Με 78% ο λαός της Χιλής ψήφισε υπέρ της κατάργησης του Συντάγματος Πινοτσέτ
Επιπλέον, η πλειονότητα επέλεξε όχι μόνο την κατάρτιση νέου καταστατικού χάρτη της χώρας, αλλά και τη δημιουργία του εξ ολοκλήρου από εκλεγμένο σώμα πολιτών, αντί για ένα συνδυασμό 50% νεοεκλεγμένων και 50% εν ενεργεία βουλευτών.
Mια πρώτη απτή νίκη, μετά από έναν χρόνο συνεχών κινητοποιήσεων πέτυχε ο λαός της Χιλής, καθώς με ποσοστό γύρω στο 78%, ψηλότερο και από το αναμενόμενο, ψήφισε υπέρ της κατάργησης του ισχύοντος από τα χρόνια του δικτάτορα Πινοτσέτ συντάγματος στο χθεσινό ιστορικό δημοψήφισμα. Επιπλέον, η πλειονότητα επέλεξε όχι μόνο την κατάρτιση νέου καταστατικού χάρτη της χώρας, αλλά και τη δημιουργία του εξ ολοκλήρου από εκλεγμένο σώμα πολιτών, αντί για ένα συνδυασμό 50% νεοεκλεγμένων και 50% εν ενεργεία βουλευτών.
Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν Χιλιανοί πολίτες από 65 χώρες, κυρίως από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, υπερψηφίζοντας με ακόμα πιο συντριπτικά ποσοστά άνω του 80% τη συνταγματική αλλαγή.
Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, χαιρέτισε την “ειρηνική εκλογική διαδικασία”, προσθέτοντας πως αυτή απέδειξε την “δημοκρατική, συμμετοχική και φιλειρηνική φύση των Χιλιανών… Η φωνή όλων των πολιτών ακούστηκε δυνατά, η ψήφος τους είχε την ίδια αξία”.
Η πρόεδρος της γερουσίας Αντριάνα Μουνιός ντ’ Άλμπορα δήλωσε πως με την ψήφο τους οι πολίτες εξέφρασαν τη θέλησή τους να τερματίσουν το σύνταγμα της δικτατορίας: “Οι Χιλιανοί είμαστε μέρος αυτού του δημοκρατικού και ιστορικού ταξιδιού που γράφτηκε ψήφο ψήφο και με μια μεγάλη πλειοψηφία έστειλε ένα καθαρό μήνυμα σε όσους επιμένουν να κρατήσουν τα πράγματα ως έχουν”.
Το δημοψήφισμα έρχεται έναν χρόνο από το ξέσπασμα μεγάλων διαδηλώσεων στη Χιλή, αρχικά με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων του μετρό στο Σαντιάγο, ένα κίνημα που ωστόσο γρήγορα πήρε πολύ πιο μαζικά και ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά, οδηγώντας στην αποκρυστάλλωση του αιτήματος για κατάργηση του δικτατορικού συντάγματος. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Πινιέρα έκανε το παν για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, με μαζική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας, χιλιάδες συλλήψεις και τραυματισμούς, αφήνοντας ολικά ή μερικά τυφλούς χιλιάδες διαδηλωτές. Ακόμα και τη μέρα του δημοψηφίσματος, οργανώσεις καταγγέλλουν ότι καραμπινέροι της αστυνομίας προσπάθησαν να παρεμποδίσουν πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Πλάσα ντε λα Ντιγκνιδάδ, επίκεντρο των διαδηλώσεων του τελευταίου χρόνο στο Σαντιάγο, λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης. Εντέλει ο πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συναινέσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με βασική επιδίωξη πλέον να καταστήσει όσο δυνατόν λιγότερο ριζοσπαστικές τις αλλαγές στο νέο σύνταγμα, διαφυλάσσοντας κυρίως τις ιδιαίτερα προνομιακές για το κεφάλαιο διατάξεις που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του συντάγματος Πινοτσέτ. Ήδη εξάλλου κύκλοι ξένων επενδυτών αφήνουν να διαρρεύσει η “ανησυχία” τους για τυχόν περιορισμό των “φιλοεπιχειρηματικών”, δηλαδή άγρια νεοφιλελεύθερων προβλέψεων του ισχύοντος συντάγματος.
Είναι προφανές ότι τίποτε ακόμα δεν έχει τελειώσει για το λαό της Χιλής, που τόσο επίμονα και σκληρά αγωνίστηκε – παρά την πανδημία των τελευταίων μηνών, που έδωσε χαριστική βολή στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας, αλλά και την οικονομία της χώρας – για την επίτευξη των αιτημάτων του. Ο δρόμος μπροστά του είναι ιδιαίτερα ανηφορικός και ο κίνδυνος να μετατραπεί η ψήφος της Κυριακής σε όχημα ενσωμάτωσης στην παλιά λογική από το Γατόπαρδο “αν θες να μην αλλάξει τίποτα, πρέπει να τα αλλάξεις” όλα έντονα ορατός. Προς το παρόν πάντως, οι Χιλιανοί δικαιούται να γιορτάζουν τη νίκη τους, κάτι που έκαναν ήδη με ολονύχτιες συγκεντρώσεις, τραγούδια και βεγγαλικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.