Έχει φύγει το παιδί γιατί σήμερα απεργεί! – Μοτοπορεία-γιορτή των διανομέων
Από τον αγώνα δρόμου για την επιβίωση, στο δρόμο του αγώνα! Νίκησαν και συνεχίζουν χωρίς να κάνουν βήμα πίσω. Δε θα αλλάξουν επάγγελμα, θα αλλάξουν το επάγγελμα!
Η σημερινή κινητοποίηση των διανομέων εξελίχθηκε σε γιορτή. Γιορτή για τον δικό τους αγώνα, αλλά και για όλη την τάξη μας που στάθηκε αλληλέγγυα στο πλευρό τους και αντλεί δύναμη από το δικό τους παράδειγμα.
Οι εργαζόμενοι της Efood (και όχι μόνο) βρέθηκαν μαζικά στους δρόμους της και άλλων μεγάλων πόλεων, χωρίς να πτοηθούν από το ζήλο της αστυνομίας να ελέγξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν, χωρίς να επαναπαύονται από τις υποσχέσεις της εργοδοσίας. Νίκησαν αλλά συνεχίζουν και δεν κάνουν βήμα πίσω, όπως σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και της ΣΒΕΟΔ.
«Σήμερα γιορτάζουμε, κατακτούμε, προχωράμε. Η απεργία είναι ακόμη μια στάση στην πορεία που διεξάγουμε με συνέπεια, πείσμα και σταθερότητα για την ικανοποίηση των αναγκών μας και αγκαλιάζει όλη την εργατική τάξη.
Εδώ και μια εβδομάδα, τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη είναι στραμμένα πάνω μας. Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια ακόμη νίκη κι ενώσαμε όλους όσοι εδώ και δεκαετίες, υποκύπτουν στον φόβο της ανεργίας και τον εκβιασμό της ανασφάλιστης εργασίας με μισά ή καθόλου δικαιώματα.
Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις σημερινές κινητοποιήσεις.
Πόσο όμορφο είναι να φωτογραφίζω νικηφόρους εργατικούς αγώνες. #Efood Μοτοπορεία
24-9-21 pic.twitter.com/IeylZZLpbP— lolos marios (@lolosmarios) September 24, 2021
Μοτοπορεια-γιορτή στους δρόμους της Αθήνας απο τους απεργούς της e-food
Στα μικρόφωνα ευχαριστουν τους εργαζόμενους της χώρας για την αλληλεγγύη και τους καλούν σε μαζικό-ταξικό αγώνα για να μπλοκαριστεί ο νόμος #Χατζηδάκη παντού#efood#κυβέρνηση_Μητσοτάκη pic.twitter.com/eHYXQuff3a
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) September 24, 2021
Η πρώτη στάση της μοτοπορείας των εργαζομένων στην e-food έγινε στο υπουργείο εργασίας στέλνοντας μήνυμα στον #Χατζηδάκη#Efood#κυβερνηση_Μητσοτακηhttps://t.co/3hQyRXs6eD
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) September 24, 2021
Η μοτοπορεια των εργαζομένων στην e-food αυτή τη στιγμή διασχίζει τους δρόμους της Αθήνας..
Η απεργία νίκησε!#efood#χατζηδακης#κυβέρνηση_Μητσοτάκη pic.twitter.com/13eMEcvK1s
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) September 24, 2021
Μεγάλη η κάψα και το ενδιαφέρον για την απεργία και το δρομολόγιο της μοτοπορειας#efood#κυβέρνηση_Μητσοτάκη#χατζηδακηςhttps://t.co/5p7jsqClCx
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) September 24, 2021
Από την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην e-food (και όχι μόνο) που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο πεδίον του Άρεως#Efood #κυβέρνηση_Μητσοτάκη pic.twitter.com/dbnalWc9Lz
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) September 24, 2021
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την αντίστοιχη κινητοποίηση στην Πάτρα, με το ευφάνταστο σύνθημα “έχει φύγει το παιδί” (γιατί σήμερα απεργεί).
🔥Έχει φύγει το παιδί, γιατί σήμερα… Α Π Ε Ρ Γ Ε Ι. Όμορφες εικόνες έρχονται από την απεργιακή κινητοποίηση στην Πάτρα. Οι εργαζόμενοι διανομείς είναι ήδη νικητές. Ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο.@PRINgr @lantza_ergatiki #ΜένουμεΕνεργοί #cancel_efood #cancel_wolt #efood #efoodgr pic.twitter.com/a3oQgCOfGS
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) September 24, 2021
Το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της πόλης κοσμούσε το παρακάτω πανό για τον αγώνα των διανομέων.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Όπως σημειώνουν άλλωστε στην ίδια ανακοίνωση τα δύο σωματεία:
Η e-food μπορεί να προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση – αναδίπλωση ωστόσο, δεν ικανοποίησε συνολικά των εργαζομένων.
1. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην e–food;
Μετά την μεγαλειώδη στάση εργασίας και την απόφαση των απεργών για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία την Παρασκευή, η e-food ανακοίνωσε πως θα προσλάβει τους 2.016 διανομείς με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και θα αναθεωρήσει το καθεστώς της αυθαίρετης αξιολόγησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μια πρώτη δέσμευση αλλά όχι πλήρη και ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματα των απεργιών μας.
Α. Δεν αναφέρει με ποιο καθεστώς θα προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους της. Ως freelancer ή με συμβάσεις εργασίας αορίστου;
Β. Με ποια κριτήρια θα αντικαταστήσει τις αυθαίρετες και παράνομες αξιολογήσεις που υιοθετεί ως κριτήριο απόλυσης;
Γ. Θα δοθεί τέλος στην ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που θέτει σε κίνδυνο την εργασία μας και διαταράσσει το εργασιακό κλίμα;
Επίσης, να σημειώσουμε πως εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν αναλυθεί από τα σωματεία μας και βρίσκονται στο νου και την καρδιά των συναδέλφων.
α) παροχή εταιρικού κινητού
β) δημιουργία χώρων στέγασης για τους διανομείς
γ) απόδοση ταμείου
δ) ορθολογική οριοθέτηση των ζωνών
Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε όσο ποτέ, να υπογραμμίζουμε την πάγια θέση μας, ότι η freelance εργασία υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.
2. Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται.
Ο ν. Χατζηδάκη σημαίνει: απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.
3. Τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος
Α) Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου: ταχυμεταφορείς (κούριερ), ταχυδιανομείς (ντελίβερι) και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο.
Β) Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει και ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν την περιορίζει αλλά την γιγαντώνει..
Γ) Ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος.
Δ)Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στο επάγγελμά μας βαράνε κόκκινο.
Από τον αγώνα δρόμο στο δρόμο του αγώνα
Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα.
Κεντρική φωτό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου