Ν. Κεραμέως: “Δε θα κατεβαίνουν κομματικές παρατάξεις, αλλά ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας…”
Η Κεραμέως ονειρεύεται ένα τελείως απονευρωμένο Πανεπιστήμιο, χωρίς πολιτικές παρατάξεις, όπου οι φοιτητές θα ψηφίζουν κολλητούς, περσόνες και δημοφιλείς, και όχι με βάση τις πολιτικές ιδέες.
Η Κεραμέως επέλεξε να παίξει σε φιλικό γήπεδο, με τον Χατζηνικολάου να παίζει ρόλο λαγού και να της ζητάει να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων -που δεν είναι άμεσα εφικτό, καθώς η ΔΑΠ είναι (παρα)κράτος εν κράτει σε μια σειρά ιδρύματα. Η Κεραμέως μίλησε όμως για τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από το να διώξει τις πολιτικές ιδέες από το Πανεπιστήμιο -ό,τι ακριβώς κάνει δηλαδή και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία- εφαρμόζοντας το σύστημα του “ενιαίου ψηφοδελτίου” χωρίς παρατάξεις.
«Είχαμε συζητήσει και προεκλογικά και είχαμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων. Αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική βελτίωση στο Πανεπιστήμιο και ό,τι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά σε αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση μετεκλογικά. Αλλά αυτό δε θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, στο επόμενο νομοσχέδιο θα είναι θέματα που αφορούν στο σχολείο περισσότερο και ήδη από τον Σεπτέμβριο θα δούμε ένα νέο αναβαθμισμένο σχολείο σε πάρα πολλούς τομείς»
Η ΔΑΠ έτσι κι αλλιώς βασίζεται σε ένα πελατειακό σύστημα εξυπηρέτησης με σημειώσεις, πάρτι και κολλητούς, οπότε δεν έχει να χάσει πολλά από αυτό το σύστημα.
Η Κεραμέως σκιαγράφησε επίσης κάποιες από τις αλλαγές στο Λύκειο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το παιδί δε θα κάνει επιχειρηματικότητα από το νηπιαγωγείο, θα διδάσκεται όμως κάποιες βασικές αρχές εθελοντισμού!
Ξέφυγε από το -αμιγώς ταξικό- ζήτημα της βάσης, λέγοντας πως τα παιδιά που δεν την πιάνουν, θα εγκλωβίζονται στο Πανεπιστήμιο (!), ενώ μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της κατάρτισης στα δημόσια ΙΕΚ. Με αυτή την ντρίπλα, η Κεραμέως απέφυγε να μιλήσει τόσο για το χάλι των Δημόσιων ΙΕΚ που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όσο και για τον… “τρίτο δρόμο” της ιδιωτικής κατάρτισης, για να πλουτίσουν διάφορα τυχάρπαστα κέντρα σπουδών, που υπόσχονται διάφορους τίτλους και κάνουν εμπόριο με τις ελπίδες των νέων.
Στο τέλος έδειξε το σκληρά ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης, λέγοντας σχετικά με το δίκαιο αίτημα των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων, πως “κοινωνική πολιτική” είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξή τους και η εγγραφή υπεράριθμων μαθητών, όχι όμως να τους δίνεται η ευκαιρία να διαγωνιστούν στις εξετάσεις με βάση την αναλογία 1 προς 20, γιατί έτσι θα εγκλωβιστούν στις σχολές χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τις τελειώσουν (!) και ότι αυτή δε θέλει να χαϊδεύει αυτιά, αλλά την ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών!
Όσοι έχουν γερό στομάχι, μπορούν να ακούσουν στη συνέχεια τον δεκάλεπτο μονόλογό της, με τον Χατζηνικολάου σε ρόλο έμπειρου πορτατίφ.