Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου – Ηλεκτρονικό βραχιολάκι στους αποφυλακισμένους για κλοπές και διαρρήξεις φέρνει η βρετανική κυβέρνηση
Οι κλέφτες και διαρρήκτες που έχουν καταδικαστεί σε ένα χρόνο ή παραπάνω φυλάκισης να πρέπει να φορούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό βραχιολάκι μετά την αποφυλάκισή τους, ώστε οι κινήσεις τους να παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου όλο το 24ωρο για μια περίοδο ως και 12 μηνών.
Σε μια ωμή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε έννοιας σωφρονισμού και του τεκμηρίου της αθωότητας προχωρά η κυβέρνηση στη Βρετανία, προβλέποντας όλοι οι κλέφτες και διαρρήκτες που έχουν καταδικαστεί σε ένα χρόνο ή παραπάνω φυλάκισης να πρέπει να φορούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό βραχιολάκι μετά την αποφυλάκισή τους, ώστε οι κινήσεις τους να παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου όλο το 24ωρο για μια περίοδο ως και 12 μηνών.
Η αστυνομία θα ελέγχει αν οι φέροντες το βραχιολάκι έχουν βρεθεί σε κοντινή απόσταση από σημεία κλοπών, διαρρήξεων ή ληστειών. Ως πρόσχημα για αυτό το βαθιά αυταρχικό μέτρο χρησιμοποιείται το γεγονός πως περίπου οι μισοί αποφυλακισμένοι διαπράττουν νέο αδίκημα μέσα σε ένα χρόνο, ενώ 80% των εγκλημάτων αυτού του τύπου δε διαλευκαίνεται ποτέ. Θεωρείται πως με το μέτρο αυτό οι αποφυλακισμένοι θα αναγκαστούν να επιλέξουν μια νόμιμη εργασία ή τουλάχιστον να μην προβούν σε εγκληματικές δραστηριότητες, μειώνοντας κατά 4,8 δις λίρες το κόστος που επιφέρουν ληστείες και διαρρήξεις. Φυσικά ούτε λόγος για συστηματική στήριξη των πρώην κρατούμενων, που προσφεύγουν στο έγκλημα όχι απλά γιατί έτσι έχουν συνηθίσει, αλλά λόγω κοινωνικού στίγματος, ελλιπούς εκπαίδευσης ή άλλων προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά πίσω από τα σίδερα, όπως η τοξικοεξάρτηση.
Ο υπουργός Εγκληματικής Πολιτικής και Αστυνόμευσης Κιτ Μαλτχάουζ, προσπάθησε ψηφοθηρικά να διαφημίσει το μέτρο, λέγοντας πως “το να σε ληστεύουν ή να μπαίνουν στο σπίτι σου είναι συνταρακτικό και αντιλαμβάνομαι πόσο απογοητευτικό είναι όταν οι δράστες δεν μπορούν να συλληφθούν, τόσο για τον κόσμο, όσο και για την αστυνομία. Βάζοντας βραχιολάκια σε αυτούς τους δραστήριους κακοποιούς ώστε να ξέρουμε πού είναι επί 24 ώρες θα έπρεπε να είναι ένα ισχυρό πειστήριο ώστε να αλλάξουν συμπεριφορά και θα βοηθήσει την αστυνομία να τους εντοπίσει και να τους απαγγείλει κατηγορίες αν δεν το κάνουν. Είναι άλλο ένα εργαλείο που θα βοηθήσει την αστυνομία να περιορίσει το έγκλημα και να διατηρήσει ασφαλείς τους πολίτες”.
Σε πρώτη φάση, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε έξι περιοχές από τις 12 Απρίλη και μετά και θα αφορά 250 αποφυλακισμένους, ενώ μετά το Σεπτέμβρη θα επεκταθεί σε 13 ακόμα περιοχές. Το μέτρο αυτό έρχεται σα συνέχεια της απόφασης της τοπικής κυβέρνησης της Ουαλίας να επιβάλει βραχιολάκια σε όσους συλλαμβάνουν να παρανομούν υπό την επήρεια αλκοόλ, μέτρο που αναμένεται να επεκταθεί και στην Αγγλία.
Με πληροφορίες από www.gov.uk