Γκρέμισαν άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ διαδηλωτές στον Καναδά (VIDEO)
Το άγαλμα της βρετανίδας βασίλισσας, όπως και της προκατόχου της Βικτώριας, ήρθαν στα πλαίσια αντιδράσεων στην αποκάλυψη εκατοντάδων ανώνυμων τάφων ιθαγενών μαθητών που φοιτούσαν με το ζόρι για πάνω από έναν αιώνα σε οικοτροφεία ώστε να ενστερνιστούν “τις καναδικές αξίες”.
Μπορεί εδώ και δεκαετίες, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση τα τελευταία χρόνια, να υπάρχει μια έντονη προπαγάνδα για τη μειλίχια και μη παρεμβατική βασιλεία της Ελισάβετ, ωστόσο δεν έχουν όλοι σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας την ίδια άποψη. Όπως στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, μιας χώρας που, ως παλιά βρετανική αποικία, “κοσμείται” από αγάλματα της βασίλισσας της αλλοτινής μητρόπολης σε διάφορες πόλεις.
Στην πόλη αυτή, που τυγχάνει και επαρχιακή πρωτεύουσα της Μανιτόμπα, διαδηλωτές ξήλωσαν το άγαλμα της Ελισάβετ, μαζί με εκείνο της βασίλισσας Βικτωρίας σε άλλη περιοχή της ίδιας πόλης, στα πλαίσια διαμαρτυριών για μια μαύρη υπόθεση θεσμικού ρατσιστικού εγκλήματος των καναδικών κρατικών αρχών σε βάρος χιλιάδων παιδιών ιθαγενών του Καναδά. Όλα αυτά την 1η Ιούλη, τη λεγόμενη “Μέρα του Καναδά”, όπου και εορτάζεται η ενοποίηση τριών βρετανικών αποικιών σε μια ομοσπονδία στα πλαίσια της βρετανικής αυτοκρατορίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό για το κρυμμένο αποικιοκρατικό παρελθόν του καναδικού κράτους, ότι γιορτάζει ως εθνική επέτειο μια θεσμική μεταρρύθμιση της μητρόπολης και όχι την τυπική της ανεξαρτησία, που ήρθε μόλις το 1982(!), παρότι ήδη από το 1931 ο Καναδάς δρούσε σε όλα τα επίπεδα ως ανεξάρτητη χώρα.
Η φετινή επέτειος των “γενεθλίων του Καναδά” βρίσκει τη χώρα, που (αυτο)διαφημίζεται για τις φιλελεύθερες παραδόσεις της, υπό τη βαριά σκιά του σκανδάλου της αποκάλυψης εκατοντάδων ανώνυμων τάφων σε τουλάχιστον δυο περιοχές του Καναδά, έξω από οικοτροφεία που στόχευαν στην “ενσωμάτωση” ανήλικων ιθαγενών στην κυρίαρχη κουλτούρα της χώρας. Υπολογίζεται ότι από το 1863 ως το 1998, περίπου 150000 παιδιά ιθαγενών πέρασαν από αυτά τα οικοτροφεία, με πολλά από αυτά να μην επιστρέφουν ποτέ στην οικογένειά τους και 6000 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από τις κακουχίες και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Εκτός αυτού, πολλές ήταν οι περιπτώσεις ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ γενικό χαρακτηριστικό των οικοτροφείων ήταν η απαγόρευση στα παιδιά να μιλούν τις τοπικές τους γλώσσες και να διατηρούν τα έθιμα της φυλής τους. Το 70% των οικοτροφείων αυτών βρισκόταν υπό την αιγίδα της καναδικής Καθολικής Εκκλησίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απολογηθεί για τα τεκταινόμενα.
Δεν ήταν λίγες οι φωνές που υποστήριξαν πως θα έπρεπε να ματαιωθούν εντελώς φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ σε μια σειρά δήμους πράγματι αυτές ακυρώθηκαν, ενώ απομακρύνθηκαν μνημεία τοπικών “ηρώων” που είχαν ανάμειξη στη διαχείριση των διαβόητων οικοτροφείων.
Στο ξήλωμα του αγάλματος αντέδρασε η βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για “βεβήλωση” κι εκφράζοντας υποκριτικά τη στήριξή της στην “κοινότητα ιθαγενών του Καναδά μετά τις τραγικές αποκαλύψεις, που παρακολουθούμε από κοντά και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την καναδική κυβέρνηση για ζητήματα ιθαγενών”.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο γνωστός ακροδεξιός Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, που ανάρτησε το βίντεο με το ξήλωμα του αγάλματος στο τουίτερ, προβλέποντας πως “ο όχλος δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτε μέχρι να έρθει το μεγάλο νέο μαρξιστικό τους κράτος”:
Statues of the Queen toppled in Canada. The mob will stop at nothing until their great new Marxist state comes.
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) July 2, 2021