Για την κατάσταση του εργαστηριακού τομέα
Η διαχείριση της πανδημίας βρήκε το ΕΣΥ σε κατάσταση αποσύνθεσης, μια κατάσταση η οποία όχι μόνο δεν άλλαξε στη συνέχεια των πανδημικών κυμάτων, αλλά οξύνθηκε λόγω της εμμονής της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία. Ένας τομέας όπου πλήττεται συνεχώς από αυτή την πολιτική είναι ο εργαστηριακός, ο οποίος αποτελεί «φιλέτο» για τα ιδιωτικά franchise.
Η διαχείριση της πανδημίας βρήκε το ΕΣΥ σε κατάσταση αποσύνθεσης, μια κατάσταση η οποία όχι μόνο δεν άλλαξε στη συνέχεια των πανδημικών κυμάτων, αλλά οξύνθηκε λόγω της εμμονής της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία. Ένας τομέας όπου πλήττεται συνεχώς από αυτή την πολιτική είναι ο εργαστηριακός, ο οποίος αποτελεί «φιλέτο» για τα ιδιωτικά franchise. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στα περιφερειακά νοσοκομεία (όπως αποδείκνυε και η έρευνα Τσιόδρα Λύτρα ως προς την υποβάθμισή τους).
Συγκεκριμένα στο ΓΝ Άρτας η χρόνια αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει τμήματα του εργαστηριακού τομέα να λειτουργούν στα όρια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπέρβασης των συναδέλφων ως προς τις εφημερίες ενώ ήδη λειτουργούν τρία τμήματα (ακτινολογικό, αξονικός, υπέρηχος) επιβαρυμένα με την πανδημία είναι το ακτινολογικό με μόλις τρεις συναδέλφους. Άλλα τμήματα απειλούνται με κλείσιμο (πρόληψη μεσογειακής αναιμίας) και άλλα είναι υποστελεχομένα και βασίζονται στην αλληλοκάλυψη των συναδέλφων παρά το εύρος των αντίστοιχων εξετάσεων που αφορούν και τον sars cov 2 (αιματολογικό, Βιοχημικό, μικροβιολογικό).
Επειδή αυτή η κατάσταση ήδη έχει φέρει στα πρόθυρα της εξάντλησης και της επισφάλειας το προσωπικό, χρειάζεται άμεσες κινήσεις για την μόνιμη και επαρκή στελέχωση τους με άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων και στόχο ένα δημόσιο εργαστηριακό τομέα που θα μπορεί να καλύψει τις επιβαρυμένες ανάγκες της πόλης.
Η Τριμελής Επιτροπή του ΓΝ Άρτας
Λένα Γκιόκα
Άννα Λυκούδη
Πάνος Χριστοδούλου