Προσωπικά δεδομένα 1,5 εκ. χρηστών και 2 εκ. ευρώ έκανε δώρο στη Cisco η Νίκη Κεραμέως
Η Cisco μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να κάνει πιο στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες και να τα μεταπωλήσει σε άλλες εταιρείες.
Ήταν στις αρχές της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης, όταν η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, διαβεβαίωνε με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι ο “Έλληνας φορολογούμενος δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ” για τη σύμβαση με τη Cisco, την εταιρεία που παρέχει την πλατφόρμα σύνδεσης στην τηλεκπαίδευση, κάνοντας λόγο για “σύμβαση δωρεάς”, την οποία καλούσε τους πολιτικούς της αντιπάλους να έρθουν να τη δουν.
Κατ’ ιδίαν στο γραφείο της βεβαίως, βεβαίως, καθώς, ενάντια σε ό,τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, επί μήνες η σύμβαση δεν είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Η εταιρεία, σύμφωνα με την ενότητα 8 της σύμβασης, αποκτά τη δυνατότητα αποκάλυψης των “Telemetry Data”, “Support Data” και “Administrative Data” σε τρίτους. Η ορολογία αυτή αναφέρεται σε μεταδεδομένα, τα οποία εντάσσονται στα προσωπικά δεδομένα, τα οποίο μπορούν να γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης απευθείας ή μέσω μεταπώλησής του σε τρίτους. Μεταδεδομένα αποτελούν πληροφορίες που προσδιορίζουν συμπεριφορές και προτιμήσεις, τα οποία, βάσει της σύμβασης, η Cisco μπορεί να αξιοποιήσει για να κάνει πιο στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείας και να μεταπωλήσει σε άλλες εταιρείες δεδομένα για την ψηφιακή συμπεριφορά 1,5 εκ. χρηστών.
Ακόμα και η πώληση απλών δεδομένων μπορεί να κυμαίνεται στα 5 ευρώ κατ’ άτομο, πολλώ δε μάλλον όσα βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την καθημερινότητα και τις προτιμήσεις των χρηστών. Το ότι ως όρος προτίθεται η “ανωνυμοποίηση” των δεδομένων, δεν αποτελεί ουσιαστική προστασία σε πολλές περιπτώσεις, αφού ακόμα κι αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ταυτοποίηση.
Τα μόνα δεδομένα που υποχρεούται η εταιρεία να διαγράψει είναι όσα παίρνει απευθείας από το υπουργείο παιδείας, κι όχι τους ίδιους τους χρήστες της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Με τη σύμβαση αυτή, που είχε ισχύ από τις 13.3 2020 ως το τέλος της σχολικής χρονιάς του ίδιου έτους, δόθηκεμε τις ευλογίες του ελληνικού κράτους λευκή επιταγή για την αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων ενός τεράστιου μέρους του πληθυσμού.
Τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ότι η ανάθεση τόσο σοβαρών πτυχών της κρατικής λειτουργίας, όπως η τηλεκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, σε ιδιωτικές εταιρείες, απλά αποτελεί άλλη μια πηγή κερδοφορίας για τις δεύτερες σε βάρος των φορολογουμένων που κατά τα άλλα θα έπρεπε να ευγνωμονούν τους “γενναιόδωρους χορηγούς” για την επίδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.
Με πληροφορίες από news247