Ολιγάρχες – ολιγαρχία…
Και στην αρχαιότητα και σήμερα η λέξη συνοδεύεται από δυσφημιστικά συμφραζόμενα και σημαίνει το πολίτευμα, όπου κυβερνούν οι λίγοι και δυνατοί σε βάρος των πολλών και αδυνάτων.
Κατά τον Αριστοτέλη η ολιγαρχία αποτελεί εκτροπή του πολιτεύματος της αριστοκρατίας. Και στην αρχαιότητα και σήμερα η λέξη συνοδεύεται από δυσφημιστικά συμφραζόμενα και σημαίνει το πολίτευμα, όπου κυβερνούν οι λίγοι και δυνατοί σε βάρος των πολλών και αδυνάτων. Συνήθως μία ολιγαρχική ομάδα αποφεύγει να ενημερώνει υπεύθυνα το λαό, χαρακτηρίζεται από διαφθορά στη διαχείριση των κοινών και γι’ αυτό προκαλεί την αποδοκιμασία.
Ορισμένοι πολιτειολόγοι διατύπωσαν την άποψη ότι στην ουσία κάθε κυβέρνηση είναι αναγκαστικά ολιγαρχική και επομένως ο λαός ουδέποτε κυβερνά ακόμη και στη δημοκρατία.
Η διαφορά της ολιγαρχίας από τη δημοκρατία -παρατηρούν κάποιοι άλλοι- βρίσκεται στο στοιχείο της πολιτικής ευθύνης, στο κατά πόσο δηλαδή η ηγεσία αντλεί την ισχύ της από την ελεύθερα παρεχόμενη συγκατάθεση του λαού.
Έτσι απλά κι επίκαιρα με αφορμή και φόντο την… «ειδική επιχείρηση» για τ’ ανελέητο γκρέμισμα των ψυχών, την ασύστολη ισοπέδωση των τόπων στην Ουκρανία. Εκεί όπου ανέλπιδα κυλάει το δάκρυ στ’ απογυμνωμένο βλέμμα. Εκεί όπου οι ολιγάρχες εκλεκτοί θεατές, έχουν την τιμητική τους και όχι μόνο…
Χρύσα Μπαΐρα