Ποινικοποίηση ανθρωπιάς -12 μήνες φυλάκιση σε Καναδό επειδή έδωσε νερό σε πρόσφυγες στη Λέσβο
Καναδός πολίτης καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης, για το αδίκημα της “διευκόλυνσης παραμονής αλλοδαπών που στερούνται εγγράφων”. Η ακριβής φύση του εγκλήματος είναι ότι βρισκόταν στο ίδιο μέρος με τους πρόσφυγες και τους πρόσφερε ένα μπουκαλάκι νερό.
Τη βαθιά αντιμεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους έρχεται να επιβεβαιώσει η απόφαση της αστικής δικαιοσύνης στη Λέσβο, που δεν αποτελεί κάποια ιδιοτροπία “ακραίων” δικαστών, αλλά ευθυγράμμιση με αυτή ακριβώς την πολιτική, που έχει και τις ευλογίες της ΕΕ. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λέσβου, Καναδός πολίτης καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης, για το αδίκημα της “διευκόλυνσης παραμονής αλλοδαπών που στερούνται εγγράφων”. Η ακριβής φύση του εγκλήματος είναι ότι βρισκόταν στο ίδιο μέρος με τους πρόσφυγες και τους πρόσφερε ένα μπουκαλάκι νερό. Οι λιμενικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο φέρεται να “εξέφρασαν την απορία τους που ο Καναδός βρέθηκε στο σημείο πριν από αυτούς”. Εύλογα γεννάται το ερώτημα για το τι ακριβώς σκόπευε να κάνει το λιμενικό αν έφτανε πρώτο, να παρεμποδίσει το αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα αίτησης ασύλου από τους πρόσφυγες ή να τους αφήσει να υποφέρουν από δίψα; Εξάλλου είναι σαφές ότι αν οι πρόσφυγες δεν είχαν στόχο να ζητήσουν άσυλο, σε τίποτε δεν ενοχλούσε η παρουσία ενός τρίτου ατόμου τις προβλεπόμενες σε τέτοια περίπτωση διαδικασίες από την αστική νομοθεσία, δηλαδή τη σύλληψη και την απέλαση. Τα ερωτήματα είναι εύλογα, δεδομένου μάλιστα ότι ως γνωστόν είναι πολλές οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση, ο προφανώς ενοχλητικός Καναδός τιμωρήθηκε που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, μεταξύ των άλλων και για “απείθεια”, αρνούμενος να παραχωρήσει το κινητό του στους αστυνομικούς, την ώρα που η αστυνομία κατέσχεσε κινηματογραφικό εξοπλισμό υψηλής αξίας από την κατοικία που διέμενε στο νησί.
Αλλά και η εφαρμογή της διάταξης στο συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί τη λογική και το αίσθημα δικαίου, καθώς ούτε η παρουσία του κατηγορούμενου ούτε η προσφορά νερού μπορεί να δικαιολογήσει διευκόλυνση παραμονής ή παρεμπόδιση των νόμιμων ενεργειών των Λιμενικών.
Την ίδια μέρα με την προσαγωγή του Καναδού, το ίδιο συνέβη και με 4 Γερμανούς δημοσιογράφους που είχαν πάει στο σημείο για να καταγράψουν την άφιξη των προσφύγων. Κρατήθηκαν για ώρες στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, με τη δικαιολογία περί εξακρίβωσης στοιχείων, παρά την ύπαρξη όλων των απαραίτητων εγγράφων.
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για δικαστικούς χειρισμούς σε υποθέσεις παράνομης εισόδου, με τη σύσταση στις ελληνικές αρχές να «διασφαλίσουν ότι όλοι οι Εισαγγελείς και τα Δικαστήρια Πλημμελειοδικών γνωρίζουν πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».
Με πληροφορίες από ΕφΣυν