Τι… παίζει σήμερα; «Αποδράσεις» από το σπίτι – Τετάρτη 9 Ιούνη 2021

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στην Τεχνόπολη

8 χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία στην Τεχνόπολη, ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει στον συναυλιακό χώρο, στην καρδιά της Αθήνας.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι ένας τραγουδοποιός με 26 χρόνια πορείας, πολλές συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 14 δίσκους και πολλές σημαντικές συνεργασίες.

Η συναυλία στην Τεχνόπολη σηματοδοτεί και την έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας του Μίλτου Πασχαλίδη, θα έχει – όπως πάντα- πολλά στοιχεία αυτοσχεδιασμού, εκπλήξεις και αυθορμητισμό.

Μαζί του:
Θύμιος Παπαδόπουλος – πνευστά
Πάρις Περυσινάκης – λύρα, μαντολίνο
Γιάννης Μπελώνης – πιάνο, ακορντεόν
Ηλίας Δουμάνης – τύμπανα
Δημήτρης Μουτάφης – μπάσο

Πασχάλης Κολέντσης, Ηχοληψία
Μανώλης Μπράτσης – Φωτισμοί
Διεύθυνση Παραγωγή: Σταμάτης Στεβής, Stray Music

9 Ιούνη- 21:οο

Εισιτήρια από 12€ (περιορισμένος αριθμός)
Προπώληση: Viva.gr (ηλεκτρονικά), 11876 (τηλεφωνικά)

 

Έκθεση “Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη”

Επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη. Η Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του συνθέτη που ο ίδιος της έχει εμπιστευθεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα τιμήσει τη μεγάλη αυτή επέτειο με μια έκθεση που σκοπό έχει να φωτίσει τις ετερόκλητες πλευρές της μουσικής και πολιτικής του παρακαταθήκης.

Για πρώτη φορά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, τα οποία φέρουν το στίγμα ενός ολόκληρου αιώνα πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές, στοιχεία που καταδεικνύουν τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 45 λεπτά

Σχεδιασμός/ Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

Επιστημονική επιμέλεια:
Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής
Βάλια Βράκα, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής

Γενικός συντονισμός έκθεσης: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

8 Ιουνίου 2021 – 31 Ιουλίου 2021

Τρίτη – Σάββατο. 11:00 – 19:00

Είσοδος ελεύθερη με Δελτία Εισόδου μετά από ηλεκτρονική κράτηση στο σύστημα του Μεγάρου για συγκεκριμένη ώρα επίσκεψης, μέχρι 30 άτομα ανά μία ώρα από τις 11:00 έως τις 19:00. Κάθε άτομο μπορεί να πάρει μέχρι 2 δελτία. Η διάθεση των δελτίων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

 

Έκθεση “Takis – Ενεργειακοί Τόποι”

Τα ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019, Αθήνα), μέρος της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρόκειται να εκτεθούν στον χώρο ενός μουσείου αφιερωμένου στην γλυπτική, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, και τον μετατρέπουν σε ένα ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση. Την έκθεση συμπληρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, καθώς και ένα έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ο πρωτοπόρος, αυτοδίδακτος σχεδόν μυθιστορηματικός καλλιτέχνης, με ενέργειες όπως να “εκτοξεύσει” τον πρώτο καλλιτέχνη-αστροναύτη, εκρηκτικές performances και δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού, καθιερώθηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) αλλά και των sold out μουσικών παραστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Berkley.

Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης συμπεριληπτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του έργου “Mind’s Eye” για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

Τετάρτη έως Κυριακή μέχρι 17 Οκτωβρίου 2021

 

Θερινός κινηματογράφος

Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» – Δυναμική επαναφορά με 3ήμερο προβολών!

Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» – Δυναμική επαναφορά με 3ήμερο προβολών!

 

 

σινε ΖΕΦΥΡΟΣ
Πέμπτη 3 Ιουνίου επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες
Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ώρες προβολών 8.50 – 10.30 .μ.μ

σινε ΖΕΦΥΡΟΣ [Τρώων 36, Πετράλωνα]

Stand-up Comedy

Σε περίπου μιάμιση ώρα κωμωδίας ο καταιγιστικός stand-up Comedian βάζει στην διόπτρα της κωμωδίας τις φιλικές και ερωτικές σχέσεις, τα social media, τους γιατρούς, τους πωλητές της λαϊκής αγοράς και εν τέλει την ίδια μας την ζωή! 

Ανδρέας Πασπάτης: «Διαβάστηκε» – A Virtual Stand Up Comedy Show

Η παράσταση “The Zaralikos Show” διαθέσιμη on demand

Μανάρια μου, μετά από λαϊκή απαίτηση η παράσταση “The Zaralikos Show” είναι διαθέσιμη on demand (όποια μέρα και ώρα θέλετε)!Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος επιστρέφει με ένα δανεικό rafale στην χώρα της κωμωδίας και προσγειώνεται στην σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη για μια σειρά διαδικτυακών παραστάσεων που θα σας μείνουν αλησμόνητες!

Μετά από την μεγάλη ανταπόκριση του κοσμου στο Zaraleaks TV στο YouTube, o Χριστόφορος Ζαραλίκος με έντονη τη διάθεση για επικοινωνία με τα μανάρια του αποφασίζει να μας παρουσιάσει ένα ξεκαρδιστικό Special Comedy Show. Σε κάτι παραπάνω από μια ώρα μας υπόσχεται κοινωνική και πολιτική σάτιρα μέχρι να του βάλουν τσιμέντο στα πόδια και να τον πετάξουν σε μια μπανιέρα, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ χωρίς επίσης να λείπουν οι αυτοσαρκασμοί και οι εύστοχοι σχολιασμοί για όλους και για όλα!

Ο ίδιος ο Χριστόφορος δηλώνει: Μην ανησυχείτε, όλοι θα πεθάνουμε απ’ τα γέλια, γιατί μας προστατεύει ο θεός της κωμωδίας!!!

Εισιτήριο: 8€

Εισιτήρια προπωλούνται online μέσω viva.gr

Tickets link: https://www.hahcomedy.com/shows/the-zaralikos-show

Διάρκεια: 90’

 

Online η παράσταση “Η Κιβωτός του Ζάρα” με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Η stand up comedy παράσταση με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Κιβωτός την σεζόν 2018-2019 και περιόδευσε σε κλειστά και ανοιχτά θέατρα αλλά και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον διαθέσιμη στο zaraleaksTV, το κανάλι του Χριστοφόρου Ζαραλίκου στο youtube.

Δείτε online την παράσταση “Η Κιβωτός του Ζάρα”.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Κακλέας
Κείμενο: Πιτσιρίκος – Χριστόφορος Ζαραλίκος

Κινηματογράφος

 Ταινίες που έχουμε προτείνει κατά καιρούς από τις σελίδες του περιοδικού, αλλά και νέες προτάσεις. Η… μεγάλη οθόνη της Κατιούσα “ανοίγει” με ένα “κλικ” στους παρακάτω συνδέσμους-εικόνες:

Online προβολή της ταινίας “Μια μικρή Ελλάδα”

Σκηνοθεσία, σύλληψη, μουσική, αφήγηση: Κώστας Γάκης
Συνεργασία στη σκηνοθεσία – Μοντάζ: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Επιμέλεια Μοντάζ: Άρης Αγγέλου
Μετάφραση Κειμένων: Αναστασία Αμπατζόγλου, Βασιλεία Τερζάκη
Υπότιτλοι: Αναστασία Αμπατζόγλου
Παίζουν: Αναστασία Αμπατζόγλου, Σοφία Ανδριτσοπούλου, Χριστίνα Βεριβάκη, Σωσσάνα Βερτσώνη, Χριστίνα Βράκα, Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Φωτεινή Καπνισάκη, Πάνος Νιάγκος, Σοφία Παγώνη, Χριστίνα Πολίτου, Νατάσα Σμυρνιώτη, Βασιλεία Τερζάκη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Άναμ(μ)α

