Βασίλη Κ. Γεωργούλη «Ιβάν Π. Παβλόφ, Ο μεγαλοφυής επιστήμονας – ερευνητής / Η ζωή και το έργο του»
Λίγοι γνώριζαν το έργο του… Αρκετοί άκουσαν γι’ αυτόν… Όλοι ανεξαιρέτως, όμως, οφείλουμε πολλά στις ανακαλύψεις του. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ το μοναδικό στην πρόσφατη ελληνική βιβλιογραφία βιβλίο για τον Ιβάν Παβλόφ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
«Ο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ είναι ο πρώτος Ρώσος επιστήμονας που το 1904 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις μακροχρόνιες έρευνες πάνω στις λειτουργίες της πέψης. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνονται και τα περίφημα σε όλο τον κόσμο «συρίγγια του Παβλόφ», τα οποία έδωσαν νέα μορφή σε όλη την έκταση του τομέα αυτού της Φυσιολογίας. …Οι εργασίες του Παβλόφ όσον αφορά κυρίως την πέψη, την κυκλοφορία του αίματος, την ανώτατη νευρική δραστηριότητα (Α.Ν.Δ.), την τροφική λειτουργία του νευρικού συστήματος και η σπουδαία ανακάλυψη από τον ίδιο των εξαρτημένων αντανακλαστικών, επέδρασσαν κατά τρόπο επαναστατικό πάνω στις μέχρι τότε αντιλήψεις.»
(απόσπασμα από το βιβλίο)
Λίγοι γνώριζαν το έργο του… Αρκετοί άκουσαν γι’ αυτόν… Όλοι ανεξαιρέτως, όμως, οφείλουμε πολλά στις ανακαλύψεις του.
Μια μοναδική, στην ελληνική βιβλιογραφία, μελέτη για τη ζωή και το έργο του ανυπέρβλητου Ρώσου επιστήμονα Ιβάν Παβλόφ. Του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της Φυσιολογίας, ευρύτερα της Ιατρικής, αλλά και της Ψυχολογίας, ιχνηλατώντας αδιάβατες ατραπούς της επιστήμης. Η περιλάλητη θεωρία του για τα εξαρτημένα αντανακλαστικά συνιστά μνημείο επαναστατικής επιστημονικής σκέψης.
Ένας ιδιοφυής ερευνητής, ένας παθιασμένος επιστήμονας, ένας ξεχωριστός άνθρωπος.
Κι όταν το ασίγαστο πάθος του επιστήμονα συναντά τη διαλεκτική σκέψη, η ανθρωπότητα μπορεί να ελπίζει…
Το βιβλίο του Βασίλη Κ. Γεωργούλη «ΙΒΑΝ Π. ΠΑΒΛΟΦ Ο ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
«Η επιστήμη έχει ανάγκη από το πιο μεγάλο πάθος,
από την πιο μεγάλη και ακατάπαυστη προσπάθεια…».
Ι.Π. Παβλόφ
Ο Βασίλης Κ. Γεωργούλης γεννήθηκε στις 25 Μάρτη 1939 στο χωριό Ελεούσα–Πασσαρώνα, οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Στο χωριό αυτό γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου.
Φοίτησε στο Δημοτικό και κατόπιν στο πρότυπο Γυμνάσιο–Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, όπου είχε την τύχη να διαπαιδαγωγηθεί από εξαιρετικούς δασκάλους και καθηγητές, για τους οποίους ανέκαθεν ένιωθε ευγνωμοσύνη. Το γεγονός αυτό διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εισαγωγή του στην Πάντειο (σήμερα Πάντειο Πανεπιστήμιο),τμήμα Δημόσιας Διοίκησης.
Γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε στην ταραχώδη περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου. Επηρεάστηκε βαθιά από τις ιδεολογικές αναζητήσεις και τα πολιτικά-θεωρητικά ρεύματα του καιρού του και ευτύχησε μέσα από μια σκληρή πορεία ζωής και αγώνων να καταθέσει τη συμβολή του στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Εργάστηκε στην Αθήνα ως βοηθός λογιστή, ενώ μετά τις σπουδές και τη στρατιωτική θητεία δούλεψε ως υπάλληλος λογιστής.
Από το Μάιο του 1982 έως και το Δεκέμβρη του 1997 θήτευσε ως προϊστάμενος λογιστηρίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.). Ταυτόχρονα, συνέχισε τις σπουδές του στην Πάντειο (1987-1988) και στην ηλικία των 49 ετών πήρε το πτυχίο του Οικονομικού τμήματος. Συνταξιοδοτήθηκε στις 31/12/1997, μετά από 35 χρόνια στο επάγγελμα του λογιστή. Ως οικονομολόγος και πρώην μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δραστηριοποιήθηκε στις συλλογικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες των λογιστών. Μεταξύ άλλων, από το 1992 έως και το 1996 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Αθήνας.