Μήπως να ξαναφέρουν ποδιά και πηλήκιο; Πρόστιμο στους μαθητές που δε θα γυρνάνε έγκαιρα σπίτι τους μετά το σχολείο ανήγγειλε η υφυπουργός παιδείας (VIDEO)
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, γιατί η επιτροπή των ειδικών κρίνει πως… στις άλλες τάξεις δεν υπάρχει βεβαρημένο ιϊκό φορτίο!
Με λογικές “παιδονόμου” προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει την ανυπαρξία ουσιαστικών προστατευτικών μέτρων κατά το άνοιγμα των σχολείων, ενόψει της επόμενης φάσης επαναλειτουργίας τους, με την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια από την άλλη Δευτέρα. Ήδη εξάλλου, με ανοιχτά μόνο τα δημοτικά, δεν είναι λίγα τα τμήματα που κλείνουν άρον – άρον μέσα σε λίγες μέρες, κρουσμάτων, χωρίς να προβλέπεται όπως θα έπρεπε διεξαγωγή τεστ για το σύνολο των επαφών του μαθητή που βρίσκεται θετικός σε κρούσμα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η υφυπουργός παιδείας, Ζέτα Μακρή, μιλώντας στην πρωινή του εκπομπή του Μέγκα, ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στους ίδιους τους μαθητές, απειλώντας πως “θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό” και προαναγγέλλοντας πως θα υπάρχει “χρονικός περιορισμός” μεταξύ του σχολάσματος και του χρόνου που θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σπίτι τους. Η ίδια απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο όριο, όταν ρωτήθηκε, παραπέμποντας το ζήτημα στο υπουργείο Πολιτιστικής Προστασίας, ενώ στη διάρκεια της υπόλοιπης συζήτησης παρουσίασε μια “μαγική εικόνα”, όπου όλα λειτουργούν καλά στα δημοτικά και η κυβέρνηση “ακολουθεί τη γνώμη των ειδικών”, παραπέμποντας παράλληλα στις καλένδες το άνοιγμα των ΑΕΙ και υποσχόμενη τεστ μόνο για την γ’ λυκείου, καθώς οι ειδικοί κρίνουν πως εκεί είναι μεγαλύτερο το επιδημιολογικό φορτίο(!).
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ουδεμία σχέση με επιδημιολογικό έλεγχο έχει η επιβολή προστίμων σε ανήλικους που μπορεί να τολμήσουν να κάνουν μια βόλτα μετά το σχόλασμα, πριν συνωστιστούν στα ασφυκτικά γεμάτα τις ώρες αιχμής ΜΜΜ για να γυρίσουν σπίτι, έχοντας περάσει 6-7 ώρες σε τμήματα 20-25 ή και παραπάνω μαθητών. Τέτοια μέτρα προφανώς θυμίζουν άλλες εποχές, όταν οι γυμνασιάρχες κι οι καθηγητές είχαν το δικαίωμα να επιβάλλουν τιμωρίες αν τσάκωναν τους μαθητές εκτός σχολικών ωρών σε ακατάλληλα έργα κινηματογράφου ή με μη ευπρεπή ενδυμασία. Δεν ξέρουμε μάλιστα μήπως υπάρχει σκέψη για την επαναφορά του πηληκίου και της σχολικής ποδιάς, γιατί όχι και του νόμου περί τεντιμποϊσμού, ώστε να κουρεύονται με την ψιλή και να διαπομπεύονται όσοι μαθητές ξέχασαν να στείλουν sms.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει τους “ανεύθυνους μαθητές που τριγυρνάνε στις πλατείες”, αλλά και να ετοιμάσει ένα πλαίσιο καταστολής που θα μείνει μετά την πανδημία, θα πέσει στο κενό, καθώς οι μαθητές θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.