Έφυγε από κορονοϊό στα 87 του χρόνια ο θρυλικός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ
Aπό τις 6000 εκπομπές του “Larry King Live” παρέλασαν πρόεδροι των ΗΠΑ, πολιτικοί ηγέτες διαφόρων χωρών, αθλητές και οι μεγαλύτεροι σταρ του παγκόσμιου θεάματος.
Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τηλεοπτικές μορφές του πλανήτη, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Λάρι Κινγκ, έχασε την μάχη που έδινε εδώ και εβδομάδες με τον κορονοϊό, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Cedars Sinai του Λος Άντζελες. Ο 87χρονος Κινγκ έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας, έχοντας υποστεί πολλαπλά εμφράγματα στο παρελθόν, εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είχε διαγνωστεί και με καρκίνο του πνεύμονα.
Την είδηση ανακοίνωσε “με βαθιά θλίψη” η εταιρεία Ora Media, συνιδρυτής της οποίας υπήρξε ο Λάρι Κινγκ, μέσω του επίσημου λογαριασμού τουίτερ του εκλιπόντος: “Για 63 χρόνια μέσα από τις πλατφόρμες του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ψηφιακών μέσων, οι χιλιάδες συνεντεύξεις, βραβεύσεις και διεθνής αναγνώριση μαρτυρούν το μοναδικό και διαρκές ταλέντο του ως παρουσιαστή”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Η διασημότερη εκπομπή του ήταν το “Larry King Live”, που με 25 χρόνια προβολής έγινε η μακροβιότερη εκπομπή του CNN και μια από τις πιο επιτυχημένες στο κοινό.
Γεννήθηκε ως Larry Harvey Zeiger στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 19 Νοέμβρη 1933 σε μια ορθόδοξη εβραϊκή οικογένεια, με ουκρανικές και λιθουανικές ρίζες. Στα 9 του χρόνια έχασε τον πατέρα του από έμφραγμα, με αποτέλεσμα η οικογένεια να ζει από επιδόματα της πρόνοιας. Ο Λάρι δεν ήταν καλός μαθητής και με δυσκολία τελείωσε το λύκειο, χωρίς να πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές. Πάθος του ήταν το μπέιζμπολ και το ραδιόφωνο, όπου άκουγε με τις ώρες τις περιγραφές των ματς για να καλύψει το κενό που είχε αφήσει η απώλεια του πατέρα του. Ο ίδιος έλεγε ότι από τα χρόνια του γυμνασίου απαντούσε στο ερώτημα για το τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, “ραδιοφωνικός εκφωνητής”.
Για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, στα 23 του πήρε το τραίνο για το Μαϊάμι, όπου δούλεψε στο ραδιοσταθμό WAHR, αρχικά ως καθαριστής και παιδί για όλες τις δουλειές. Μετά την ξαφνική παραίτηση ενός παρουσιαστή, ο Κινγκ ανέλαβε να τον αντικαταστήσει στην πρωινή ζώνη. Λίγο πριν βγει στον αέρα, ο διευθυντής του σταθμού τον κάλεσε στο γραφείο του, ζητώντας του να αλλάξει το επίθετο “Zeiger” σε κάτι λιγότερο “έθνικ”, εννοώντας προφανώς λιγότερο εβραϊκό. Ο νεαρός υπάκουσε και την 1η Μάη 1957 συστήθηκε στο κοινό του ως Λάρι Κινγκ, όνομα που δήλωσε και στο ληξιαρχείο δύο χρόνια αργότερα.
Tα επόμενα χρόνια ο Κινγκ έγινε ένας από τους γνωστότερους εκφωνητές του Μαϊάμι, περνώντας σταδιακά από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση και τις εφημερίδες. Το 1971 συνελήφθη για κλοπή, καθώς είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα ενός φυλακισμένου φίλου του που εκείνος του είχε εμπιστευτεί για να αποπληρώσει τους δικηγόρους του, ώστε ο Κινγκ να ξεπληρώσει τα χρέη του. Αν και τελικά δε διώχθηκε δικαστικά, ο Κινγκ έχασε τη δουλειά του και για χρόνια παρέμεινε εκτός ΜΜΕ. Τελικά, το 1977, κι ενώ εργαζόταν και πάλι σε ραδιοσταθμό του Μαϊάμι, ο Εντ Λιτλ πρόσφερε στον Κινγκ την πρώτη του δουλειά σε εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο. Το 1985 ήρθε το σημείο καμπής στην καριέρα του, όταν προσελήφθη για ωριαία νυχτερινή εκπομπή στο CNN, που θα περνούσε στην ιστορία ως “Larry King Live”. Aπό τις 6000 εκπομπές του “Larry King Live” παρέλασαν πρόεδροι των ΗΠΑ, πολιτικοί ηγέτες διαφόρων χωρών, αθλητές και οι μεγαλύτεροι σταρ του παγκόσμιου θεάματος.
Ο Κινγκ επικρίθηκε συχνά ότι δεν έκανε σκληρές ερωτήσεις στους καλεσμένους του, με τον ίδιο να αρνείται πως το έκανε σκόπιμα. Αρκετοί επίσης του προσήψαν τάσεις κιτρινισμού, καθώς αναντίρρητη ήταν η αγάπη του σε σκανδαλοθηρικές υποθέσεις, αλλά και κουτσομπολιά του σταρ σίστεμ. Από την άλλη, το χαλαρό ύφος των εκπομπών του, έφερε στην πολυθρόνα του Λάρι Κινγκ άτομα που κατά τα άλλα απέφευγαν τα φώτα της δημοσιότητας.
Αν και γενικά απέφευγε να δηλώνει ανοιχτά τις πολιτικές του συμπάθειες στη διάρκεια της καριέρας, στήριξε ανοιχτά τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Κινγκ τιμήθηκε με μια σειρά βραβεία στις ΗΠΑ και διεθνώς, ενώ το 1997 απέκτησε το δικό του αστεράκι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ. Ο ίδιος εμφανίστηκε ως κομπάρσος σε μια σειρά ταινίες και σήριαλ, όπως τα “Ghostbusters”, “Contact” και “Εχθρός του κράτους”. Επιπλέον δάνεισε τη φωνή του στην αμερικανική εκδοχή των κινουμένων σχεδίων “Σρεκ”.
Η προσωπική του ζωή υπήρξε πολυτάραχη, καθώς παντρεύτηκε συνολικά οχτώ φορές, εκ των οποίων δύο με την ίδια γυναίκα, το κουνελάκι του Playboy Alene Akins. Απέκτησε συνολικά 5 παιδιά, δυο από τα οποία έφυγαν από τη ζωή πριν τον πατέρα τους, ενώ μία από τις κόρες του υιοθετήθηκε από τον πατριό της. Ο πρώτος του γιος, Λάρι Κινγκ Τζούνιορ, που γεννήθηκε το 1961 λίγους μήνες μετά το διαζύγιο των γονιών του, δε γνώρισε από κοντά τον πατέρα του ως το 1994, όταν και τον προσέγγισε κατόπιν επιθυμίας της ετοιμοθάνατης μητέρας του. Ως εκείνη τη στιγμή, ο Λάρι Κινγκ δε γνώριζε καν πως η πρώτη σύζυγος, με την οποία χώρισαν σχεδόν αμέσως μετά το γάμο, περίμενε παιδί.
Ο Λάρι Κινγκ δήλωνε άθεος, ενώ το 2015 δήλωνε στους New York Times πως είχε ζητήσει να καταψυχθεί από επιστήμονες, με την προσδοκία οι επιστήμονες να τον επαναφέρουν στη ζωή μελλοντικά χάρη στα επιτεύγματα της επιστήμης. Περιγράφοντας την “ιδανική κηδεία” γι’ αυτόν, έλεγε αστειευόμενος πως: “Θα ήθελα η τελετή να αρχίσει ως εξής: “Σήμερα τιμούμε έναν 160χρονο άντρα που πιάστηκε στα πράσα από έναν οργισμένο σύζυγο. Και η κηδεία άργησε γιατί χρειαστήκαμε έξι μέρες να σβήσουμε το χαμόγελο από το πρόσωπό του”.
Με πληροφορίες από Huffington Post