Θέατρο τη Δευτέρα: «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ
«Όταν ο Καμύ διαπιστώνει με αγωνία ότι ο φόβος παγώνει μια Ευρώπη κατοικημένη από φαντάσματα και μηχανές το 1940, ανησυχεί, επαναστατεί και δεν αρκείται στην προειδοποίηση, κουβαλάει και σπέρνει την πανούκλα για να είναι άμεσα αποτελεσματικός, τη σπέρνει σαν εμβόλιο όχι σαν μικρόβιο μολυσματικό…»
«Ο πόλεμος -αυτή η «μαύρη πανούκλα»- ξεσπά στην Ευρώπη. Η Γαλλία σπαράζει στις όχθες του Σομ και του Λουάρ, εκατομμύρια οι αιχμάλωτοι στα κρεματόρια. Ο πόλεμος κάνει πιο έντονο τον χωρισμό, την απουσία, την αρρώστια, την ανασφάλεια. Μήπως, όμως δεν είμαστε πάντα υπό απειλήν αποκομμένοι, εξόριστοι, σαρακοφαγωμένοι όπως το φρούτο από το σκουλήκι; Η «Πανούκλα», το δεύτερο μετά τον «Ξένο» μεγάλο μυθιστόρημα του Καμύ, καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας. Κι αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους δεν είναι η αυτοκρατορία της σάρκας τους, αλλά οι σιωπές, οι κρυφές πληγές τους, οι σκιές που ρίχνουν στις προκλήσεις της ζωής» σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ των εκδόσεων «Καστανιώτης».
Το αλληγορικό έργο του Καμύ παρουσιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από το «Παλκοσένικο» του Χρήστου Τσάγκα δραματουργικά επεξεργασμένο από τον ίδιο, στο θέατρο «Κνωσσός», σε σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου.
«Όταν ο Καμύ» είπε ο Χρήστος Τσάγκας παρουσιάζοντας το έργο, «διαπιστώνει με αγωνία ότι ο φόβος παγώνει μια Ευρώπη κατοικημένη από φαντάσματα και μηχανές το 1940, ανησυχεί, επαναστατεί και δεν αρκείται στην προειδοποίηση, κουβαλάει και σπέρνει την πανούκλα για να είναι άμεσα αποτελεσματικός, τη σπέρνει σαν εμβόλιο όχι σαν μικρόβιο μολυσματικό. Αυτή είναι μια δράση που με παρότρυνε να δραματοποιήσω και να παρουσιάσω το χρονικό σαν μια επιδημία που χτυπάει την πόρτα μας ξαφνικά».
Το έργο μετέφρασε η Άννα Χαρίτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Κώστας Γεωργίου και τη μουσική ο Γκένζι Ίτο. Τους δεκατρείς ρόλους του έργου ερμηνεύει ο Χρήστος Τσάγκας.
Δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.