Διαγαλαξιακός αντιρωσισμός – Αφαίρεσαν το όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν από διαστημικό συμπόσιο στις ΗΠΑ
Τι θα λέγατε να αλλάξει όνομα και στη μουσική σκηνή Γκαγκάριν, στη Λιοσίων, για να τιμωρηθεί ακόμα πιο σκληρά η Ρωσία και να είναι βέβαιο πως χάνουμε τον πόλεμο με την ηλιθιότητα;
Ελπίζουμε να μη θεωρηθεί και το διάστημα ρωσική κτήση, επειδή πέταξαν πρώτοι οι Σοβιετικοί σε αυτό. Θα είχαμε έτσι μια τρομερή πρωτοτυπία, με ένα διαστημικό συνέδριο που δεν αναφέρεται ονομαστικά στο διάστημα.
Μπορούν να πάρουν ιδέες από τα καθ’ ημάς με τη… “γειτονική χώρα”. Να λένε πχ ο γνωστός Κοσμοναύτης κοκ.
Όσο ζούσε βέβαια ο Γκαγκάριν η Σοβιετική Ένωση ήταν ενιαία και η Ουκρανία μία από τις 15 Σοβιετικές Δημοκρατίες που συμμετείχε στην Ένωση. Για ποιον λόγο πρέπει να τιμωρηθεί δηλαδή και η Ουκρανία, στην οποία αντανακλά εξίσου αυτή η τιμή;
Κάποτε έλεγαν τους δείχνουν το φεγγάρι και κοιτάνε το δάχτυλο. Τώρα, κατά παρόμοιο τρόπο, τους δείχνουν τον πρωτοπόρο κοσμοναύτη και αυτοί κοιτάζουν το διαβατήριό του. Και αυτό δεν είναι καν ρωσικό, αλλά σοβιετικό. Ο Γκαγκάριν πέθανε σε δυστύχημα, πολύ πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και δε θα μπορούσε να διανοηθεί στον καιρό του όσα τραγελαφικά ή μάλλον κωμικοτραγικά συμβαίνουν τώρα.
Υπάρχουν όμως κι άλλα περιθώρια να εξαφανιστεί κάθετί το ρωσικό από τη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, τι θα λέγατε να αλλάξει όνομα και στη μουσική σκηνή Γκαγκάριν, στη Λιοσίων, για να τιμωρηθεί ακόμα πιο σκληρά η Ρωσία και να είναι βέβαιο πως χάνουμε τον πόλεμο με την ηλιθιότητα; Πόσοι μπορούσαν να φανταστούν άραγε τέτοια υστερία, με μέτρα που κάνουν άμιλλα γραφικότητας, αποκλείοντας ακόμα και ρωσικές γάτες από καλλιστεία ζώων;
Η είδηση μεταφέρεται με επιφύλαξη, και αφορά στην αφαίρεση του ονόματος του Γκαγκάριν από το Διαστημικό Συμπόσιο του Κολοράντο Σπρινγκς στις ΗΠΑ, ένα διεθνές γεγονός στο χώρο της μελέτης του διαστήματος, με τη συμμετοχή 160 εταιρειών του χώρου, δεκάδων ομιλητών και χιλιάδων ακροατών. Σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή Space Foundation, η “Βραδιά Γιούρι” θα αντικατασταθεί με το “Γιορτάζοντας το Διάστημα: Ανακάλυψε τι έρχεται μετά”, “υπό το φως των τωρινών διεθνών γεγονότων” και σε “αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό”.
Κανείς δε γνωρίζει βέβαια, τι ακριβώς είχε να χωρίσει ο κοσμοναύτης με τους Ουκρανούς, αφού όχι μόνο έζησε επί ΕΣΣΔ, όταν δηλαδή γεγονότα σαν τα σημερινά φάνταζαν και ήταν αδιανόητα, αλλά ακόμα και μετά τη διάλυσή της, το όνομά του συνεχίζει ως σήμερα να κοσμεί το στάδιο της πόλης Τσερνίχιφ, το οποίο μάλιστα είχε επισκεφτεί προσωπικά ο Γκαγκάριν το 1964.
Όταν όμως μιλάμε για προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου, δεν ισχύει καν η γνωστή αγγλική έκφραση “the sky’s the limit”, αφού το όριο αυτό έχει προ πολλού ξεπεραστεί και σύντομα θα περάσει και σε άλλους γαλαξίες.