Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων: Απαράδεκτη η κυβερνητική επίδειξη πυγμής και αλαζονείας στον Κουφοντίνα
Η απαράδεκτη επίδειξη κρατικής πυγμής και αλαζονείας στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση αυτή τη στiγμή στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατούμενου, καθώς και η προσπάθεια μετακύλισης των δικών της ευθυνών στον απεργό πείνας, έχουν τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον λαό, στην εξοικείωσή του με την καταστολή και τη στέρηση των δικαιωμάτων του και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Τη σθεναρή αντίθεσή της στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου επανέλαβε η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων και έκανε λόγο για «απαράδεκτη επίδειξη κρατικής πυγμής και αλαζονείας που επιδίδεται η κυβέρνηση» σε βάρους του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου – εκδήλωσης.
Ο κρατούμενος απεργός πείνας βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου μετά από 54 μέρες απεργίας πείνας και οκτώ μέρες δίψας. Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ σε δηλώσεις της επανέλαβε πως δεν της έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις και χαρτιά ώστε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Είναι κρίμα να το πω, είναι ψέμα. Δεν μου έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις, μου έχουν κοινοποιηθεί χαρτιά που παραπέμπουν σε αποφάσεις. Ένα χαρτί με μία σφραγίδα. Πρόκειται για μία σφραγίδα. Δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε. Είναι εμπαιγμός δικός μου, του κρατούμενου. Είναι ντροπή αυτά που λένε». Πρόσθεσε πως «Είναι πολιτική απόφαση και λύνεται με πολιτική απάντηση. Ο νόμος ήταν φωτογραφικός κι αντισυνταγματικός, τον έφτιαξαν ειδικά για τον Κουφοντίνα, το έλεγαν τότε και μέσα στη Βουλή ότι τον φτιάχνουν “για να φύγει επιτέλους από τις αγροτικές φυλακές ο Κουφοντίνας”». Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και καταγγελίες για «λογοκρισία» από το facebook αναρτήσεων που έχουν να κάνουν με τη μεταχείριση του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα, που βλέπουν το φως από δικηγόρους, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ κ.ά.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα όσα είπε η Ι. Κούρτοβικ στη διαδικτυακή εκδήλωση. Μίλησε η Αγγελική Σεραφείμ, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ και ανέφερε ότι στο αξιακό σύστημα που προτάσσει η Διοίκηση, η ανθρώπινη ζωή μάλλον δεν είναι καθόλου ψηλά. Ο Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ έκανε λόγο για διαχρονική δυσμενή μεταχείριση του συγκεκριμένου κρατούμενου από μεριά της διοίκησης που ξεκίνησε αρχικά με το θέμα των αδειών. Η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος -Ένωση Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων- είπε μεταξύ άλλων ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή του στο Δομοκό.
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων
Εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων τοποθετήθηκε ο Αντώνης Αντασιώτης. Ανέφερε:
«Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, η παράταξή μας, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται σθεναρά στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί, κατά παράβαση και της ίδιας ακόμη της σωφρονιστικής νομοθεσίας.
Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για την εξέλιξη της απεργίας πείνας και ήδη και δίψας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητά δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, όπως κάθε κρατούμενος έχει αυτονόητα το δικαίωμα. Καταγγέλλουμε την αποστέρησή του από βασικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις που τον αφορούν (όπως της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών), με το σαθρό μάλιστα επιχείρημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων άλλων κρατουμένων για τις οποίες παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη και την άρνηση εφαρμογής στο πρόσωπό του των νομοθετικών διατάξεων περί μεταγωγών.
Η απαράδεκτη επίδειξη κρατικής πυγμής και αλαζονείας που επιδίδεται η κυβέρνηση αυτή τη στiγμή στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατούμενου, καθώς και η προσπάθεια μετακύλισης των δικών της ευθυνών στον απεργό πείνας, έχουν τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον λαό, στην εξοικείωσή του με την καταστολή και τη στέρηση των δικαιωμάτων του και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Πρόκειται για μια θέση αρχής που προβάλλουμε, ανεξάρτητα από τις πράξεις του συγκεκριμένου κρατούμενου, οι οποίες άλλωστε έχουν κριθεί πολιτικά από τον λαό και έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια.
Και θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η ορθή στάση και το χρέος όλων των δικηγόρων και νομικών, καθώς και των φορέων τους, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη συνδικαλιστική και πολιτική τους ένταξη. Στα πλαίσια αυτά, έχουν σοβαρή ευθύνη ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και του ΔΣΑ, για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί σχετικά όπως όφειλαν, παρά το αίτημα πολλών μελών του ΔΣ και όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι, όπως της Πάτρας και του Πειραιά και βέβαια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μια σειρά άλλοι φορείς.
Ως παράταξη, υπερασπιζόμαστε γενικότερα τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς όρους κράτησης, προστασίας της υγείας, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, στις άδειες, τη δυνατότητα εργασίας, όπως στις αγροτικές φυλακές, εκπαίδευσης κλπ., στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης αντεγκληματικής πολιτικής, με αντίστοιχες υποδομές, που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, τον πραγματικό σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατουμένων.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη θέσπιση φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές με το Ν. 4760/2020, την αυθαίρετη γενική εξαίρεση των καταδικασμένων για αδικήματα τρομοκρατίας, που μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση για την εξαίρεση και άλλων κρατούμενων από βασικά δικαιώματα, με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί, όπως φυσικά και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ενσαρκώνει και με αυτόν τον τρόπο την κατασταλτική αντίληψη του αστικού κράτους και της κυβέρνησης.
Θεωρούμε, επίσης, ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντιδραστική τη συζήτηση που έχει ανοίξει ξανά, με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό, όπως αναφέρεται και στην ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, ότι σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν επιτρέπεται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του ασθενούς που έχει την ικανότητα καταλογισμού. Ιδιαίτερα η αναγκαστική σίτιση χαρακτηρίζεται ως βασανιστήριο, σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και φορέων.
Οι εξελίξεις αυτές, νομίζω ότι αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι μπροστά στις πολιτικές επιδιώξεις του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, τα φληναφήματα περί του “κράτους δικαίου” της αστικής δημοκρατίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά, για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση, “αέρας κοπανιστός”.
Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι και ο λαός με την οργανωμένη πάλη τους, μαζί και οι προοδευτικοί δικηγόροι και νομικοί, έχουν πιστεύω τη δύναμη να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, να αχρηστεύσουν στην πράξη τους “τρομονόμους” και όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, την ωμή κρατική βία και καταστολή».
Πηγή: 902.gr
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης του Press Project.