Η ταινία “Μια μικρή Ελλάδα” αποτελεί τη δημιουργική απάντηση μιας ομάδας καλλιτεχνών στην πρώτη χρονιά της καραντίνας. Είναι ένα σπονδυλωτό φιλμ με ιστορίες από όλο τον ελλαδικό χώρο, με έντονο το ντοκυμαντερίστικο στοιχείο.
Η “Μικρή Ελλάδα” αποτελεί μια νέα φιλμική πρόταση του σκηνοθέτη Κώστα Γάκη η οποία ως format φέρει τον τίτλο “ταινία – Γέφυρα”.

“Ταινία – Γέφυρα” σημαίνει ότι μέσα από τη διαδικασία των γυρισμάτων γεφυρώθηκαν άνθρωποι που τους χώριζαν τεράστιες αποστάσεις. Σε συνδυασμό με την αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης που βίωνε η ομάδα κατά την εποχή του γυρίσματος, η ταινία δημιούργησε πράγματι έναν “κοινό χώρο”, μια γέφυρα συνάντησης, και έρχεται τώρα να λειτουργήσει σαν μαγική νησίδα συνεύρεσης, ελπίδας και ανακούφισης και για το κοινό.

Η “Μικρή Ελλάδα” είναι η απόδειξη ότι ακόμα και σε καταστάσεις καραντίνας, ασφυξίας και κοινωνικού αποκλεισμού μπορούμε να κρατήσουμε αναμμένο το κερί της μνήμης, της ανθρώπινης ζεστασιάς, της ελπίδας και της δημιουργικότητας.

Σημείωση: Για να δούμε την ταινία χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

Ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στο Διαδίκτυο.
7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021.

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL, προσκαλούν όλους όσοι διαμένουν στην Ελλάδα στο σινεμά… στο σπίτι τους! Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte και του Δικτύου της Ελληνο-ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, με την υποστήριξη της Εθνικής Ομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών, για ακόμη μια φορά ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ελλάδα μέσω Διαδικτύου.

Το φεστιβάλ ακολουθεί το παραδοσιακό “ζωντανό” σχήμα προτείνοντας κάθε εβδομάδα μια διαφορετική ταινία, διαθέσιμη στον “θεατή” με μια απλή και δωρεάν εγγραφή (που θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ) στην ιστοσελίδα www.iicateneonline.gr.

Κάθε εβδομάδα ο εγγεγραμμένος χρήστης θα λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με την πρόσκληση “να πάει σινεμά” μέσω εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εξαιτίας των γεωγραφικών περιορισμών που αφορούν στα δικαιώματα μετάδοσης των ταινιών, η είσοδος στο φεστιβάλ επιτρέπεται αποκλειστικά σε χρήστες που διαμένουν στην Ελληνική επικράτεια.

Οι πέντε ταινίες του φεστιβάλ ολοκληρώνονται με τα βίντεο της πρωτοβουλίας Κάνοντας σινεμά, που στόχο έχει να παρουσιάσει την Ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία μέσω masterclass και διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα την κινηματογραφική δημιουργία.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι ταινίες που ακολουθούν, στην πρωτότυπη γλώσσα με Ελληνικούς υπότιτλους:
• 07 – 16.5 = Le conseguenze dell’amore | Οι συνέπειες του έρωτα, Paolo Sorrentino – 2004
• 14 – 23.5 = Per amor vostro | Για χάρη σας, Giuseppe M. Gaudino – 2015
• 21 – 30.5 = Cesare deve morire | Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει, Paolo e Vittorio Taviani – 2012
• 28.5 – 6.6 = L’intrepido | Ο Ατρόμητος, Gianni Amelio – 2013
• 04 – 13.6 = Dieci inverni | Δέκα χειμώνες, Valerio Mieli – 2009

 

Online προβολή της ταινίας “Τα Φτερά του Έρωτα – Wings Of Desire”

Η StraDa Films παρουσιάζει online την ταινία “Τα Φτερά του Έρωτα – Wings Of Desire”.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Σκηνοθεσία: Wim Wenders
Σενάριο: Wim Wenders, Peter Handke, Richard Reitinger
Πρωταγωνιστούν: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk

Φύλακες- άγγελοι, περιπλανιούνται στο Βερολίνο αόρατοι, ακούν τις σκέψεις των θνητών και προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Ένας από αυτούς, ο Ντάμιελ, ερωτεύεται μια όμορφη ακροβάτισσα και αποφασίζει να ‘εκπέσει’ και να γίνει θνητός, για να ζήσουν μαζί. Ο Πίτερ Φόλκ (που παίζει τον εαυτό του), τον βοηθά στην ‘μεταμόρφωσή’ του, δείχνοντάς του τις μικρές χαρές της ζωής. Η αφήγηση της ταινίας είναι από την οπτική των αγγέλων, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρα. Όταν πια ο Ντάμιελ γίνεται άνθρωπος αποκαλύπτεται στα μάτια του, και στα μάτια των θεατών, ο έγχρωμος κόσμος. Ωστόσο, ο Ντάμιελ, θα αφήσει πίσω του τον παλιό του φίλο και άγγελο Κάσιελ και τον Χόμερ, τον ‘αφηγητή της ιστορίας της ανθρωπότητας’.

Σημείωση: Για να δούμε την ταινία χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

Δείτε την σοβιετική αριστοτεχνική ταινία των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ, «Η Νέα Βαβυλώνα» (1929), για την Κομμούνα του Παρισιού

Η Κατιούσα προτείνει: «Η Νέα Βαβυλώνα» των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ

 

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»: Ντοκιμαντέρ. Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες. Η σκηνοθετική ομάδα, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Δείτε το εδώ:

“Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” (Α’ Μέρος)- Το ντοκιμαντέρ του Νάσου Μπράτσου ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριωτών. Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς, αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Δείτε το βίντεο:

Το Β’ μέρος αν και είχε προγραμματιστεί και διαφημιστεί από την ΕΡΤ, χωρίς καμία εξήγηση αναβλήθηκε στο παρά πέντε η προβολή του και παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας φορέων και το εξώδικο του δημιουργού, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

“Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας”

Η ταινία αποτελεί παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “2019: Έτος Σκαλκώτα”, οι οποίες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου μουσουργού.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Θωμάς Τσιφτελής
Μετάφραση: Κλήτος Παρασκευόπουλος
Αφήγηση: Κατερίνα Διδασκάλου
Φωνή Νίκου Σκαλκώτα: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
Εμφανίζεται η Ανθή Ευστρατιάδου

Ιδέα- Συντονισμός: Ελένη Διδασκάλου, Διευθύντρια, Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας
Ηχογράφηση voice over: Μπάμπης Μπλαζουδάκης, Ηχογραφικό Κέντρο
Επιμέλεια κειμένων: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου, Τμήμα Εκδόσεων

Θέατρο

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς, “συναντιούνται” στην Κατιούσα. Πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε σχεδόν 90 θεατρικές παραστάσεις που έχουμε παρουσιάσει τα τελευταία δυο χρόνια από τη στήλη “Θέατρο τη Δευτέρα”.

Podcast “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου

Ο σκηνικός μονόλογος “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος”, του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου.

Πρόκειται για ένα απ’ τα πλέον γνωστά κι αγαπημένα κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, μια “εκ βαθέων” εξομολόγηση και μαζί έναν φόρο τιμής και μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, που είναι διαθέσιμο απ’ την ιστοσελίδα (www.ntng.gr) και τα podcast του ΚΘΒΕ από την Τρίτη 2 Μαρτίου.

