Θάνατος μετανάστριας αλά Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικίνα στο Μεξικό
Ο λόγος για τον οποίο είχε συλληφθεί η γυναίκα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί τρεις άνδρες και μια γυναίκα αστυνομικός.
Οργή έχει προκαλέσει στο Μεξικό ο άδικος θάνατος μετανάστριας από το Ελ Σαλβαδόρ, που ζούσε με τα τρία της παιδιά στην πόλη Τουλούμ. Οι αρχές της χώρας διερευνούν ως ανθρωποκτονία την υπόθεση, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, που ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η γενική εισαγγελία της πολιτείας Κιντάνα Ροο, σε ανακοίνωση ανέφερε πως “είναι πιθανόν” να υπάρχει εμπλοκή της αστυνομίας στο θάνατο της γυναίκας, μιλώντας για πλήγμα “στους θεσμού και την κοινωνία”.
Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί, ωστόσο ομάδες μεταναστών και φεμινιστριών ανακοίνωσαν πως πρόκειται για την 36χρονη Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ, που ζούσε στην Τουλούμ με τα τρία μικρά κορίτσια της. Το hastag “Δικαιοσύνη για τη Βικτόρια” πολύ σύντομα έγινε βάιραλ στο Μεξικό, ενώ πρόσωπα από την πολιτικό κόσμο δήλωσαν την καταδίκη τους για το συμβάν. Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, που υπάγονται στη δημοτική διεύθυνση ασφάλειας, πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται η γυναίκα να φωνάζει στην αστυνομικίνα που την έχει ακινητοποιήσει, ενώ βρίσκεται με τα γόνατα πάνω στην πλάτη της, θυμίζοντας έντονα τη σκηνή του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ πέρσι το Μάιο. Στη συνέχεια η γυναίκα φαίνεται ήδη νεκρή, να βρίσκεται μπρούμυτα στην άσφαλτο, δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες και οι αστυνομικοί να τη μεταφέρουν σε καρότσα αστυνομικού ημιφορτηγού. Ο λόγος για τον οποίο είχε συλληφθεί η γυναίκα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί τρεις άνδρες και μια γυναίκα αστυνομικός.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δεν έχει συμβάλει στον περιορισμό της εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης των μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούν το Μεξικό ως ενδιάμεσο σταθμό ελπίζοντας να φτάσουν κάποτε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη χώρα κρατούνται σχεδόν 35000 μετανάστες χωρίς χαρτιά. Παράλληλα, σημαντικό είναι και το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, με 10 δολοφονίες εναντίον τους να σημειώνονται καθημερινά στη χώρα.