“Δεν μπορούμε να αποστειρώσουμε τα κτίρια μεταξύ τους” – Απίστευτες δηλώσεις του προέδρου των κλινικαρχών για τη ντεμέκ “επίταξη”
Είναι να απορεί δηλαδή κανείς με ποια ακριβώς κριτήρια δίνονται άδειες λειτουργίες στις ιδιωτικές κλινικές, ακόμα και με τα προ πανδημίας επιδημία.
Με καθυστέρηση, λειψή και εντελώς ανοργάνωτη είναι τελικά η “επίταξη” -τα εισαγωγικά επειδή επίταξη με αποζημίωση δεν είναι επίταξη -που αποφάσισε η κυβέρνηση χθες το βράδυ για δυο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, τη “Λυσίμαχος” και τη “Euromedica”, μετά από μακροχρόνια παζάρια, αλλά και την άρνηση των κλινικαρχών να παραχωρήσουν κλίνες για νοσηλεία περιστατικών covid, δηλώνοντας δια του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού πως αυτή “κοστίζει πολύ”.
Το βαθμό ανοργανωσιάς και προχειρότητας με τον οποίο έγινε ακόμα κι αυτή η ψευδεπίγραφη επίταξη, αλλά και τις μεγάλες ανεπάρκειες του πολυδιαφημισμένου και χρυσοπληρωμένου από ασθενείς και ιδιωτικά ασφαλισμένους ιδιωτικό σύστημα υγείας αναδεικνύει και η αντίδραση του κ. Σαραφιανού – ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων της μίας εκ των δύο κλινικών που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη – στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Ο πρόεδρος των κλινικαρχών, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως είναι αδύνατον να δεχθούν οι κλινικές των ιδιωτών περιστατικά κορονοϊού με ασφάλεια, γιατί οι κτιριακές υποδομές είναι ακατάλληλες, οι κλινικές βρίσκονται σε “απλά κτίρια, τα οποία αναγκαστικά δεν μπορούμε να τα αποστειρώσουμε μεταξύ τους ώστε να μην υπάρξει μετακίνηση του προσωπικού”. Είναι να απορεί δηλαδή κανείς με ποια ακριβώς κριτήρια δίνονται άδειες λειτουργίες στις ιδιωτικές κλινικές, ακόμα και με τα προ πανδημίας επιδημία. Δεδομένου ότι όταν ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές για το τι γίνεται με ιδιωτικές κλινικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που νοσηλεύουν από την αρχή περιστατικά του ιού, απάντησε πως τις έχει επισκεφθεί και είναι “100 χρόνια μπροστά”, από όπου προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ελληνικές είναι 100 χρόνια πίσω. Επιπλέον ο ίδιος δήλωσε ότι το προσωπικό του δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία, λες και στο ΕΣΥ υπήρχε οποιαδήποτε εμπειρία όταν ξεκίνησε η επέλαση ενός άγνωστου παγκοσμίως μέχρι πέρσι ιού. Παραδέχεται πρακτικά ότι οι κλινικάρχες δεν είχαν, παρά τους μήνες που πέρασαν, προνοήσει καν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδεχόμενοι εξάλλου ως τώρα τις νοσηλείες άλλων περιστατικών από δημόσια νοσοκομεία για την αποσυμφόρησή τους, έναντι αδράς αμοιβής.
Όλα αυτά φυσικά ήταν γνωστά και στο υπουργείο υγείας, το οποίο τρέχει τώρα άρον – άρον μπροστά στον κίνδυνο συντριβής των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις κυρίως της Β. Ελλάδας να μπαλώσει ό,τι μπορεί, με ημίμετρα μακριά από τον πυρήνα του προβλήματος, και με κύρια μέριμνα ακόμα και τώρα να μη θιγεί υπέρμετρα η κερδοφορία των κλινικαρχών. Το αίτημα για ουσιαστική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ως μέτρο συμπληρωματικό με γενναία ενίσχυση αυτού καθαυτού του δημόσιου συστήματος υγείας γίνεται πιο επίκαιρο και κυριολεκτικά ζωτικά αναγκαίο από ποτέ.
Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει και άνθρωποι συρρέουν μαζικά στα νοσοκομεία για νοσηλεία οι κλινικαρχες αρνούνται να δώσουν κλίνες στο δημόσιο για να μην χάσουν τα κέρδη τους. Αν ψάχνετε για κατσαρίδες και τρωκτικά τους βρήκατε
— La_Kappa (@La_Kappa_) November 19, 2020