“Το ΚΘΒΕ, εξηγεί ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Νίκος Κολοβός, υποδέχεται με τιμή, σεβασμό κι αγάπη τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, που με την ασίγαστη πένα του, πλούτισε “τον κόσμο με μόχθο κι εγκαρτέρηση”, ύμνησε αλήθειες του αιώνα μας, ως άλλος χρονικογράφος και διέτρεξε κάθε ζοφερή συνθήκη με παθιασμένο πείσμα :”είμαι κι εγώ απ’ την ίδια ράτσα -έγραψε- επιμένω… δεν το βάζω κάτω”. Εγκατεσπαρμένη η ζωή μας υπαινικτικά ή ευθύβολα στις πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, τα πεζογραφήματα, και τα θεατρικά έργα του “απαρηγόρητου παρηγορητή του κόσμου” όπως αρέσκονταν να συστήνεται, τούτες τις “άλλες” μέρες της ενσυναίσθησης απ’ το ολόγιομο Σεληνόφως της Σονάτας του. Ενός εκ των τριών πιο διάσημων έργων που δραματοποιήθηκε, σε μια ιδιαίτερη προσέγγιση που σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Τάκης Χρυσικάκος. Μια σκηνική μονογραφία, διαχρονικά αξιακή, μα με ματιά καινούρια, που μας χωράει όλους”

Ταυτότητα παραγωγής
Σκηνοθεσία- απόδοση- ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος
Ηχογράφηση-Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Εικαστική σύνθεση αφίσας / γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

Στο έργο ακούγεται από παλαιότερη ηχογράφηση η φωνή του δημιουργού Γιάννη Ρίτσου καθώς κι η μουσική σύνθεση του Ludwig Van Beethoven “Moonlight sonata”.

Παιδικές παραστάσεις από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

“Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου online

Η παράσταση “Επτά επί Θήβας” από το Γιάννη Τσαρούχη σε διαδικτυακή προβολή.


Επτά επί Θήβας (αρχ. ελλ. Ἑπτὰ ἐπὶ Θήϐας) αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα (περιλαμβάνονται επιπλέον τα έργα Λάιος και Οιδίπους). Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. και με το έργο αυτό, ο Αισχύλος κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδας.

Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Σύμφωνα με αυτόν, τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος οργάνωσε την επίθεση επτά Ελλήνων βασιλιάδων εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση αναφέρεται με τον όρο Επτά επί Θήβας και κατέληξε με νίκη των Θηβαίων αλλά και τον θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Γιάννης Τσαρούχης

Παίζουν:
Γιώργος Ορφανός, Νίκος Ζαμπέτης, Κίμων Ρηγόπουλος, Αντιγόνη Αρμανίτου
Μηνάς Κωνσταντόπουλος, Ιουλία Βατικιώτη, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Χρύσα Παπαϊωάννου, Κατερίνα Ραζέλου, Μαρία Σάββα, Τζίνα Δράκου, Τάνα Μεξή
Παρή Κοραχάη, Κυβέλη Μαλαμάτη, Ματίνα Μόσχοβη, Αναστασία Μπάσσα
Αργυρώ Πιπίνη, Κλαίρη Τσαλουχίδη

Μουσεία – Εκθέσεις

Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση “Utopia Revisited” του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή ΚωστάκηΗ έκθεση “Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας” ανοίγει ξανά για το κοινό στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της 360ο περιήγησης!

Πάνω από 90 λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά έργα, τοποθετούν την έννοια της Ουτοπίας σε άλλη διάσταση και μας προσκαλούν να την ανακαλύψουμε.

Οδηγός μας, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Αγγελική Χαριστού.

Η περιήγηση αφορά επιλεγμένα έργα, με τη δυνατότητα επιλογής ηχητικών μηνυμάτων και σχετικού υλικού, κάνοντας την έκθεση προσβάσιμη, ξανά.

Ψηφιακή περιήγηση στο σύνολο των έργων του Μουσείου του Λούβρου

Το Μουσείο του Λούβρου, μέσω μιας νέας online πλατφόρμας (https://collections.louvre.fr) παρουσιάζει δωρεάν διαδικτυακά το σύνολο των εκθεμάτων από όλες τις συλλογές του.

Περισσότερα από 480.000 έργα του μπορεί κανείς να τα απολαύσει από τον υπολογιστή του για πρώτη φορά.

Στον νέο ιστότοπο ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα έργα χρησιμοποιώντας μια σειρά χρηστικά φίλτρα αναζήτησης, μπορεί να δει τα έργα ανάλογα με το είδος τους (πίνακες, γλυπτά, ταπισερί κ.ο.κ.) ή στα θεματικά άλμπουμ που έχει δημιουργήσει το ίδιο το Μουσείο, με αριστουργήματα από όλο τον κόσμο. Επίσης, μπορεί να αναζητήσει έργα με βάση το όνομα του καλλιτέχνη, τη χώρα προέλευσης του καλλιτέχνη κ.λπ.

Τα έργα παρουσιάζονται στις Συλλογές ανεξάρτητα από τον τόπο όπου πραγματικά βρίσκονται: Σε έκθεση στο Μουσείο, στους κήπους, σε μακρύ δανεισμό σε άλλα ιδρύματα της Γαλλίας ή άλλων χωρών, σε αποθήκευση – συντήρηση κ.λπ. Σε κάθε έργο αναφέρονται πληροφορίες για τον τόπο όπου βρίσκονται.

Παράλληλα, κάθε έργο συνοδεύεται από αναλυτικές πληροφορίες για την περίοδο δημιουργίας του, τις διαστάσεις του, την πορεία του έργου μέχρι να φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου κ.ά.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό από τον Οκτώβρη, ωστόσο η διοίκησή του εκτιμά ότι αυτή η κίνηση της ψηφιακής παρουσίασης του πλούτου των εκθεμάτων του θα αυξήσει την επισκεψιμότητα μετά το άνοιγμά του. Εξάλλου, στον ιστότοπο που διαμόρφωσε, περιλαμβάνεται και ένας διαδραστικός χάρτης απευθυνόμενος σε όσους σχεδιάζουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

Διαδικτυακό ταξίδι στους κορυφαίους Ολλανδούς ζωγράφους

Από τον Ρέμπραντ και τον Άντονι Βαν Ντάικ, μέχρι τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τον Γιοχάνες Βερμέερ, το μουσείο Rijksmuseum μας υπόσχεται ένα «ταξίδι» στο θαύμα των χεριών, τη ζωγραφική.

Το δημοφιλές μουσείο που βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ψηφιοποίησε τα έργα τέχνης των Ολλανδών ζωγράφων, τα οποία μπορούμε να δούμε μέσα από την ιστοσελίδα του.

Ανεκτίμητη αισθητική εμπειρία

Αυτό το ταξίδι, πέρα από την αισθητική απόλαυση, μπορεί να γίνει και η αρχή για μια συστηματικότερη ενασχόληση με τον κόσμο της ζωγραφικής που συμβαδίζει με τον άνθρωπο και την ιστορία του.

Πάνω από 700.000 ψηφιοποιημένα έργα

Αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ φτιαγμένη από τον ίδιο τον ζωγράφο
Αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ φτιαγμένη από τον ίδιο τον ζωγράφο

Στην περιήγηση μπορεί κάποιος να δει πάνω από 709.000 ψηφιοποιημένα έργα τέχνης Ολλανδών ζωγράφων.

Επισκεπτόμαστε το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου

Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) ζωντανεύει στην οθόνη μας η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο (18.7-30.9.2018), με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη (1938).

