Στα χνάρια των ηρωικών μαχητών της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και του Κρόνου – Πεζοπορία της ΚΝΕ στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα

Είναι σημαντικό ότι η πεζοπορία πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Σχίνου – Αλεποχωρίου. Όπως κάθε τέτοια πρωτοβουλία, στοχεύει στην ανάδειξη της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης σε βουνά και ακτές.

Η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα στις 4 Ιούλη. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έγιναν στην περιοχή του Παρνασσού και της Πάρνηθας. Με ένα διαφορετικό τρόπο, αυτόν της μαζικής ομαδικής άσκησης, η πεζοπορία αυτή έχει στόχο να αναδείξει άλλη μία ηρωική σελίδα της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Είναι σημαντικό ότι η πεζοπορία πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Σχίνου – Αλεποχωρίου. Όπως κάθε τέτοια πρωτοβουλία, στοχεύει στην ανάδειξη της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης σε βουνά και ακτές. Στην ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στην παράδοση και την εμπορευματοποίηση της γης σε μονοπωλιακούς ομίλους, στην απουσία κάθε μέτρου πρόληψης για πυρκαγιές και πλημμύρες.

Ιστορικά στοιχεία

Στην περιοχή του Ελικώνα έδρασε το 2/34 Τάγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο από τον Παπά Φθιώτιδας, γνωστό ως καπετάν Κρόνο. Το τάγμα πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς και της Αττικής, όπως ήταν η νικηφόρα μάχη του Αυλώνα κατά τη διάρκεια υποχώρησης των Γερμανών τον Οκτώβρη του 1944, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους ναζί. Το Δεκέμβρη του 1944 το Τάγμα 2/34 πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας, στις περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής.

Τα μέλη του Τάγματος 2/34 υπό τον καπετάν Κρόνο και αυτά του 3/34 συνέβαλαν στη δημιουργία του Τάγματος Θήβας του ΔΣΕ. Πρόκειται για το 2ο Τάγμα της 126 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με επικεφαλής τους Κρόνο, Φίτσιο, Έκτορα και Πελοπίδα. Τα τάγματα αυτά υπάγονταν στο Αρχηγείο Παρνασσίδας που επικεφαλής του ήταν ο θρυλικός καπετάν Διαμαντής.

Η περιοχή που δρούσαν τα συγκεκριμένα τάγματα ήταν στρατηγικής σημασίας αφού μέσω Ελικώνα και Κιθαιρώνα ενώνονταν οι περιοχές διεξαγωγής του πολέμου της Στερεάς με αυτές της Αττικής. Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτή της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), το Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και τα Γεράνεια. Από το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ στις 18 του Φλεβάρη 1948 αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες:

«Τμήματα του ΔΣΕ του Αρχηγείου Ρούμελης στις 5 και 6 του Φλεβάρη διενήργησαν διείσδυση στην Πάρνηθα και στην περιοχή της 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στις 6 του Φλεβάρη, τμήματα του ίδιου Αρχηγείου διενήργησαν επίθεση και κατέλαβαν την Πύλη. Οι μοναρχοφασίστες είχαν απώλειες 9 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα Σκούρτα. Στην εμφάνισή τους, οι χωροφύλακες και ΜΑΥδες εγκατέλειψαν το χωριό πανικόβλητοι. Στις 9/2 τμήματα του ΔΣΕ συγκρούστηκαν με μεγάλες δυνάμεις του αστικού στρατού στον Κιθαιρώνα. Ο αστικός στρατός χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα αεροπορία και τανκ, για να τα αντιμετωπίσει. Στη μάχη, που κράτησε 4 ώρες, τα τμήματα του ΔΣΕ προξένησαν σοβαρές απώλειες στους μοναρχοφασίστες. Στις 10/2 τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν σε Νεοχώρι και Λεύκτρα των Θηβών, σαρώνοντας τους ΜΑΥδες. 30 νέοι με ενθουσιασμό ακολούθησαν τα τμήματα του ΔΣΕ και κατατάχθηκαν στις γραμμές του. Παρ’ όλα αυτά, ο συσχετισμός δύναμης ήταν συντριπτικός σε βάρος του ΔΣΕ. Μάχη διεξήχθη την Καθαρή Δευτέρα του 1948, ανάμεσα σε δυνάμεις του Τάγματος του Κρόνου που είχαν διεισδύσει στην Πάρνηθα και στρατοπέδευσαν στη θέση Σαλονίκη και του αστικού στρατού που διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Χασιάς με δύναμη τεθωρακισμένων. Το Τάγμα χτυπήθηκε άγρια από το στρατό και την αεροπορία».

Στις 29 Μάρτη ο Κρόνος σκοτώθηκε σε μάχη στην Αλυκή Ξηρονομής στη Βοιωτία.

Στοιχεία της διαδρομής

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό Αγία Άννα του Νομού Βοιωτίας σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. στις πλαγιές του Ελικώνα. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή της Παλιοβούνας σε υψόμετρο 1.748 μ. Με δεδομένο το πολύωρο της διαδρομής, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της πεζοπορίας, θα αποφασιστεί επιτόπου μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουμε (αν θα ακολουθήσουμε πορεία μόνο μέσα στο δάσος ή και στο βράχινο κομμάτι).

Οδηγίες για τη συμμετοχή στην πεζοπορία

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ άρβυλο ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μακρυμάνικη μπλούζα και καπέλο. Να έχουν μαζί τους αδιάβροχο, αντιηλιακό, παγούρι με νερό (1 ή 1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, δεύτερο μπλουζάκι και κάλτσες, κάποιο σνακ και μικρό σακίδιο πλάτης.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών που ισχύουν για την Covid-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά αρνητικό self test ή rapid test. Η συμμετοχή θα είναι 120 άτομα και τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες θα πληρούν την προβλεπόμενη πληρότητα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Στα τηλέφωνα: 6951165574, 6944683479

Στο email: [email protected]

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Αναχώρηση: 7 π.μ. πλ. Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο)

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: