Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο χαρταετός» του Σόμερσετ Μομ
«Ο χαρταετός» είναι ο τίτλος διηγήματος του Σόμερσετ Μομ περιλαμβάνεται στη συλλογή «Κουαρτέτο» και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1948. Την ίδια χρονιά τέσσερα διηγήματα της συλλογής μεταφέρονται στην οθόνη από ισάριθμους σκηνοθέτες στη σπονδυλωτή ταινία «Κουαρτέτο».
Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ (1974-1965) ανήκει στους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Τα θεατρικά έργα του είναι συνήθως κωμωδίες, που σατιρίζουν κυνικά, αλλά και ανάλαφρα τα ήθη των «ανώτερων αγγλικών τάξεων», ενώ πολλά έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Το ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του «Ανθρώπινη δουλεία» και το «Στην κόψη του ξυραφιού» είναι από τα γνωστότερα έργα του.
«Ο χαρταετός» είναι ο τίτλος διηγήματος του Σόμερσετ Μομ περιλαμβάνεται στη συλλογή «Κουαρτέτο» και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1948. Την ίδια χρονιά τέσσερα διηγήματα της συλλογής μεταφέρονται στην οθόνη από ισάριθμους σκηνοθέτες (Κεν Ανάκιν, Άρθουρ Κράμπτρι, Χάρολντ Φρεντς και Ραλφ Σμαρτ) στη σπονδυλωτή ταινία «Κουαρτέτο».
Η παράσταση «Ο χαρταετός», μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, το 1962, στα πλαίσια της εκπομπής «Το θέατρο της Πέμπτης», σε μετάφραση και ραδιοφωνική διασκευή Μιρέλας Γεωργιάδου και σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Η μετάδοση θεατρικών έργων από το ραδιόφωνο υπήρξε παράδοση που κράτησε δεκαετίες. Προτού ακόμα υπάρξει ο τηλεοπτικός δέκτης, το θεατρικό ραδιόφωνο συνάρπαζε τους φιλότεχνους και μη ακροατές προσφέροντας πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Η ηχογράφηση θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο συνεχίστηκε για χρόνια και αφού εμφανίστηκε η τηλεόραση.
Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Καίτη Λαμπροπούλου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Νάσος Κεδράκας, Γιώργος Νέζος, Χρήστος Κατσιγιάννης, Έλλη Ξανθάκη, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Μανταρόπουλος, Νάσος Χριστογιαννόπουλος.
Ακούστε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.