“Δικαίωση 3368” – Δικαιοσύνη για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων δεν έχει αποδοθεί

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, σε Α’ Προβολή στην Ελλάδα σε Διανομή της ΝEW STAR, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema

Ένας κόσμος που μάχεται, δεν συνθηκολογεί και επιμένει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη.

Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα και μέσα από την μυθοπλαστική αλλά ρεαλιστική προβολή μιας πραγματικής συνθήκης, ολοκληρώθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο “ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368” σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου. Μια παραγωγή της Medea Pictures με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Η “ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368” παρουσιάζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα. Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλο που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης 3.368.

Όλες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η “Επιχείρηση Καλάβρυτα”. 

Το έργο θα προβληθεί σε Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ στην Ελλάδα από τις 9/12/2021, σε Διανομή της ΝEW STAR, στον ιστορικο κινηματογραφο τεχνης STUDIO new star art cinema και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Πληροφοριες για την Διανομή: 2108640054 και 6932479731).

Το έργο εκτός από τις δραματοποιημένες σκηνές που αποτυπώνουν το Καλαβρυτινό τοπίο με αναγωγές στο παρελθόν, τις εκκλήσεις αμάχων, την πληγωμένη αξιοπρέπεια, την φρίκη του πολέμου, περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες  συνθέτουν τις ηθικές, ιστορικές, δικαστικές και άλλες διαστάσεις και πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και της μάχης για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι: Γιώργος Κατημερτζής (Πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού στρατού Ελλάδος, πρ. Δήμαρχος Καισαριανής, Συμπρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ), Βασίλης Μπρακατσούλας (Αντιστασιακός, πρ. Βουλευτής και Συμπρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ), Βασιλική Λάζου (Ιστορικός, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Πέτρος Ευθυμίου (Καθηγητής, φιλόλογος, δημοσιογράφος, πρ. Υπουργός Παιδείας), Χάρης Κακκανάς (Αρχιτέκτονας, Ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου «Χελμός»), Αθανάσιος Παπαδόπουλος (Δήμαρχος Καλαβρύτων, Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα»), Γιώργος Μπαμπαράκος (Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Καλαβρύτων), Γιώργος Δημόπουλος (διασωθείς – βιώσας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Καλάβρυτα), Μαρία Κατσικοπούλου (διασωθείσα, έγκλειστη στο σχολείο στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα), Δημήτρης Κατσικόπουλος (Δικηγόρος, πρ. Βουλευτής και τ. Νομάρχης Αχαΐας), Χαρίλαος Ερμείδης (Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μέλος της Γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ), Αριστομένης Συγγελάκης (Διδάκτωρ Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ), Βασίλης Κυριαζής (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ)).

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Άννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel,

Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη.

Στο έργο συμμετέχει και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

Επίσης στο έργο έλαβαν μέρος η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων, η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 (Αλέξανδρος Δεληγιώργης, Μάρκος Ανδρέου, Γιώργος Παλέβης, Μιχάλης Χάνος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Στέλλα, Θεοδόσιος Νέλλιος), ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Αχαρνών “Ο Κόκκινος Μύλος” (Αχιλλέας Νταγιάντας (χοροδιδάσκαλος), Βασίλειος Μπούνταλης (χορευτής), Κωνσταντίνος Μπουλουγούρης (χορευτής),  Άγγελος Νικολάου (χορευτής)) και ο θεατρικός Καλαβρυτινός όμιλος «Πάνος Μίχος» υπό την καθοδήγηση της Ευθυμίας Μπενάκη.

Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης του έργου Ισμήνη Σακελλαροπούλου, δήλωσε για το έργο: 

“Ο συναισθηματικός χαρακτήρας του δραματοποιημένου έργου, οι εναλλασσόμενες συγκινήσεις, η προσμονή της λύτρωσης σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των ομιλητών συμβάλλει στην αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα, μέσα από την μυθοπλαστική αλλά και ρεαλιστική προβολή ενός ολόκληρου ψυχικού κόσμου που μάχεται, δεν συνθηκολογεί και επιμένει να αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, έχει ως αποτέλεσμα το ντοκιμαντέρ “ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368”, ένα έργο σχεδιασμένο με ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη”.

Ο υπεύθυνος παραγωγής της Medea Pictures, Εμμανουήλ Μαύρος, συμπληρώνει: 

“Ανατριχιάζει κανείς στη σκέψη ότι, αν δεν είχαν διασωθεί οι 3.368 αιτήσεις αγωγών όσον εκ του θαύματος σώθηκαν συγγενών,  ο αφανισμός των 677 άμαχων που εκτελέστηκαν, τα 1.000 περίπου σπίτια που πυρπολήθηκαν στα Καλάβρυτα και σε πάνω από 50 χωριά, θα ήταν μια λήθη στην ιστορία. Όταν μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα, για να στερήσουν έτσι από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης. Η Ιστορία όμως δεν πρέπει και είναι επιτακτικό να μην μένει στη λήθη της. Το ντοκιμαντέρ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να μείνει άσβηστη η μνήμη, για να κάνουμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει, ότι δικαιοσύνη για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα δεν έχει αποδοθεί.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Παραγωγοί: Ρένα Σανταμούρη, Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Δ/νση Οργάνωσης Παραγωγής: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Δ/νση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Κανεσούλης

Επεξεργασία Εικόνας: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Μουσική: Γιώργος Βούκανος

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς

Δ/νση Παραγωγής: Ντέμη Αντωνοπούλου

Σχεδιασμός & Επεξεργασία Ήχου: Δημήτρης Ευαγγελινός

Color Grading: Λάζαρος Αγγουράς

Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτροπούλου

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Παλαιολόγου

Χειριστής Κάμερας: Νίκος Γεωργαλής

3D Σχεδιασμός & Γραφικά: Ρένα Σανταμούρη

Σκηνικά & Κοστούμια: Πελαγία Βουτζουλίδου

Ψιμυθιολόγος – Κομμώσεις – Ειδικά Εφέ: Γιώτα Κουτσάφτη

Η Ισμήνη Σακελλαροπούλου

 Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Σκηνοθέτης- Σεναριογράφος- Θεατρολόγος , Ηθοποιός, Υπ. Διδάκτωρ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ.

Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το «Αρχαίο ελληνικό θέατρο»,

καθώς και σκηνοθεσία στο εργαστήρι ελευθέρων σπουδών ΑΝΤ1.

Σκηνοθέτησε  πολλές παραστάσεις όπως το «Ένα παιδί μετράει τ’αστρα»  του Μενέλαου Λουντέμη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηών (2013 )

με τον Κώστα Βουτσά, Θανάση Τσαλταμπάση  και πλήθος αξιόλογων ηθοποιών, «Ευμενίδες» του Αισχύλου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το (2012), το έργο του Στάικου «Καπνοκράτωρ» στο Ίδρυμα Κακογιάννη κα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: