Ο Αλεξέι Σβεντ κι η φανερή γοητεία του σφυροδρέπανου
Ο Ρώσος μπασκετμπολίστας, Αλεξέι Σβεντ, ανεβάζει στο προφίλ του εικόνα όπου φοράει μπλούζα με σφυροδρέπανο και δεν είναι η πρώτη φορά που οι φωτογραφίες του έχουν αναφορές στο σοβιετικό παρελθόν.
Εντάξει, όταν ακόμα και φιλελέδες όπως ο Μπογδάνος έχουν φορέσει μπλουζάκι με το λογότυπο “CCCP”, για να το διακωμωδήσουν και να το παίξουν άνετοι ή απλώς στη μόδα, τέτοιες κινήσεις μπορεί να μη λένε τίποτα. Η διαφορά είναι πως το μπλουζάκι του Μπογδάνου δεν είχε σφυροδρέπανο -σε αντίθεση με αυτό της φωτογραφίας.
Ακόμα πιο βασική διαφορά είναι πως ο Σβεντ, ο άσος της Χίμκι που απεικονίζεται στην παραπάνω φωτό, ζει στη Ρωσία, οπότε αυτό είναι μια μορφή πολιτικής δήλωσης και όχι κακής ποιότητας χαβαλές. Και ακόμα πιο βασικό πως το έχει ξανακάνει, όπως μπορεί να δει κανείς, με μια απλή περιήγηση στο προφίλ του στο Instagram, (παράδειγμα 1, παράδειγμα 2), ανεβάζοντας πολλές φορές αντίστοιχες φωτογραφίες με ρετρό αισθητική κι αναφορά στο παρελθόν.
Μπορεί τέτοιες κινήσεις να εντάσσονται απλά στο κύμα νοσταλγίας για το σοβιετικό παρελθόν, χωρίς να εκφράζουν μια ώριμη, πολιτική συνείδηση. Σίγουρα όμως δεν είναι αυτό που θα περίμενε να δει κανείς από ένα φτασμένο, επαγγελματία παίκτη, με επιτυχημένο πέρασμα από το ΝΒΑ, που έχει λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα της ζωής του και η οικονομική του κατάσταση θα μπορούσε να του διαμορφώσει τελείως διαφορετική, αντιδραστική συνείδηση (αρκεί να θυμηθεί κανείς την αντικομμουνιστική χολή που στάζει ο Λιθουανός Σαμπόνις πχ γιατί η Σοβιετική Ένωση δεν τον άφησε νωρίτερα να κάνει μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ, ως επαγγελματίας…). Πόσο μάλλον που αυτή η στάση του θα μπορούσε να επιφέρει πχ πρόστιμα από την Euroleague (που χρησιμοποιεί τελείως επιλεκτικά κι υποκριτικά τη λογική-δόγμα “no politica”).
Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσες οι θερμές αντιδράσεις των ακόλουθων του Σβεντ, που ενθουσιάζονται με την επιλογή του και τον καλούν να έρθει να παίξει στην ομάδα τους (Φενέρ, Σάσαρι, Φορτιτούντο Μπολόνια, κοκ).
Ας σημειωθεί επίσης πως προπονητής του Σβεντ στη Χίμκι είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, γιος του γνωστού αγωνιστή που συμμετείχε στη μυθική απόδραση των κομμουνιστών πολιτικών κρατουμένων από τα Βούρλα, στα μέσα της δεκαετίας του 50′ (ο οποίος στη συνέχεια μάλλον πέρασε με το λεγόμενο “ΚΚΕ εσ.”).