Θα γίνουμε υπερκαταναλωτικοί, άθρησκοι και σεξομανείς… – Η καραντίνα φεύγει, η ακολασία έρχεται…
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ερευνητή, το τέλος της πανδημίας θα έχει περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, χαλάρωση στον τρόπο που ξοδεύουμε χρήματα, στροφή στα πάρτι με αχαλίνωτο σεξ και απομάκρυνση από τη θρησκεία…
Τα μέτρα της καραντίνας αίρονται σταδιακά, ωστόσο μια σειρά κίνδυνοι ελλοχεύουν. Δεν εννοούμε μόνο τους υγειονομικούς κινδύνους και το ενδεχόμενο ενός νέο κύματος κρουσμάτων και καραντίνας, αλλά τον κίνδυνο της ακολασίας, που θα απομακρύνει το αγαθό ποίμνιο από τον δρόμο της ηθικής και της εγκράτειας.
Κάποιοι είδαν την πανδημία ως ευκαιρία και σκέφτηκαν να οικονομήσουν πουλώντας βιβλία για την επόμενη μέρα. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τη δημοσιογραφία ως “λειτούργημα” με βασικό στόχο να τρομοκρατήσουν το κοινό και να το κάνουν να νιώσει συνυπεύθυνο για ό,τι γίνεται -για αυτό, χωρίς αυτό. Κι όταν αυτά τα δύο συναντιούνται, ο συνδυασμός είναι φονικός.
Τώρα λοιπόν, που τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, ανασύρουμε από το πρόσφατο παρελθόν αυτό το “μαργαριτάρι” για να το σχολιάσουμε και να σας προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους που πρέπει να προσέξετε.
Τις αλλαγές που θα επιφέρει το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού προβλέπει μέσα από το βιβλίο του Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live (Το Βέλος του Απόλλωνα: Η Βαθιά και Διαρκής Επίπτωση του κοροναϊού στον Τρόπο Ζωής Μας) ο ερευνητής του Yale Νικόλας Χριστάκης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ερευνητή το μέλλον μας θα έχει περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, χαλάρωση στον τρόπο που ξοδεύουμε χρήματα, στροφή στα πάρτι με αχαλίνωτο σεξ και απομάκρυνση από τη θρησκεία.
Οι κοινωνικές συναναστροφές παρουσιάζονται περίπου ως κάτι αρνητικό. Ο κίνδυνος είναι εκεί έξω, το σπίτι παρέχει ασφάλεια και σιγουριά. Ο καναπές προσφέρει ξεκούραση και απόλαυση, ενώ ο δρόμος είναι γεμάτος αρρώστια, όπως θα έλεγε κι ένας υπουργός. Η χαλάρωση στον τρόπο που ξοδεύουμε χρήματα (!) συνοδεύεται με την χαλάρωση των ηθών. Οι -ολοένα και πιο- χαλαρές εισροές στην τσέπη μας δε φαίνεται να βρίσκουν χώρο στην οπτική του δημοσιεύματος, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως τα μηνύματα τώρα -που πρέπει άλλωστε να κινηθεί η αγορά- θα είναι αρκετά διαφορετικά.
Ας συνεχίσουμε όμως με την εμβριθή ανάλυση.
«Στη διάρκεια πανδημιών βλέπουμε μια αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι απομονώνονται περισσότερο, αποταμιεύουν χρήματα, αποστρέφονται τα ρίσκα. Το 2024 όλες αυτές οι τάσεις θα αναστραφούν. Οι άνθρωποι θα αποζητούν απεγνωσμένα τις κοινωνικές επαφές», λέει, αναφέροντας ως παραδείγματα μια χαλάρωση στις καταναλωτικές μας συμπεριφορές, μια αναστροφή της θρησκευτικότητας και μια σεξουαλική απελευθέρωση.
Ο εγκλεισμός παρουσιάζεται ως ένα είδος κανονικότητας. Η αναζήτηση κοινωνικών επαφών γίνεται “απεγνωσμένη” και αποδίδεται στη χαλάρωση των ηθών και όχι στις συνέπειες του εγκλεισμού και την απομάκρυνση. Ο κόσμος που δε θα μένει κλεισμένος στο σπίτι του θα απομακρυνθεί από τη θρησκεία και τη μεταφυσική, βρίσκοντας αποκούμπι σε ό,τι πιο υγιές υπάρχει: την κοινωνική επαφή. Ενίοτε δε και την σεξουαλική.
Οι νοικοκυραίοι καλούνται να τρομάξουν -αυτό που ξέρουν τόσο καλά να κάνουν- και να πάρουν τα μέτρα τους ενάντια σε αυτούς τους ολέθριους κινδύνους που μας απειλούν. Και όσο για τα ψώνια, υπάρχουν στην τελική και οι ηλεκτρονικές παραγγελίες. Δεν είναι καιρός να παίζουμε με τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις, άλλωστε, που απειλούν τα θεμέλια του πολιτισμού μας και της υποταγής.