Ταξιδεύοντας στα «βήματα» της Οκτωβριανής Επανάστασης (φωτογραφίες)
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μοναδικών ταξιδιών στη Ρωσία, των εκατοντάδων φίλων της Οκτωβριανής Επανάστασης, στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος της ΝEW STAR, με πολύμορφες εκδηλώσεις, που ξεκίνησε στις 17 του Γενάρη και φτάνει ως τις 31 του Δεκέμβρη 2017.
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μοναδικών ταξιδιών στη Ρωσία, των εκατοντάδων φίλων της Οκτωβριανής Επανάστασης, στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος της ΝEW STAR, με πολύμορφες εκδηλώσεις, που ξεκίνησε στις 17 του Γενάρη και φτάνει ως τις 31 του Δεκέμβρη 2017.
Πραγματοποιήθηκαν δέκα ταξίδια τιμής, στα οποία περισσότερα από 500 άτομα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μέρη που σπάνια περιλαμβάνονται στα κοινά τουριστικά προγράμματα στη Ρωσία και να ιχνηλατήσουν τα βήματα της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Οι τελευταίοι εκατόν σαράντα πέντε ταξιδιώτες αναχωρούν σήμερα και θα παραβρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Λένινγκραντ και στη Μόσχα, αποτίνοντας φόρο τιμής στα 100 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται αυτές τις μέρες.
Το πρόγραμμα του ταξιδιού έχει ως εξής:
1η μέρα : Αθήνα – Αγ. Πετρούπολη
Πτήση με την AEROFLOT, μέσω Μόσχας, για την Αγία Πετρούπολη. Άφιξη στον προορισμό μας, την πόλη που το 1917 ονομάζονταν, ακόμη, Πέτρογκραντ. Πριν καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας θα διατρέξουμε την περιοχή για να θαυμάσουμε τα κτίρια της Σοβιετικής Περιόδου, με τη χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική και να σταθούμε στο μνημείο της Πολιορκίας του Λένινγκραντ του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Αν και δεν συνδέεται ιστορικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση, τιμά τη δύναμη, το πνεύμα και τη θέληση των κατοίκων της πόλης. Τιμά τον αγώνα τους, εκείνες τις 872 μέρες πολιορκίας από τα γερμανικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα”. Στη συνέχεια, φθάνουμε στο ξενοδοχείο μας όπου τακτοποιούμαστε στα δωμάτια μας.
2η μέρα : Αγ. Πετρούπολη
Η Οκτωβριανή Επανάσταση, συμβολικά, αρχίζει με την άφιξη του Λένιν στη Ρωσία στις 3 Απριλίου 1917. Δύο μήνες νωρίτερα, η Φεβρουριανή Επανάσταση των Αστών υποχρέωσε σε παραίτηση τον τσάρο Νικόλαο Β’ και σήμανε το τέλος της αυτοκρατορίας και των Ρωμανώφ. Ο Λένιν έφτασε στο Φινλανδικό σταθμό του Πέτρογκραντ, επιβαίνοντας του συρμού που έσερνε η ατμομηχανή Νο 293. Σήμερα, η ατμομηχανή 293 είναι μόνιμο ιστορικό έκθεμα. Στο προαύλιο του Σταθμού, ο Λένιν έβγαλε πύρινο λόγο που κατακεραύνωνε την λεγόμενη Προσωρινή Κυβέρνηση του Γκεόργκι Λβοφ. Από δω περνάμε τη γέφυρα πάνω από το Νέβα και κατευθυνόμαστε στον περίβολο του Ινστιτούτου Σμόλνυ.
Αυτό το Κολέγιο Θηλέων του Πέτρογκραντ συνδέεται ιστορικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση, αφού επιλέχτηκε από τον Λένιν για να φιλοξενήσει την έδρα των Μπολσεβίκων. Εδώ συσκέπτονταν τα μέλη της Κεντρικής επιτροπής που, τότε, απαρτίζονταν από τον Μπουχάριν, Μπουμπνώφ, Ζιέμελις, Ντερζίνσκυ,Κάμενεφ, Κρεστίνσκυ, Βλαντίμηρ Λένιν, Μιλιούτιν,Μουράνοφ, Νόγκιν, Ρυκόφ, Σεργκέγιεφ, Σαχουμιάν, Σμίλγκα , Σοκόλνικωφ, Στάλιν, Σβερντλόφ και την Αλεξάνδρα Κολοντάϊ,Τρότσκυ, Ουρίτσκυ και Ζηνόβιεφ.
Υπήρξε κατοικία του ίδιου του Λένιν και της Ναντίεζντα Κρούπσκαγια, μέχρι το Μάρτιο του 1918. Επίσης, ήταν η έδρα της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής, της οποίας επικεφαλής ήταν, τότε, ο Τρότσκι. Στη συνέχεια, έγινε η επίσημη έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Λένινγκραντ, ενώ είναι εδώ που δολοφονήθηκε ο Κίρωφ το 1934. Στη μεγάλη αίθουσα έγινε η αναγγελία της επιτυχημένης κατάληξης της Οκτωβριανής Επανάστασης, από τον ίδιο τον Λένιν. Σήμερα, το κτήριο είναι η επίσημη κατοικία του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, αλλά το διαμέρισμα που κατοίκησε ο Λένιν διατηρείται όπως ήταν. Από δω προχωράμε μερικά τετράγωνα πιο κάτω, όπου βρίσκεται το Ανάκτορο της Ταυρίδας. Το ανάκτορο αυτό, του Γκριγκόρι Ποτέμκιν, στέγασε κατά τον 20ο αιώνα την Κρατική Δούμα, ενώ το 1917 στέγασε, ταυτόχρονα, την πρώτη Προσωρινή Κυβέρνηση και το Σοβιέτ του Πέτρογκραντ, βασικό όργανο των Μπολσεβίκων που έφερε σε πέρας την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στον ίδιο χώρο έγινε, τον Ιανουάριο του 1918, το Τρίτο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο διαμόρφωσε τον πολιτικό χαρακτήρα της νέας εξουσίας, που γεννήθηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Σήμερα, το μέγαρο στεγάζει τα γραφεία του 9μελούς Οργανισμού Ανεξαρτήτων Χωρών, που σχηματίστηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά οι υπαίθριοι χώροι είναι ανοιχτοί στο κοινό.
Το ίδιο απόγευμα επισκεπτόμαστε ακόμα ένα σημαντικό σημείο, σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Μέγαρο Κσεσίνκαγια. Αρχικά, υπήρξε κατοικία της χορεύτριας των Μπαλέτων Ματίλντα Κσεσίνκαγια και στη συνέχεια, μετά την Φεβρουριανή Επανάσταση που εκθρόνισε τον τσάρο, στέγασε τα γραφεία της Κεντρικής επιτροπής των Μπολσεβίκων και τα γραφεία έκδοσης της εφημερίδας Πράβντα. Ο Λένιν, που ήρθε στο Πέτρογκραντ 2 μήνες αργότερα, εργαζόταν σε αυτό το μέγαρο, όπως έκανε και ο Στάλιν και ο Ζηνόβιεφ. Από το μπαλκόνι του ο Λένιν εκφωνούσε τους πύρινους λόγους του απευθυνόμενος στα πλήθη που συγκεντρώνονταν ακριβώς από κάτω, στην λεωφόρο Κρονβέρτσκυ. Το 1955 το μουσείο της Οκτωβριανής Επανάστασης μεταφέρθηκε από το Ερμιτάζ και στεγάστηκε στο Μέγαρο Κσεσίνσκαγια.
3η μέρα : Αγ. Πετρούπολη
Σήμερα είναι η μέρα της Οκτωβριανής επανάστασης, η μέρα που τα βήματά μας ακολουθούν τη διαδοχή των ιστορικών γεγονότων. Αρχικά, βγαίνουμε 30 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο, στην Κρονστάνδη. Σε αυτό το νησάκι, που συνδέεται με γέφυρα με τη στεριά, οι ναύτες του στόλου της Βαλτικής συντάχτηκαν με τους Μπολσεβίκους εξασφαλίζοντας την προστασία του Πέτρογκραντ από πιθανή αντίδραση των φιλοκυβερνητικών αξιωματικών. Κατά την επιστροφή μας στην Αγία Πετρούπολη, σταματάμε για φωτογραφίες στο ιστορικό εργοστάσιο Κίροφ. Την εποχή της επανάστασης ονομάζονταν Πουτίλοφ και είναι ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε η Επανάσταση του Φεβρουαρίου, που είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου τσάρου Νικολάου Β’ Ρομανόφ.
Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε το θρυλικό καταδρομικό Αυρόρα. Στις 10 Οκτωβρίου, η Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων έκρινε, ότι το κράτος ήταν πλέον διαλυμένο και αποφάσισε, ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για την τελική φάση της επανάστασης. Η φήμη αυτή είχε διαδοθεί και το έγραφαν ακόμη και ορισμένες εφημερίδες. Ο Κερένσκυ, που είχε διαδεχτεί, ήδη από τον Ιούλιο, τον Λβοφ στην πρωθυπουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης φαινόταν ανήμπορος να αναχαιτίσει τη ροή των πραγμάτων. Με την άφιξη, στις 25 Οκτωβρίου, ενός τμήματος του στόλου στο Πέτρογκραντ και την ανακοίνωση των ναυτών της Κροστάνδης, ότι συστρατεύονται με τους Μπολσεβίκους, ο Κερένσκυ αποχώρησε με αυτοκίνητο της Αμερικανικής Πρεσβείας από τα Χειμερινά Ανάκτορα, που ένα μέρος τους είχε ήδη μετατραπεί από τον Ιούλιο στην έδρα της δεύτερης Προσωρινής Κυβέρνησης. Ο Λένιν έβγαλε διάγγελμα προς όλους τους πολίτες της Ρωσίας, ότι η Προσωρινή Κυβέρνηση ανετράπη από την Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή. Το ίδιο απόγευμα, γύρω στις 18.30, οι δόκιμοι της Σχολής Πυροβολικού, που φύλαγαν το κτήριο των Χειμερινών Ανακτόρων αποχώρησαν. Το βράδυ στο απέραντο κτήριο είχαν μείνει μόνο οι υπουργοί του Κερένσκυ που, ακόμα, συζητούσαν τους τρόπους χειρισμού της επανάστασης. Η επαναστατική Επιτροπή του Τρότσκι τους έστειλε τελεσίγραφο να παραδοθούν. Στις 21:45 το καταδρομικό Αυρόρα έριξε την κανονιά που σήμανε το τέλος του παλιού κόσμου. Οι στρατιώτες της Επαναστατικής Επιτροπής μπήκαν στα Χειμερινά Ανάκτορα και συνέλαβαν το υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου είχαν όλα τελειώσει και μια άλλη Ρωσία γεννιόνταν.
Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, έρχεται η στιγμή να επισκεφθούμε την πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων, εκεί όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη της Οκτωβριανής Επανάστασης και να θαυμάσουμε τα επιβλητικά κτίσματα. Ήδη, πολλά χρόνια πριν την παραίτηση του τσάρου, δεν κατοικούσε κανένας στα χειμερινά ανάκτορα. Οι τσάροι είχαν κτίσει νέα ανάκτορα, γύρω από το Πέτρογκραντ. Χρησιμοποιήθηκαν, όμως, από τον Κερένσκυ για να στεγάσουν το υπουργικό του συμβούλιο, ενώ πάνω απ’ όλα, παρέμειναν το σύμβολο της παλιάς εποχής. Αυτής που η Οκτωβριανή Επανάσταση ήρθε να αλλάξει. Σήμερα, στεγάζουν μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ζωγραφικής και έργων τέχνης, ζωγράφων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ενώ σε ειδική αίθουσα στεγάζουν τους περίφημους Σκυθικούς Θησαυρούς.
