Ανεμογεννήτριες στον Όλυμπο; – ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε με αγώνα!
Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στον Όλυμπο και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον
Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιταχύνουν την έγκριση αιτημάτων επιχειρηματικών ομίλων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε διάφορες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών, με την συναίνεση επί της ουσίας της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και των Δημοτικών Αρχών.
Μετά τις βουνοκορφές των Αγράφων και του Ασπροποτάμου, που ήδη γίνονται εργασίες τοποθέτησης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση της Ν.Δ δρομολογεί την εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στον Όλυμπο, αργότερα στον Κίσσαβο και στο Πήλιο.
Συγκεκριμένα ετοιμάζει το «έδαφος» για εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε δασικές εκτάσεις, κοντά στα χωριά Καλλιπεύκη και Καρυά, στα νότια του εθνικού δρυμού Ολύμπου, στους βόρειους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, στη θέση Τούμπα Ελασσόνας, ενάμισι τετραγωνικό χιλιόμετρο από περιοχή NATURA, στο όρος Γκονταμάνι και κοιλάδα Ροδιάς.
Ανεμογεννήτριες για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και στον Όλυμπο, που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα έξι βουνά και τόπους της Ελλάδας που είναι παγκόσμιας σημασίας η προστασία του.
Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας (Ν.Δ) και οι δημοτικές αρχές Τεμπών (Ν.Δ) και Ελασσόνας (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) που γνωμοδοτούν θετικά για ΜΠΕ και στηρίζουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, σιωπούν ακόμα και μπροστά στην άλωση του Ολύμπου, από τους επιχειρηματικούς ομίλους που ετοιμάζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματίες μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου», επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους, μετατρέποντας παράλληλα σε ακριβό εμπόρευμα την ενέργεια, που την στερούνται όσοι αδυνατούν να πληρώσουν γιατί έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους.
Υποτίθεται ότι η “πράσινη ανάπτυξη” προωθείται με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Τι μεγαλύτερο ψέμα απ’ αυτό;
Φτάνει να δει κανείς την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες στο 80% των βουνοκορφών των Αγράφων, σε μεγάλη έκταση στον Ασπροπόταμο και σε άλλα βουνά της χώρας μας, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, «φυτεύοντας» χιλιάδες τόνους μπετόν, σιδήρου και άλλων υλικών, διανοίγοντας πολλά χιλιόμετρα νέους δρόμους σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, στήνοντας νέες εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Τώρα έβαλαν στο στόχαστρο να στήσουν ανεμογεννήτριες και στην παρθένα φύση του Ολύμπου, σε δασική έκταση και προστατευόμενη περιοχή, να καταστρέψουν και τον Όλυμπο, αλλά και τον Κίσσαβο, το Πήλιο, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε η κυβέρνηση της Ν.Δ, πατώντας πάνω σε νομοθετήματα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε μια σειρά περιβαλλοντοκτόνα μέτρα που διευκολύνουν τις καπιταλιστικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, τουρισμό, κατασκευές, σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές.
Ανάλογες παρεμβάσεις έχουμε και με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, σε δασικές εκτάσεις, αλλά και σε γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, σε βοσκοτόπια, αποστερώντας απολύτως χρήσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα από το λαό μας, που εισάγονται από το εξωτερικό.
Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι αντίθετη σε κάθε σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Όλυμπο, στο Κίσσαβο και στο Πήλιο. Αγωνίζεται για να σταματήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων και του Ασπροποτάμου και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων.
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που προωθείται στα βουνά της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.
Θεωρεί ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και γενικότερα στην ενέργεια, θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Συγκεκριμένα:
α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας -ηλεκτρικού ρεύματος- για το λαό. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται και μέσω του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
β) Δεν προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στους παραπάνω ορεινούς όγκους, στα δάση και γενικότερα στο περιβάλλον.
γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.
δ) Τέλος, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στα έργα αυτά.
Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.
Πηγή: ΛΑΣΥ Θεσσαλίας