Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: “Η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο”
Στην υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετατρέποντας την χώρα ακόμη περισσότερο σε ορμητήριο πολέμου για τον αμερικανικό στρατό. Η νέα συμφωνία για τις βάσεις έχει απ’ αόριστον ισχύ.
Σε ανακοίνωσή του για την τροποποίηση της «ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας» και τις δηλώσεις του Ν. Δένδια και του Αντ. Μπλίνκεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η κατ’ όνομα “αμυντική” -αλλά στην πραγματικότητα πολύ επιθετική- συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, η αναφορά του υπΕξ των ΗΠΑ στην προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προδιαγράφει πολλά και νέα “Αφγανιστάν” με την ενεργό ελληνική συμμετοχή.
Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες. Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής “ΝΑΤΟ 2030” και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό το ρόλο υπηρετεί και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως σημείου αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το Στρατηγικό Διάλογο και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών που παίρνουν και στρατιωτικό – πολεμικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας.
Το επιχείρημα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο “θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας” είναι πέρα για πέρα ψεύτικο και παραπλανητικό. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, παζαρεύουν με τη “σύμμαχο” Τουρκία για την απόσπασή της απ’ τη ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη και η επιστολή του υπΕξ των ΗΠΑ, Τ. Μπλίνκεν, περί στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σεβασμού του διεθνές δικαίου είναι “στάχτη στα μάτια”. Παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν απ’ τον πρώην υπΕξ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, όμως αυτό όχι μόνο δεν περιόρισε την επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, αλλά αντίθετα συνδέθηκε με την κλιμάκωση της τούρκικης επιθετικότητας. Άλλωστε, η ιστορία είναι γεμάτη από συμφωνίες και δηλώσεις που “έμειναν στα χαρτιά”, στο πλαίσιο της συνεχούς αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η αντίστοιχη με τη Γαλλία, υπηρετεί τελικά το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο “πρωτοπαλίκαρου” στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία.
Αποτελεί περισσότερο από ποτέ ανάγκη να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Υπογράφτηκε το κείμενο που μετατρέπει επ’ αόριστον όλη τη χώρα σε αμερικανικό ορμητήριο πολέμου
Στην υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετατρέποντας την χώρα ακόμη περισσότερο σε ορμητήριο πολέμου για τον αμερικανικό στρατό. Η νέα συμφωνία για τις βάσεις έχει απ’ αόριστον ισχύ.
Εκτός από την επέκταση της χρονικής διάρκειας, η συμφωνία διευρύνει και την χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών από τις ΗΠΑ,αναβαθμίζοντας τους κινδύνους για το λαό, για χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου. Οι αμερικανικές βάσεις μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη, αλλά και «μαγνήτη» αντιποίνων από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες και οι δύο υπουργοί εγκαινίασαν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ). Καλύπτει μια σειρά πεδία για μπίζνες του κεφαλαίου, όπως Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομική Συνεργασία, Ενέργεια και Κλίμα, Εμπόριο και Επενδύσεις, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κλπ. Αρμόδια στελέχη των δύο μερών ανέλαβαν χθες να διευρύνουν τα τέτοια πεδία «συνεργασίας», όπως είχαν ανοίξει στους προηγούμενους 2 γύρους.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η νέα συμφωνία είναι πενταετής, ώστε να «τρέξουν» μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» επέκτασης των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία μετά το πέρας της 5ετίας, θα παραταθεί αυτόματα επ’ αόριστον εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη, με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν, δια της διπλωματικής οδού (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπογραφή της αναθεώρησης, θα επιτρέψει στην συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’αόριστον και στα αμερικανικά στρατεύματα να ασκούνται σε περισσότερες περιοχές».
Με την υπογραφή της συμφωνίας, παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:
- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το επόμενο «φορτίο», που αναμένεται το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, να καταφτάνει τον Νοέμβρη.
- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.
- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
- Η Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.
Επέκταση και σε άλλα σημεία
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν, επίσης, ότι «η επιστολή κάνει ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης Αμερικανικών δυνάμεων σε Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης», ότι «οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά». «Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους», αναφέρουν σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, καθώς στην επιστολή Μπλίνκεν δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που η Τουρκία θέλει αποστρατιωτικοποιημένα, βάζοντας το μάλιστα ως βασική προϋπόθεση για την ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.
Σε κάθε περίπτωση, προετοιμάζοντας για επέκταση του αμερικανικού ιστού στη χώρα στο μέλλον, σημειώνουν ότι «στην παρούσα συγκυρία, η Αμερικανική πλευρά, για λόγους στρατηγικούς που αφορούν τις αμερικανικές γεωγραφικές επιλογές γενικότερα, αλλά και για οικονομικούς λόγους, δεν επιθυμούσε, στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία, να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές». Όμως, «τίποτα δεν εμποδίζει την αναθεώρηση της συμφωνίας με την αύξηση των τοποθεσιών, εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες».
«Εγγυήσεις» και πανηγύρια από την ελληνική κυβέρνηση
Σημειωτέον στο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο τα δύο μέρη σημειώνουν «τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης, και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».
Η τέτοια πρόνοια βασικά σημαίνει ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμπαρατάσσονται στις αμερικανικές όποτε και όπου οι ΗΠΑ κρίνουν ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Διόλου τυχαία, έτσι, η αναφορά Μπλίνκεν στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα προβάλλοντας την τέτοια παράγραφο σαν ρήτρα εγγύησης, τάχα, για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε με δήλωσή του να πανηγυρίζει για τη Συμφωνία λέγοντας ότι «η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», δίνοντας «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας». «Στο εξής», πρόσθεσε, «οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας».
Παραπέρα, διπλωματικές πηγές σπεύδουν να παραπέμψουν στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον Κ. Μητσοτάκη, η οποία συνοδεύει την υπογραφή της Συμφωνίας.
Ισχυρίζονται ότι «η επιστολή υπογραμμίζει την δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση». Οτι «η σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στην ΣΑΑΣ, επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας έτσι την δέσμευση της χώρας αυτής για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής».