Σχεδόν τρία χρόνια ερευνών, 8 χρόνια δικαστηρίων και δεκάδες ακροάσεις, θα έλεγε κανείς πως περιγράφουν τη δίκη του αιώνα. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ωστόσο δεν κάθονταν επικίνδυνοι εγκληματίες ή διεφθαρμένοι πολιτικοί κι επιχειρηματίες, αλλά μια γυναίκα στα 32 της χρόνια τότε, που είχε κλέψει από εμπορικό κέντρο ένα ζευγάρι παπούτσια αξίας 20 ευρώ.
Έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα σε ένα μήνα φυλάκισης και 50 ευρώ πρόστιμο, η γυναίκα πέρασε μια δικαστική οδύσσεια, μέχρι να αθωωθεί τελικά πριν λίγες μέρες λόγω “της ιδιαίτερης λεπτότητας του συμβάντος”. Το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος μετά από 8 χρόνια δικαστηρίων είναι ωστόσο πιο σκληρό κι από τη σκληρότερη τιμωρία που θα αναλογούσε στην παράβασή της. “Η δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί πολύ άσχημα”, λέει η γυναίκα, προσθέτοντας πως “διέπραξα ένα σφάλμα, το ξέρω και αμέσως είχα μετανιώσει. Αλλά αυτό που μου προκαλεί περισσότερο πόνο είναι το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ξαναζήσω με ησυχία. Η ζωή μου μπήκε σε περιορισμούς. Δεν μπόρεσα να υποβάλλω συμμετοχή σε διάφορους δημόσιους διαγωνισμούς, λόγω της εκκρεμούς υπόθεσης, αρνήθηκα μια υποψηφιότητα στην πολιτική. Ψυχολογικά ήταν απογοητευτικό. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη αλλά πολλοί κανόνες πρέπει να αλλάξουν και ο νόμος να εφαρμόζεται με σωστό τρόπο”.
Η περιπέτεια της μητέρας ενός ανήλικου παιδιού και εργαζόμενης με μερική απασχόληση, ξεκίνησε στις 24 Μάη 2013 στο Παλέρμο της Σικελίας, όταν βγαίνοντας από το κατάστημα Pull&Bear σε εμπορικό κέντρο της πόλης, άρχισαν να χτυπούν τα αλάρμ. Η γυναίκα πιάστηκε από τα σεκιούριτι και με δάκρυα στα μάτια έβγαλε από την τσάντα ένα ζευγάρι παπούτσια που είχε προσπαθήσει να κλέψει, αξίας 19,99 ευρώ. Ζήτησε συγγνώμη και προθυμοποιήθηκε να πληρώσει αμέσως τα παπούτσια, ωστόσο ο διευθυντής του καταστήματος αποφάσισε να την καταγγείλει στους καραμπινιέρος. Η γυναίκα ομολόγησε την πράξη της και στη συνέχεια περίμενε τρία χρόνια ολόκληρα για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς o εισαγγελέας αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτό το φάκελο, παρότι δεν υπήρχε κανένας λόγος περαιτέρω έρευνας.
Όπως σημείωσε και ο Μάρκο Ρίτσο, γγ του ΚΚ στην Ιταλία, σχολιάζοντας την υπόθεση: “Δεν υπάρχει κράτος δικαίου, υπάρχουν συσχετισμοί δύναμης μεταξύ των τάξεων”.