό έκτρωμα τόνισε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με το οποίο προσφέρει στο πιάτο των τραπεζών και των άλλων αρπακτικών funds, από την πρώτη κατοικία μέχρι ολόκληρους τους κόπους μιας ζωής των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών και αγροτών, στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητας και ανάκαμψης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπροστά στη νέα κρίση.
Το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορία για το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες» του.
Επεσήμανε ότι αυτό το έγκλημα εις βάρος του λαού έχει τη σφραγίδα της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και εγγυητή την ίδια την ΕΕ.
Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι «όσο και να προσπαθεί κανείς, αδυνατεί να δει ποια είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνει αυτό το νομοσχέδιο στα λαϊκά στρώματα που βυθίζονται στα χρέη» προσθέτοντας ότι «είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις τράπεζες να συγκεντρώνουν εισοδήματα και περιουσία λαϊκών οικογενειών».
Σημείωσε ότι «είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου των αντιλαϊκών ρυθμίσεων όπου μαζί με το σχέδιο “Γέφυρα” και το νόμο Κατσέλη βάζουν ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν απομείνει».
Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και επικίνδυνη τομή τη θεσμοθέτηση πτώχευσης φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία, όταν δεν πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολουμένων για ένταξη στο αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου, διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
Αναφέρθηκε στην κατάθεση τροπολογίας του ΚΚΕ για την επαναφορά του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη.
Επίσης, σε παρέμβαση του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η τακτική της κυβέρνησης να καταθέτει συνεχώς τροπολογίες, ενώ χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο «Φρανκενστάιν» τον νέο πτωχευτικό κώδικα, μιλώντας στη διαδικασία για την συνταγματικότητα ή όχι του σχεδίου νόμου.
Στο γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης κινήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, εμφανίζοντας στην ουσία τις τράπεζες και τα διάφορα αρπακτικά funds ως προστάτες των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων αφού θα τους επιτρέπουν να παραμείνουν ως νοικάρηδες στα σπίτια τους «που σε διαφορετική περίπτωση θα έχαναν», αφού θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Εμφάνισε ακόμα το νομοσχέδιο ως «προστασία των οφειλετών από την κρίση που έρχεται»
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφ. Αχτσιόγλου προσπάθησε να πείσει για τις «στρατηγικές διαφορές» όπως είπε με την κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες όμως όπως η ίδια επιβεβαίωσε είναι στα «σημεία», αφού στο δια ταύτα υπερασπίστηκε στους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που για να «απαλλάξει» τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, έδωσε άλλη διάσταση στο ξεσπίτωμα του λαού με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προστασία της πρώτη κατοικίας και ψήφισε νόμο που έδωσε προτεραιότητα στις απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των εργαζομένων στις πτωχευμένες επιχειρήσεις.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης εκφράζοντας και ατό τη διαφωνία του στο μοντέλο είπε ότι «το σύγχρονο πτωχευτικό πλαίσιο» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ «πετυχαίνει δυστυχώς ελάχιστα» και πως «δεν υιοθετεί το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας» που ενσωματώνει, όταν το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας είναι ακριβώς η εξασφάλιση της ρευστότητας που θέλουν οι τράπεζες για να ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ πρόσθεσε ότι «έρχεται και σε δύσκολη συγκυρία», δηλαδή σε άλλη περίπτωση θα ήταν αποδεχτό.
Ο ειδικός αγορητής της Ελ. Λύσης Β. Βιλιάρδος έφερε ως παράδειγμα τα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ για το ξεσπίτωμα του κόσμου, ζήτησε την επαναφορά των 120 δόσεων και την καλλιέργεια «κουλτούρας πληρωμών».
Ο δε ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του που ελάχιστα διαφέρουν από αυτές της κυβέρνησης. Πρότεινε δηλαδή τη «θεσμοθέτηση δημοσίου φορέα διαχείρισης δημοσίου χρέους όπου μεταθέτονται τα κόκκινα δάνεια» και «πληρώνουν ενοίκιο» στο φορέα αυτό «με κοινωνικά κριτήρια» κόκ.
Από: 902.gr