Θανάσης Παφίλης: «Εμείς θέλουμε προσωπικότητες, ανθρώπους που να σκέφτονται. Εσείς θέλετε ρομποτάκια στην υπηρεσία των αφεντικών»
Δύο οι πολιτικές που συγκρούονται. Η μία είναι ότι η εκπαίδευση θα «λέει» ό,τι απαιτεί η οικονομία και η άλλη ότι το παιδί θα πρέπει να διδάσκεται και να αποκτά ολοκληρωμένες γνώσεις «να γνωρίζει τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και να σκέφτεται κριτικά για να μπορεί να αλλάξει αυτά που είναι στραβά. Και αυτό είναι που δεν θέλετε».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αντανακλά τους σκληρούς ταξικούς νόμους του καπιταλισμού ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι και κοινή η στρατηγική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, που θέλει την προσαρμογή του σχολείου στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου το οποίο απαιτεί ολοένα «και πιο φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό πλήρως υποταγμένο και ένα φτηνό επιστημονικό δυναμικό από τα μικρομεσαία στρώματα και με τα στελέχη της αστικής τάξης, που είναι και στην κορυφή της οικονομίας, να προέρχονται κυρίως από τα ξένα Πανεπιστήμια» των σπουδών των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Γι’ αυτό επισήμανε όσον αφορά και τους στόχους της εκπαίδευσης υπάρχουν δύο πολιτικές που συγκρούονται. Η μία είναι ότι η εκπαίδευση θα «λέει» ό,τι απαιτεί η οικονομία και η άλλη ότι το παιδί θα πρέπει να διδάσκεται και να αποκτά ολοκληρωμένες γνώσεις «να γνωρίζει τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και να σκέφτεται κριτικά για να μπορεί να αλλάξει αυτά που είναι στραβά. Και αυτό είναι που δεν θέλετε».
Όπως τόνισε, αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί η προώθηση πάνω από όλα των δεξιοτήτων, να γνωρίζει κάποιος τη βίδα, αλλά να μην ξέρει πώς και από πού προέρχεται, ενώ βγαίνουν εκτός εκπαιδευτικής διδασκαλίας μαθήματα όπως η κοινωνιολογία ή του πολιτισμού γιατί διευρύνουν τις γνώσεις των παιδιών, ανοίγουν το μυαλό.
Αυτούς τους στόχους, σημείωσε, εξυπηρετεί και η θεωρία ότι δεν υπάρχει μία και αντικειμενική αλήθεια που θα πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό και τον ανορθολογισμό.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα σχετικά με τους εισακτέους και τους απόφοιτους και τα διάφορα μαγειρεμένα στοιχεία που παρουσιάζει κάθε φορά για το πόσοι καταφέρνουν να αποφοιτήσουν κ.ο.κ., ανέφερε ότι δεν έχει εμφανίσει κανένα στοιχείο που να δείχνει ποια είναι η ταξική προέλευση αυτών που «διώκονται», ενώ σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον αθλιότητα η κυβέρνηση όχι μόνο να μη στηρίζει τα παιδιά που δουλεύουν σκληρά για να καταφέρουν να σπουδάσουν, αλλά από πάνω να βάζει και τον κόφτη του «4 συν 2» και να ζητάει επιπλέον και ένσημα όταν γνωρίζει σε τι συνθήκες δουλεύουν.
Όσο για την αναβάθμιση του σχολείου που διατυμπανίζει η ΝΔ, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «την είδαμε όταν πέρσι» και πάλι με τα σχολεία κλειστά, αύξησε τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις του Δημοτικού στους 25, ή όταν για την Επαγγελματική Εκπαίδευση πέρασε διάταξη που προωθεί την παιδική εργασία στα 15, «για να προσφέρει φτηνό, φρέσκο κρέας στην υπηρεσία του κεφαλαίου». «Την έχουμε δει» στα σχολεία που πάνω από το 50% είναι από το 1950, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει γίνει έστω προσεισμικός έλεγχος ή στα Νηπιαγωγεία όπου 3 στα 4 δεν έχουν δικό του κτίριο και στεγάζονται σε ισόγεια καταστημάτων και ορισμένα στον πρώτο όροφο και άλλα στα κοντέινερ, όπως και πολλά σχολεία.
Σχολιάζοντας ο Θ. Παφίλης τον ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως ανέφερε, «σχίζει τα ιμάτιά του» υπέρ της ΕΕ, ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί αυτά τα καλά που προβλέπει κ.ο.κ., παρουσίασε τι προβλέπουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπου 1 δισ. πάνε για την «αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων» που είναι απαίτηση και συνολικά του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη. Προβλέπονται ακόμα 471 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενη έρευνα των ΑΕΙ με ιδιώτες, 364 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό «πάλι για να μασήσουν οι ιδιώτες όταν τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση».
Όσο για τις χώρες της ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πρότυπο εκπαίδευσης, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τους αποκλεισμούς των παιδιών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών από το δικαίωμα στη μόρφωση σε Γερμανία, Γαλλία και αλλού, ενώ αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στα 2.500 σχολεία που έκλεισαν στη Φινλανδία.
«Δεν θα σας περάσει», τόνισε «και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα» για να πάει το νομοσχέδιο αυτό «στα σκουπίδια». «Εμείς θέλουμε προσωπικότητες, ανθρώπους που να σκέφτονται. Εσείς θέλετε ρομποτάκια στην υπηρεσία των αφεντικών», σημείωσε.
Δείτε το βίντεο: