Δεν υπάρχουν λόγια! – Τηλεκπαίδευση-ανέκδοτο: Το σύστημα Webex κατέρρευσε από την πρώτη μέρα
Ήρθε ένα ρακούν-καταληψίας και έφαγε με ατομική του ευθύνη όλα τα διαθέσιμα ΜΒ…
Τα λόγια στερεύουν, η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, οι κρατούντες είναι γυμνοί και οι πράξεις τους είναι το χειρότερο τρολάρισμα για τους ίδιους και την πολιτική τους.
Σήμερα θεωρητικά είχε οριστεί πως θα ξεκινούσε η τηλεκπαίδευση για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Ο βασικός προβληματισμός ήταν πως αυτό θα απέκλειε χιλιάδες μαθητές ανά την επικράτεια, που δε διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε φρόντισε το κράτος να τους παράσχει υπολογιστές και σύνδεση, θεωρώντας προφανώς πως είναι ατομική τους ευθύνη να τα διασφαλίσουν.
Κανείς δεν μπορούσε όμως να φανταστεί το φιάσκο της κρατικής ευθύνης που εκδηλώθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος. Σε μια σειρά πόλεις-περιοχές της χώρας, οι μαθητές αδυνατούν να μπουν στο σύστημα, που δεν ανταποκρίνεται και φαίνεται πως έχει κρασάρει (πέσει).
Το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει πως οι μαθητές που έμειναν αποκλεισμένοι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν με απουσία -αυτό έλειπε!- ενώ έψαξε να βρει δικαιολογία σε πιθανή αδυναμία ανταπόκρισης του κεντρικού ευρωπαϊκού server…
Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει για πολλοστή φορά, με τον πλέον κωμικοτραγικό τρόπο, το επίπεδο προετοιμασίας του κράτους για αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας. Τι έκανε για να θωρακίσει τις υπηρεσίες του, για να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες, να προστατέψει τους πολίτες. Πώς αξιοποίησε τον “χρόνο που κέρδισε” από τη δική μας υπεύθυνη στάση στο πρώτο κύμα.
Αντί για αυτό, η κυβέρνηση ξόδεψε τον χρόνο συκοφαντώντας τους μαθητές και τον αγώνα τους για τα αυτονόητα μέτρα προστασίας, ενώ το μοναδικό “μέτρο” που πήρε ήταν η σύσταση να αποφεύγουμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο τις ώρες αιχμής (από το πρωί στις 9 ως τις 6 στο απόγευμα) για να μην κρασάρει το σύστημα. Η ψηφιακή Ελλάδα του 21ου αιώνα, που ακριβοπληρώνει τις υπηρεσίες παροχής δικτύου περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αποδεικνύεται ένα μόνο από τα πολλά ανέκδοτα, που δυστυχώς βιώνουμε στις δικές μας πλάτες.
Αν όμως απέτυχαν να κάνουν κάτι σχετικά απλό, να ετοιμάσουν δηλαδή και να δοκιμάσουν τεχνικά τουλάχιστον το σύστημα Webex για την τηλεκπαίδευση, μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την κυβέρνηση ότι θωράκισε το σύστημα δημόσιας υγείας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όσες δυσκολίες προκύψουν;
Η κυβέρνηση είχε 8 μήνες να προετοιμαστεί για το 2ο κύμα της πανδημίας. Χλεύαζε και τιμωρούσε με απουσία από την #τηλεκπαιδευση τους μαθητές που διεκδικούσαν μέτρα προστασίας.
Σήμερα μάλλον έχουν "ατομική ευθύνη" όσοι καταναλώνουν MB και αδυνατίζουν το σύστημα.#κεραμεως pic.twitter.com/2xL8VXC1ZK
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) November 9, 2020