4η μέρα : Αγ. Πετρούπολη
Η μέρα μας ξεκινάει με επίσκεψη στο περίφημο Ρωσικό Μουσείο, στο οποίο στεγάζεται η μεγαλύτερη, συλλογή έργων Ρώσων καλλιτεχνών παγκοσμίως. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται αριστουργήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας και της Σοβιετικής Περιόδου. Στη συνέχεια, μεταβαίνουμε στο Πεδίο του Άρεως, εκεί όπου βρίσκεται το Μνημείο των Πεσόντων της Οκτωβριανής Επανάστασης και η Αιώνια Φλόγα, που καίει προς τιμήν των Ηρώων εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια, το μνημείο Κίροφ και ο περίφημος Οβελίσκος στην Πλατεία της Εξέγερσης κλείνουν ιδανικά μία ακόμη μέρα στην ιστορική πόλη.
5η μέρα : Αγ. Πετρούπολη – Νυχτερινό Τραίνο για Μόσχα
Η τελευταία μέρα στην Αγία Πετρούπολη είναι αφιερωμένη στο νεκροταφείο Πισκαριόσφκοε, όπου είναι θαμμένοι οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη ανατροπή και σε μια επίσκεψη στο Διαμέρισμα Αλλιλούεφ), όπου φιλοξένησε για αρκετό διάστημα τον Λένιν την εποχή της επανάστασης. Τέλος, επισκεπτόμαστε στη Γραμμή 1, του Μετρό της Πετρούπολης, που ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1950 και αποτελεί ένα από τα «κατασκευαστικά θαύματα» του σοβιετικού καθεστώτος. Στη συνέχεια, αφού δειπνήσουμε σε τοπικό εστιατόριο με τυπική Ρωσική Κουζίνα, επιβιβαζόμαστε στο τραίνο, για να ξεκινήσει το ολονύκτιο ταξίδι μας για τη Μόσχα ( Διαμονή σε 4κλινες κουκέτες ). Το ταξίδι αυτό θα πατήσει στα βήματα του Λένιν, ο οποίος στις 12 Μαρτίου του 1918, ενώ τα γερμανικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στην Εσθονία και απειλούσαν το Πετρογκραντ, μετέφερε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής στη Μόσχα. Δεν θα ξαναγύριζε ποτέ στο Πετρογκραντ
6η μέρα: Μόσχα
Άφιξη το πρωί στη Μόσχα που, μετά από 210 χρόνια, ξανάγινε η πρωτεύουσα της Ρωσίας. Φτάνοντας πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο, όπου παίρνουμε το πρωινό μας (τα δωμάτια θα είναι στη διάθεσή μας στις 15:00, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική των ξενοδοχείων). Η μέρα ξεκινά με επίσκεψη στο Πάρκο της Νίκης , όπου τιμώνται οι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα με το Πέτρογκραντ, που ήταν το κέντρο των συγκρούσεων και της επανάστασης, η Μόσχα παρέμεινε μια μεγάλη εμπορική πόλη με ελάχιστη ανάμειξη στα πολιτικά δρώμενα. Από το Μάρτιο του 1918 έγινε, όμως, ξανά το κέντρο της επαναστατικής Ρωσίας. Μέχρι τότε το Κρεμλίνο ήταν, ουσιαστικά, ακατοίκητο. Ο Λένιν απέκτησε γραφείο στον 3ο όροφο του κτηρίου της Γερουσίας, με τον χαρακτηριστικό τρούλο, καθώς και ένα διαμέρισμα . Από δω ασκούσε την εξουσία της νέας Ρωσίας. Παρ’ ότι το εσωτερικό των κτηρίων της Προεδρίας της Ρωσίας είναι σήμερα κλειστό στο κοινό, τα κυβερνητικά κτήρια του Κρεμλίνου – που χρησιμοποιήθηκαν από τον Λένιν και τον Στάλιν – είναι ορατά από τις όχθες του ποταμού Μόσχοβα. Ακολουθεί περπάτημα στην Κόκκινη Πλατεία, όπου μαζί με άλλους επισκέπτες, μπαίνουμε στο εσωτερικό του Μαυσωλείου του Λένιν. Στη συνέχεια περπατάμε κατά μήκος των τειχών του Κρεμλίνου, όπου είναι θαμμένοι πολλοί από τους οι πρωτεργάτες της Οκτωβριανής Επανάστασης, όπως ο Στάλιν, ο Καλίνιν, ο Σβερντλώφ, ο Φρούνζε και άλλοι. Από εδώ αναχωρούμε για το Πάρκο των Γλυπτών, όπου βρίσκονται διάσπαρτα τα αγάλματα μεγάλων συντελεστών της επανάστασης και της Σοβιετικής Κυβέρνησης, από τότε που κατέβηκαν από τα βάθρα τους, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
