Αποσύρει την ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση του ολιγάρχη Μπάμπις το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας στην Τσεχία
Είναι αμφίβολο αν αυτή η κίνηση μπορέσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα δημοφιλία του ΚΚΒΜ, που ήδη το 2017 είχε καταγράψει τη χαμηλότερη επίδοσή του από το 1990.
Μισό χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, η τσεχική κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα της πρόωρης πτώσης της. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας ανακοίνωσε πως λήγει η συμφωνία παροχής ανοχής στην κυβέρνηση του κόμματος ΑΝΟ, που ίδρυσε ο νικητής των εκλογών του 2017, ο ολιγάρχης Αντρέι Μπάμπις, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ο επικεφαλής του κόμματος Φίλιπ Βόιτεχ, δήλωσε πως “χάθηκε η εμπιστοσύνη στους εταίρους”, διευκρινίζοντας πως το κόμμα του δε θα φέρει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη βουλή, δεν αποκλείει ωστόσο βουλευτές του να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση αν έλθει από αλλού.
Η δυσαρέσκεια του ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ πρόσφατα η ΚΕ του κόμματος αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία, να μη στηρίζει πλέον με ανοχή την κυβέρνηση του Μπάμπις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Για να διασφαλίσει στήριξη στην κυβέρνηση μειοψηφίας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2017, ο Μπάμπις είχε έρθει σε συμφωνία με το ΚΚ, στη βάση ενός προγράμματος επτά σημείων, που επαναξιολογούνταν κάθε εξάμηνο, στα οποία περιλαμβανόταν η μόνιμη αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, το κτίσιμο κοινωνικών κατοικιών και η διεύρυνση των δημόσιων παροχών υγείας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τσεχική κυβέρνηση δε σεβάστηκε πολλά από τα σημεία της συμφωνίας, ενώ μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Μεγάλη αντίδραση προκάλεσε το γεγονός πως στον τρέχοντα προϋπολογισμό, ο Μπάμπις ενέκρινε ποσό αντίστοιχο με 400 εκ. ευρώ για το στρατό, με το ΚΚ να ζητάει τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Αν και μέχρι χθες οι διαπραγματεύσεις φαινόταν να βρίσκονται σε καλό σημείο μεταξύ των δύο πλευρών, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να ιδρύσει κρατική επενδυτική τράπεζα, όπως ζητά εδώ και χρόνια το ΚΚ, προβάλλοντας την προστασία των εγχώριων επιχειρηματιών από τις ξένες τράπεζες, εντέλει φαίνεται πως η προσέγγιση ναυάγησε.
Η τύχη της κυβέρνησης Μπάμπις είναι ασαφής, αν και προς το παρόν, ούτε τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται διατεθειμένα, λίγο πριν τις εκλογές να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, φοβούμενοι πως σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμα λιγότερο της αρεσκείας του. Σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΚΒΜ, ο ίδιος ο Μπάμπις δήλωσε πάντως πως “είμαστε έτοιμοι να περάσουμε νόμους μαζί με άλλα κόμματα του κοινοβουλίου”.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αμφίβολο αν αυτή η κίνηση μπορέσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα δημοφιλία του ΚΚΒΜ, που ήδη το 2017 είχε καταγράψει τη χαμηλότερη επίδοσή του από το 1990. Το τσεχικό παράδειγμα επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το αδιέξοδο που επιφέρει η συμμετοχή ή ανοχή ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις, όπως και γενικότερα η προσχώρηση σε λογικές διαχείρισης του συστήματος.