«Η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από την ανυπακοή και την επανάσταση» – Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Όσκαρ Ουάιλντ
Σαν σήμερα, στις 30 του Νοέμβρη 1900, έφυγε από τη ζωή ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, Όσκαρ Ουάιλντ.
«Η ανυπακοή στο βλέμμα κάποιου που έχει διαβάσει ιστορία συνιστά πρωταρχική αρετή. Η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από την ανυπακοή και την επανάσταση» (Όσκαρ Ουάιλντ)
Σαν σήμερα, στις 30 του Νοέμβρη 1900, έφυγε από τη ζωή ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, Όσκαρ Ουάιλντ.
Είχε γεννηθεί στις 16 του Οκτώβρη 1854. Πολυδιαβασμένος συγγραφέας (μεταξύ άλλων του πασίγνωστου μυθιστορήματος «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ»), πολύ γνωστός για τα ευφυολογήματά του, αλλά και την άστατη ζωή και τον πρόωρο θάνατό του, ενώ τα θεατρικά του έργα παίζονται σε όλο τον κόσμο.
Παρά τα πλούτη που απολάμβανε στο αποκορύφωμα της δόξας του, ο Όσκαρ Ουάιλντ πάντα ενδιαφερόταν για τους αδικημένους και τους κατατρεγμένους, οραματιζόμενος μια διαφορετική κοινωνία. Στο δοκίμιό του «Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό» (δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο), που κυκλοφόρησε το 1891, προκαλώντας σοκ στους κύκλους όπου σύχναζε, υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό και την εκφραστική ελευθερία του καλλιτέχνη, μακριά όμως από ένα στείρο ατομικισμό σε βάρος των συνανθρώπων του. Ο σοσιαλισμός του Ουάιλντ δεν έχει βέβαια σχέση με τον επιστημονικό σοσιαλισμό που είχε διαμορφωθεί από τους Μαρξ και Ένγκελς λίγα χρόνια νωρίτερα. Στο κοσμοθεωρητικό του κράμα βρίσκει κανείς ιδέες της αναρχίας αλλά και του χριστιανικού ουμανισμού, και οι συμπάθειες του για το λαό που εξεγείρεται είναι ολοφάνερες.
Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Όσκαρ Ουάιλντ.