“Καινούργιος ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας” – Πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.
Το ντοκιμαντέρ “Καινούργιος ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας” θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.
Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί για πρώτη φορά δια ζώσης την Τρίτη 29 Ιούνη στις 21:30 στο θερινό σινεμά Απόλλων (Σαρανταπόρου 4, Θεσσαλονίκη).
Την επόμενη μέρα (30/6) θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του φεστιβάλ (online.filmfestival.gr) από τις 10:00 έως και την ολοκλήρωση του φεστιβάλ (4 Ιουλίου) μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων.
Η προπώληση των εισιτηρίων για όλες τις προβολές (φυσικές και διαδικτυακές) ξεκινά στις 22/6.
Η έκδοση εισιτηρίων θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr (διαδικτυακές προβολές) και για τις φυσικές προβολές μέσα από το site του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr και από την πλατφόρμα www.viva.gr.
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ.
Στο ντοκιμαντέρ “Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας” οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.
Συντελεστές
Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξύδας, Τάσος Κωνσταντόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Πανάγος, Αλέξανδρος Αριστόπουλος
Μοντάζ: Τάσος Κωνσταντόπουλος
Κάμερα: Αλέξανδρος Αριστόπουλος, Χρήστος Πανάγος, Ξενοφώντας Βαρδαρός, Malte C. Voβ
Χειριστής drone: Χρήστος Πανάγος
Επεξεργασίας ήχου – μιξάζ: Αντρέας Γκόβας
Color grading: Χρήστος Πανάγος
Μουσική τίτλων – Απαγγελία: Θάνος Μικρούτσικος
Μουσική επένδυση: Κωνσταντής Πιστιόλης
Τραγούδι: Ειρήνη Κωνσταντίνου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σέβη Σαλαγιάννη
Δημιουργία – διαχείριση site: Πέτρος Στεργίου
Βοηθοί παραγωγής: Μαρία Τσαγκαράκη, Χριστίνα Κονιάλη, Θοδωρής Μπουγάτσιας
Μεταφράσεις – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης
Φωτογραφία – Κολάζ: Αλίνα Λέφα
Έλαβαν μέρος (με σειρά εμφάνισης)
Μαρία Ντομουχτσή – Παπαδοπούλου
Αλεξάνδρα Οικονομάκου – Πλατατζή
Αθανασία Παπαδαμάκη – Μπάζη
Κατίνα Τέντα – Λατίφη
Σοφία Φάκου – Τρίψα
Ελπίδα Φρεγγίδου – Μητρολιού
Ελένη Κατσή – Παχή
Ελένη Τραγγανίδα – Μακρυνιώτη
Βαΐτσα Πουρζιτίδου
Σμαρώ Λεφούση
Μαρία Κυριακίδου – Κότση
Γιάννα Ζορμπαλά – Τρικαλινού
Τασούλα Μπαχτσεβανίδου – Λαζαρίδου
Βασιλική Γκόγκα – Μπάκουρα
Ελένη Αντωνιάδου – Πανάγου
Ελένη Νικολαΐδου – Χαριτούδη
Ευσταθία Δάγγα – Βαλταδώρου
Αρετή Σκεύη – Μπακιρτζή
Ιστορίες της Κατοχής
Η χρονική αφετηρία του ντοκιμαντέρ τοποθετείται στην περίοδο μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, στα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας. Εντούτοις, οι μαχήτριες που αφηγούνται την ζωή τους για εκείνα τα χρόνια και για το πώς κατέληξαν να συστρατευτούν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας είχαν ξεκινήσει τη δράση τους από την περίοδο της Κατοχής, είτε σαν μέλη της ΕΠΟΝ είτε σαν «Αετόπουλα».
Θεωρήσαμε σκόπιμο να αναδείξουμε μικρές ιστορίες της περιόδου εκείνης οι οποίες ναι μεν δεν συμπεριλαμβάνονται στον κορμό του ντοκιμαντέρ, αλλά έχουν την αξία τους για να κατανοηθεί ότι πίσω από την απόφαση να βγουν στο βουνό υπήρχε η αγωνιστική δράση (είτε των ιδίων είτε της οικογένειας τους) κατά την περίοδο της Κατοχής.
Οι Ιστορίες της Κατοχής είναι μια σειρά από μικρά βίντεο με σύντομες ιστορίες των πρωταγωνιστριών που αναρτήθηκαν σταδιακά στη σελίδα του ντοκιμαντέρ (newbornsky.wordpress.com).
Τα βίντεο από τις Ιστορίες της Κατοχής μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
#kainourgiosouranos #newbornsky #newbornskyfilm