Τρία χρόνια φυλακή και πρόστιμο 45.000 ευρώ φέρνει ο Μακρόν ενάντια στις καταλήψεις πανεπιστημίων
Η αυτού Μεγαλειότητα βασιλεύς Μακρόν δράττεται της ευκαιρίας του αναγκαστικού περιορισμού των Γάλλων, προκειμένω να πραγματοποιήσει έναν διακαή πόθο της αστικής τάξης, τουλάχιστον από το Μάη του ’68, δηλαδή την ποινικοποίηση του φοιτητικού κινήματος.
Αν νομίζατε πως μόνο η δική μας κυβέρνηση βρήκε στην πανδημία παπά να θάψει πεντέξι, φέρνοντας ό,τι αντιλαϊκό νομοσχέδιο είχε στα κιτάπια της, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Η αυτού Μεγαλειότητα βασιλεύς Μακρόν δράττεται της ευκαιρίας του αναγκαστικού περιορισμού των Γάλλων, προκειμένω να πραγματοποιήσει έναν διακαή πόθο της αστικής τάξης, τουλάχιστον από το Μάη του ’68, δηλαδή την ποινικοποίηση του φοιτητικού κινήματος.
Η κυβέρνηση φυσικά αρνείται πως το νομοσχέδιό της, το οποίο φέρνει άρον – άρον για συζήτηση στη βουλή παρά την υγιειονομική κρίση, στοχοποιεί τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Αντίθετα, ο εισηγητής του, ο “κεντρώος” γερουσιαστής Λοράν Λαφόν, ισχυρίζεται πως έρχεται “να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης” στα ανώτατα ιδρύματα από “πιέσεις και απειλές”, το περιεχόμενο ωστόσο της νομοθετικής πρότασης δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το ποιους θεωρεί ότι “πιέζουν” και “απειλούν” την ελευθερία του λόγου στα πανεπιστήμια της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει πως: “Η πράξη εισβολής ή παραμονής στα όρια ενός ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης δίχως νομοθετική ή κανονιστική πρόβλεψη ή άδεια από τις αρμόδιες αρχές, με στόχο τη διατάραξη της γαλήνης και της ευταξίας του ιδρύματος υπόκειται σε ποινές”. Ποινές ιδιαίτερα τσουχτερές, αφού περιλαμβάνουν ως τρία χρόνια φυλάκισης και 45000 ευρώ πρόστιμο, εφόσον εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη Δευτέρα από τη γαλλική εθνοσυνέλευση.
H νέα αυτή κίνηση αυταρχισμού του Μακρόν έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμα νομοθετικό τερατούργημα που απεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού που αποδεικνύει την ταυτότητα αστυνομικών που επιδίδονται σε πράξεις βίας κατά πολιτών, κάτι που έχει ξεσηκώσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, πως οι φοιτητές δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη το νομοθετικό αίσχος, βάζοντας για ακόμα μια φορά σε καραντίνα τα σχέδια της κυβέρνησης.