Οι φοιτητές δεν έχασαν, νιώθουμε πως νικήσαμε!
Η κυβέρνηση βάφτισε το νομοσχέδιό της “κοινής λογικής”. Είναι από τη λογική που τους περίσσεψε, ανοίγοντας τα Mall πριν από τα Πανεπιστήμια…
Το 21ο επεισόδιο του Podcast της ΚΝΕ είναι αφιερωμένο στον αγώνα των φοιτητών που συνεχίζεται -και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία μετά από το χτεσινό κρεσέντο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη.
Οι συντελεστές έψαξαν πολύ για να βρουν… “ανεξάρτητους”, αλλά τους είχε πάρει όλους η ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ και έτσι έβγαλαν δικούς μας. Τον Παντελή Αρζόγλου από το Φυσικό (μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ), τη Μαρία Μόσχου από τη Νομική (πρωτοετής) και τη Βάσω Ρηγάτου από την Ιατρική Σχολή. Όλοι τους ενεργοί φοιτητές -όχι σαν τους “ανεξάρτητους” τηλεοπτικούς εκπροσώπους της ΔΑΠ, που ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία που οι κρατούντες βαφτίζουν “αιώνιους”.
Τα παιδιά απαντάνε θαρραλέα στο ερώτημα “αν υπέστησαν ήττα”. Δε νιώθουν ότι έχασαν, αλλά ότι νίκησαν. Ήταν νίκη και μόνο ότι έκαναν τόσο πολλά, με κλειστές σχολές και τα κανάλια να συκοφαντούν τον αγώνα τους, πετυχαίνοντας παρόλα αυτά την καταδίκη του νόμου από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ότι μάτωσαν για να μπουν σε μια σχολή και βρίσκουν το λουκέτο της κυβέρνησης που τους κουνάει το δάχτυλο και τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες.
Την ίδια ώρα η κυβερνητική ΔΑΠ γίνεται η παράταξη των κλειστών σχολών, που απέχει συνειδητά και σκόπιμα από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, ενώ διοργανώνει podcast -χωρίς την ίδια επιτυχία με αυτά της ΚΝΕ- όπου ο Κυρανάκης λέει ουσιαστικά πως οι νέοι δεν τελειώνουν νωρίς το Πανεπιστήμιο γιατί είναι τζαμπατζήδες και οι σπουδές τους δεν κοστίζουν. Υπάρχει άραγε καλύτερη πάσα για την επιβολή διδάκτρων, που έχει ξεκινήσει ήδη σε κάποια ξενόγλωσσα τμήματα σχολών -πχ Ιατρική του ΑΠΘ;
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε την κοινή λογική -από αυτήν που της περίσσευε όταν άνοιγε τα εμπορικά Mall, πριν από τις Σχολές. Το λογικό και δίκαιο είναι τα εκατομμύρια που ξοδεύονται για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία να πάνε στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Αλλά η δική της κοινή λογική είναι η πάταξη των ιδεών και της διεκδίκησης.
Από κοντά και οι ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άνοιξε τον δρόμο ως κυβέρνηση, με το πορισμα Παρασκευόπουλου, ακόμα και για τις συσκευές αναγνώρισης προσώπων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Οι φοιτητές εξηγούν γιατί δε γίνεται να πάρεις πτυχίο Ιατρικής μπροστά από μια κάμερα, μακριά από την κλινική άσκηση σε μια σειρά κρίσιμες ειδικότητες. Απαντάνε με πρακτικά μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ τους -ακόμα και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή γενικότερα. Και προειδοποιούν τους κυβερνώντες.
Μπορεί να ψήφισαν το νομοσχέδιο-έκτρωμα, αλλά είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι θα είναι περίπατος η προσπάθεια να το εφαρμόσουν…
Τα υπόλοιπα στο βίντεο που ακολουθεί.