Η ισχύς εν τη ενώσει … ή και όχι;
Μετά από την εισβολή των Γερμανών, οι μάσκες πέφτουν και οι ηθικές αντιθέσεις γίνονται ξανά αισθητές. Από την μια μεριά, βρίσκεται ο λαός που δεν πτοείται το ηθικό του και αντιστέκεται, και από την άλλη μεριά, βρίσκεται η τότε αστική τάξη της χώρας που συνθηκολογεί και υποτάσσει τον ελληνικό λαό, εγκαταλείποντας την χώρα χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Γεώργιος Β’: “Ὁ ἀγών μας θὰ εἶναι σκληρός, τραχύς, ἀμείλικτος. Δὲν θὰ ὀρροδήσωμεν πρὸ οὐδενὸς πόνου, δὲν θὰ σταματήσωμεν πρὸ οὐδεμιᾶς θυσίας. Ἀλλ’ ἡ Νίκη μᾶς ἀναμένει εἰς τὸ τέρμα τοῦ δρόμου μας διὰ νὰ στεφανώσῃ μίαν ἀκόμη καὶ ὁριστικὴν φορὰν τὴν Ἑλλάδα.”
Στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15′ το πρωί, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Η επίσημη δήλωση του Χίτλερ για την εισβολή στην Ελλάδα μαρτυρά ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν τίποτα παραπάνω από απόρροια της όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα. Ο άνισος τρόπος με τον οποίο ξαναμοιραζόταν ο πλούτος, μετέτρεψε ξανά την Γερμανία σε πολεμική δύναμη του ιμπεριαλισμού σε διεθνές επίπεδο.
Δήλωση Κυβέρνησης Ράιχ: «Η δυσχερής θέσις, εις την οποίαν ευρίσκεται η Αγγλία και τα ολονέν σαφέστερον εκδηλούμενα συμπτώματα της παρακμής επί των ιδίων της νήσων, υποκινούν αυτήν επί του παρόντος εις διαρκώς και περισσότερον απεγνωσμένας αποπείρας, όπως άπαξ έτι δημιουργήση εν Ευρώπη μέτωπον εναντίον της Γερμανίας. Ο αντικειμενικός σκοπός της τελευταίας ταύτης αγγλικής αποπείρας είναι τα Βαλκάνια, όπου ήδη η Ελλάς υπήρξε το θύμα της εγκληματικής ταύτης βρετανικής πολιτικής επεκτάσεως του πολέμου».
Έτσι, καταλήγουμε στην εισβολή της 6ης Απριλίου των Γερμανών επίλεκτων στρατιωτών -τυφλά αφοσιωμένων στον Χίτλερ. Μετά από τις εξελίξεις αυτές, οι μάσκες πέφτουν και οι ηθικές αντιθέσεις γίνονται ξανά αισθητές. Από την μια μεριά, βρίσκεται ο λαός που δεν πτοείται το ηθικό του και αντιστέκεται, και από την άλλη μεριά, βρίσκεται η τότε αστική τάξη της χώρας που συνθηκολογεί και υποτάσσει τον ελληνικό λαό, εγκαταλείποντας την χώρα χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Τα εμψυχωτικά σχόλια των αστών πολιτικών αποδεικνύονται κούφια. Ο Τσολάκογλου, 3 μέρες πριν μπουν τα γερμανικά στρατεύματα στην Αθήνα υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης, ενώ μια μέρα νωρίτερα “τα μεγάλα κεφάλια” της χωρας, την εγκαταλείπουν. Ο βασιλιάς Γεώργιος μαζί με τον πρίγκιπα Πέτρο, τον πρωθυπουργό Τσουδερό και τον Άγγλο πρεσβευτή Μάικλ Πάλαιρετ αναχωρούν με το υδροπλάνο “Σάντερλαντ”. Αργότερα, αναχωρούν με τα αντιτορπιλικά «Β. Όλγα», «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» το διαδοχικό ζεύγος Παύλος- Φρειδερίκη, υπουργοί, κρατικοί λειτουργοί αλλά και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα με την κατοχή της χώρας και την φυγή “των άριστων” ξεκίνησε η – διαχρονική- προπαγάνδα της υποταγής από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Στις 29 Απρίλη 1941, δύο μέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ», έγραφε στο κύριο θέμα της:
«Εντός εικοσιτετραώρων η κατάληψις της χώρας μας θα έχει συμπληρωθή. Έτσι η Ελλάς βγαίνει από τον πόλεμο – και βγαίνει οριστικώς από τον πόλεμον, καθ’ ον τρόπον εβγήκαν όλαι σχεδόν αι χώραι της ηπειρωτικής Ευρώπης (…). Τα ελληνικά προβλήματα που εδημιουργήθησαν από της 27ης Απριλίου δεν ημπορούν να αντιμετωπισθούν παρά εις το πλαίσιο της Νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητος (…). Αυτή η ηπειρωτική σύλληψις της υποστάσεώς μας πρέπει να αποτελέση το πλαίσιον μέσα εις το οποίον θα κινηθούμε. »
Αντίστοιχο και το μήνυμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»:
«Αι γερμανικαί αρχαί εμφορούμεναι από τας φιλικωτέρας των διαθέσεων απέναντι του ελληνικού πληθυσμού, τας αρετάς και τα προτερήματα του οποίου δεν ήργησαν να γνωρίσουν, θα τον συντρέξουν -περί τούτου δεν υπάρχει αμφιβολία- εις πάσαν θετικήν και οικοδομητικήν του προσπάθειαν».
Ο λαός δεν ακολούθησε το κήρυγμα της υποταγής “που θα έφερνε το τέλος του πολέμου”, ακολούθησε τον δρόμο του αγώνα για την κοινωνική και εθνική μας απελευθέρωση. Ο λαός δεν αποδέχθηκε ποτέ την κατοχή που έφεραν στη χώρα τον Απρίλιο του ’41 συνεχίζοντας τα εγκλήματα του ‘21. Θυσιάστηκε για άλλη μια φορά, όπως ακριβώς γράφτηκε στο πανό του ΕΑΜ :
«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα» .
Πηγές:
Διάγγελμα Γεωργίου Β΄ της Ελλάδας – 6 Απριλίου 1941 – Βικιθήκη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα – Βικιπαίδεια
ΒΗΜΑ, 11/3/1970
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/4/1941
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ 29/4/1941