7η μέρα : Μόσχα
Το πρωί κατευθυνόμαστε νότια της Μόσχας, στην περιοχή των δασών, όπου βρίσκεται η ντάτσα Γκόρκυ Λένινσκυε, Πρόκειται για τη ντάτσα που παραχωρήθηκε στον Λένιν μετά τον τραυματισμό που του προκάλεσε η απόπειρα, δολοφονίας, από τον οποίο ουσιαστικά ποτέ δεν ανέκαμψε. Εδώ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών. Το μέγαρο, που ήταν άλλοτε εξοχικό ανάκτορο της χήρας Μοροζόβα, μετατράπηκε σε μουσείο του Λένιν, καθώς το γραφείο του που βρισκόταν στο Κρεμλίνο μεταφέρθηκε εδώ και διαμορφώθηκε ο χώρος όπως ήταν στην πραγματικότητα. Στο ίδιο συγκρότημα υπάρχουν αίθουσες που φιλοξενούν κι άλλα αντικείμενα του αρχηγού της Οκτωβριανής επανάστασης. Ακολουθώντας την πορεία που ακολούθησε η νεκρική πομπή επιστρέφουμε στη Μόσχα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παβελέτσκυ, όπου το βαγόνι με το φέρετρο του Λένιν φυλάσσεται σε ειδικό κουβούκλιο με γυάλινους τοίχους . Μετά, θα καταλήξουμε στην πλατεία της Επανάστασης, δίπλα από το Θέατρο Μπολσόϊ, όπου βρίσκεται το Μέγαρο των Συνδικάτων. Εδώ τοποθετήθηκε η σωρός του Λένιν για λαϊκό προσκύνημα. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το ταξίδι που ξεκίνησε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Φιλανδίας στην Αγία Πετρούπολη, τελειώνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Παβελέτσκυ, στη Μόσχα.
8η μέρα: Μόσχα
Η μέρα μας ξεκινάει με την επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο της Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας όπου μεταξύ των γεγονότων του 19ου και 20ου αιώνα, παρουσιάζεται η περίοδος της Οκτωβριανής Επανάστασης και της Σοβιετικής Περιόδου. Στη συνέχεια, μας περιμένει το Νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι, όπου βρίσκονται οι τάφοι διάσημων προσωπικοτήτων της Ρωσίας, όπως του Τσέχωφ, του Προκόπιεφ, του Γκαγκάριν, του Μαγιακόφσκι και άλλων. Τέλος, τα εξωτερικά κτίρια του διάσημου Πανεπιστήμιου της Μόσχας Λομονόσωφ, καθώς και η μποέμ γειτονιά του Αρμπάτ με τον πολύβουο πεζόδρομο, κλείνουν ιδανικά τη μέρα μας.
9η μέρα: Μόσχα
Σήμερα διατρέχουμε αρκετές γειτονιές της μεγαλούπολης, για να δούμε και να φωτογραφήσουμε κτίρια- ορόσημα της Σοβιετικής Περιόδου. Ξεκινάμε από τις περίφημες Επτά Αδελφές, τα επιβλητικά κτίρια που κτιστήκανε στο τέλος της Σταλινικής Εποχής και που σήμερα κοσμούν τη πρωτεύουσα της Ρωσίας στο το διάσημο ξενοδοχείο Κόσμος, και συνεχίζουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980.
Ο κύκλος της περιήγησης μας κλείνει με μια επίσκεψη στους πιο όμορφους και χαρακτηριστικούς σταθμούς του, παγκοσμίως διάσημου, Μετρό της Μόσχας.
10η μέρα : Μόσχα – Αθήνα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο
Θα ήθελα να ήμουν εκεί…