5ωρη βιντεο-περιήγηση στους θησαυρούς του Μουσείου Ερμιτάζ – Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ). Φιλοξενείται στα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Τα ανάκτορα και οι συλλογές των τσάρων και των αριστοκρατών πέρασαν στα χέρια του λαού μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση. Ηρωικός υπήρξε ο αγώνας των εργαζομένων στο μουσείο για να διασώσουν τα κειμήλια και τα κτίρια κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ  από τους ναζί, που κράτησε 900 μερόνυχτα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000. Δείτε το βίντεο:

Galleria degli Uffizi – Ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, στεγάζεται στο Ουφίτσι (Uffizi), ανάκτορο της Φλωρεντίας. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Μπορείτε να περιηγηθείτε πατώντας εδώ.

Βιντεο-ξενάγηση στο «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» – Στο Αιτωλικό, τη γενέτειρα της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη βρίσκεται το Μουσείο που φιλοξενεί τις πέντε κύριες ενότητες της δουλειάς της, πυρήνες δράσης της 60χρονης εικαστικής δημιουργίας της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την 15χρονη χαρακτική της πορεία στο παραδοσιακό ξύλο και την 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, τα αυτονομημένα ζωγραφικά σχέδιά της, έγχρωμα και ασπρόμαυρα. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης κι έργα ζωγραφικής, επηρεασμένα από το δάσκαλό της Κ. Παρθένη. Μία ξενάγηση στο Μουσείο από τον χαράκτη Απόστολο Κούστα. Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/xRzBPb-xxXA

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Φρίντα Κάλο στο Μεξικό

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά…»: Εικονική περιήγηση στην έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ!

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά...»: Εικονική περιήγηση στην έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ!

Εικονική Περιήγηση στα μνημεία Ακρόπολης

Η Εικονική Περιήγηση στα μνημεία Ακρόπολης αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης των σπουδαιότερων μνημείων – του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης – καθώς και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν το βράχο. Κάθε άποψη συνοδεύεται από περιγραφικά στοιχεία σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος.

Πατήστε στην εικόνα και περιηγηθείτε:

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ

Εικονική περιήγηση στο Σπίτι και τους Κήπους του Κλωντ Μονέ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, συνεχίζει την προσπάθεια να προσαρμόσει τη δουλειά του στις σημερινές συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού, με γνώμονα πάντα τη στήριξη του λαού ο οποίος δοκιμάζεται όλο αυτό το διάστημα.

Έτσι σήμερα άλλη μια πρωτοβουλία του παρουσιάζεται στο κοινό , η οποία στοχεύει στην τόνωση του ηθικού των συμπολιτών μας και τη συνεχή επαφή του με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Δημοτική Πινακοθήκης Πατρών σε συνεργασία με τη κόρη της Ζιζής Μακρή, Κλειώ, και το σωματείο φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή, τα εγκαίνια της οποίας είχαν προγραμματιστεί στις 8 Μαρτίου 2020, ημέρα της γυναίκας, αλλά αναβλήθηκαν καθώς δύο μέρες νωρίτερα ανεστάλη η λειτουργία όλων των πινακοθηκών στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσής του του Κορωνοϊού – COVID 19.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα.  
Έχουν όλοι τη δυνατότητα να μάθουν για τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες του Β’ μισού του 20ου αιώνα και να περιηγηθούν στις δημιουργίες της και μάλιστα σε μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη.

Διαδικτυακές εκθέσεις εικαστικών τεχνών στο διαδίκτυο

Εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που διοργανώθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του ΕΕΤΕ.

Η ζωή είναι το ταξίδι, Ζαχάρωφ Μαρίβα

Μουσική

Ο Γιώργος Μεράντζας ΖΩΝΤΑΝΑ στο Antart Studio

«Νότα χαράς και καλύτερης διάθεσης στις μαύρες μέρες» – Διαδικτυακή μουσική παράσταση με τον Γιώργο Μεράντζα

Η οπερέτα “Σατανερί” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η ξεκαρδιστική οπερέτα “Σατανερί” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας όλων των εποχών “Ο βαφτιστικός”, έρχεται να σκανδαλίσει το κοινό στην GNO TV. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2021 με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Η “σατυρική φαντασμαγορία” σε πρόλογο και δύο μέρη Σατανερί, σε μουσική διεύθυνση και αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκαθιστά για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των Ημερών Μουσικού Θεάτρου 2019 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στους θησαυρούς του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Η παραγωγή και η δημιουργία της GNO TV υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σύνοψη:
Ο Ανδρέας, απογοητευμένος από την κατάντια που τον έχει ρίξει η τιμιότητά του, ζητά από τον Σατανά να έρθει και να τον πάρει… όπως και γίνεται! Για να πειστεί ο Σατανάς πως ο Ανδρέας θα είναι όντως πιστός ακόλουθός του, τον οδηγεί πρώτα στον Παράδεισο, ώστε να κρίνει ο ίδιος τι προτιμά. Στον Παράδεισο όμως η ζωή δεν είναι τόσο παραδεισένια: η αιωνιότητα περνά μόνο με νηστεία και προσευχή, κάτι που κάνει αρκετούς από τους κατοίκους να αποζητούν την Κόλαση και να αποδράσουν από τον Παράδεισο μαζί με τον Ανδρέα. Στην Κόλαση πια, όλοι ανακαλύπτουν τις χαρές της αμαρτίας και ο Ανδρέας επισφραγίζει την πίστη του στον Σατανά κλέβοντας το ταμείο όπου εργάζεται.

Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, η χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου και οι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα.

Τον ρόλο του Σατανά ερμηνεύει η Μυρτώ Μποκολίνη και του Ανδρέα ο Δημήτρης Ναλμπάντης. Μαζί τους, καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι πρωταγωνιστές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Κάβουρας, Μαρία Κατριβέση, Κωστής Ρασιδάκις, Πάνος Ζυγούρος, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αλίνα Κοτσοβούλου.

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι και 18μελές μουσικό σύνολο.

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο…

1 χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο… Το έργο του θα διεγείρει πάντα την καρδιά και το μυαλό όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που «ό,τι και να λένε τ’ άστρα, αυτοί τη γλώσσα τους, τους βγάζουν». Θα μας εμψυχώνει και θα μας εμπνέει πάντα να «χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία», για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο…

Γι’ αυτό, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου από τον θάνατό του, η ΚΝΕ προβάλει στο κανάλι της στο Youtube το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έκανε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετείχαν καλλιτέχνες που μοιράστηκαν επίσης χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη και σχέσεις αγάπης: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Βαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Αγάθος, Τζίμης Σταρίδας.

Ο Θοδωρής Κοτονιάς με όλη τη μουσική του παρέα και με πολλούς αγαπημένους καλεσμένους

Parklife/Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου (Ηχογραφημένη συναυλία)

Η ηχογραφημένη συναυλία, στο πλαίσιο της σειράς Parklife, ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου στις 12.00 εδώ.

H ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν τη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής.
Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 24 μουσικά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα. Εμφανίστηκαν στο ΚΠΙΣΝ περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, και πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση παραμένει μια ζωντανή δύναμη που προκαλεί τη νέα γενιά να τη γνωρίσει σε βάθος.
Η δεύτερη συνάντηση συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους ανήσυχους δημιουργούς που μέσα από το έργο τους ανακαλύπτουν πως “… ένα τραγούδι παραδοσιακό κρύβει μέσα του ένα ήθος, μια λεβεντιά, μια αξιοπρέπεια”, όπως συνήθιζε να λέει και η Δόμνα Σαμίου.

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Περισσότερα για τη σειρά δείτε εδώ:

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνςο έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Πατήστε εδώ.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: