Εντροπία και οικονομικά συστήματα (3)
Οι κεφαλαιοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να εξορύξουν απίστευτες ποσότητες υλικών και καυσίμων από τα έγκατα της γης για πάντα. Η παραμύθα για τον κεφαλαιοκράτη κάποια στιγμή θα τελειώσει, διότι σκορπίζει τον πλούτο σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Σε προηγούμενο άρθρο έγραψα ότι ο πρωτόγονος κουμμουνισμός επηρέασε ελάχιστα ως και καθόλου το μέγεθος της εντροπίας (αταξίας), αφού χρησιμοποιούσε υλικά της φύσης, τα οποία ανακυκλωνόνταν με φυσικό τρόπο και επανερχόνταν στην αρχική κατάσταση. Αυτά ήταν κυρίως ζώντες οργανισμοί ή οργανισμοί σε αποσύνθεση. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει για εκατομμύρια χρόνια έως ότου αρχίσει να σβήνει ο ήλιος.
Το επόμενο οικονομικό σύστημα ήταν η δουλοκτησία. Από την εποχή του λίθου περάσαμε στην εποχή του χαλκού και στην συνέχεια στην εποχή του σιδήρου. Όποια κοινωνία πέρναγε πιο γρήγορα από την μια περίοδο στην άλλη αποκτούσε οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα συνδεόταν με τις εκάστοτε τεχνολογίες εξόρυξης, επεξεργασίας υλικών και παραγωγής προϊόντων.
Τα παραπάνω ισχύουν και για την φεουδαρχία. Η φεουδαρχία και οι μεγάλες ανακαλύψεις (αποικιοκρατία) συσσώρευσαν νέο πλούτο, έβαλαν τα θεμέλια για ένα νέο, πιο παραγωγικό σύστημα, τον καπιταλισμό.
Η πληρωμένη δημοσιογραφία μάς λέει ότι το σύστημα αυτό (καπιταλισμός) βρίσκεται παντού και βρίσκει λύσεις για όλα. Ότι είναι ιδιοφυές! Όμως ο ξερόλας-κεφαλαιοκράτης, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το χρήμα. Είναι στην ίδια θέση με τον ναρκομανή. Απλώς αλλάζει το είδος της εξάρτησης. Ο ναρκομανής θέλει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικού, ενώ ο κεφαλαιοκράτης μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων υλών για να τις μετατρέψει σε εμπόρευμα και στην συνέχεια σε χρήμα. Και οι δύο θέλουν μεγαλύτερες ποσότητες για να νιώσουν την ίδια ευχαρίστηση! Οι κεφαλαιοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να εξορύξουν απίστευτες ποσότητες υλικών και καυσίμων από τα έγκατα της γης για πάντα. Η παραμύθα για τον κεφαλαιοκράτη κάποια στιγμή θα τελειώσει, διότι σκορπίζει τον πλούτο σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πότε θα εξαντληθούν κάποια βασικά υλικά. Συνδέει την μείωση των αποθεμάτων με την ζωή ενός παιδιού που έχει γεννηθεί το 2010.
Στάθης Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
Στο επόμενο: Εντροπία και καπιταλιστική παραγωγή
(Το Α’ Μέρος εδώ)
(Το Β’ Μέρος εδώ)