ΗΠΑ: Από το Πληγωμένο Γόνατο στην… Ουκρανία ― 132 Xρόνια Στρατιωτικών Επεμβάσεων

Αφότου η Σοβιετική Ένωση τόσο δόλια διαλύθηκε, οι πολέμαρχοί μας αναζητούν αγωνιωδώς νέους εχθρούς, προκειμένου να δικαιολογήσουν έναν διαρκώς διογκούμενο στρατιωτικό προϋπολογισμό.
(Γκορ Βιντάλ, 2002)

Αντί υστερογράφου: Το γιατί η τελευταία ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ είναι στην Ουκρανία (κι ας έχει εισβάλει η Ρωσία) θα αιτιολογηθεί σε αμέσως επόμενο δημοσίευμά μας (26/3/2022). (Μπ. Ζ.)

*

ΗΠΑ: 132 Xρόνια Ιμπεριαλιστικών Επεμβάσεων

 

Σαν πρόλογος

 

Θα έρθει σίγουρα μια μέρα, που αυτή η χώρα θα έχει κάποιο βάρος στην κλίμακα των Aυτοκρατοριών…

 George Washington

*

[…] Σε αυτές τις εκατοντάδες πολέμων που έγιναν για την πάταξη του κομμουνισμού, της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, ή ενίοτε για ψύλλου πήδημα, στο διάστημα που μεσολάβησε από το Περλ Χάρμπορ ως την 11η Σεπτεμβρίου 2001, είχαμε την τάση να δίνουμε εμείς το πρώτο χτύπημα. Αλλ’ όμως εμείς είμαστε οι καλοί, σωστά; Σωστά.

[…] Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ουάσιγκτον έχει καταφύγει σε πολιτικές δολοφονίες, σε υποκατάστατα τάγματα θανάτου και σε ανάρμοστους μαχητές της ελευθερίας (λ.χ. Μπιν Λάντεν). Σχεδίασε τις δολοφονίες των Λουμούμπα και Αλιέντε· προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εκτελέσει τον Κάστρο, τον Καντάφι, τον Σαντάμ Χουσεΐν· και προέβαλε βέτο σε κάθε προσπάθεια χαλιναγώγησης του Iσραήλ, όχι μόνον όσον αφορά την παραβίαση διεθνών συμφωνιών και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και την πρακτική της προληπτικής κρατικής τρομοκρατίας που αυτό εφαρμόζει.

[…] Η χούντα του Πενταγώνου διατείνεται ότι η ερήμωση του Αφγανιστάν από την υψιπετή πολεμική αεροπορία μας ήταν μια μεγάλη νίκη. Ουδείς αναφέρει ότι ο εχθρός της Αμερικής δεν ήταν οι Αφγανοί· ήταν σαν να καταστρέφαμε το Παλέρμο για να εξαλείψουμε τη Μαφία. Εν πάση περιπτώσει, ίσως ποτέ να μη μάθουμε τι κερδήθηκε και τι χάθηκε σε αυτή την υπόθεση, αν όντως κερδήθηκε ή χάθηκε κάτι, άλλο από ένα σημαντικό μέρος του Χάρτη των Πολιτικών Δικαιωμάτων μας.

Ένα μέλος της χούντας του Πενταγώνου, ο Ράμσφελντ, ένας επιδέξιος καραγκιόζης, ειρωνευόταν καθημερινά μια μεγάλη ομάδα «δημοσιογράφων» στις τηλεοπτικές εκπομπές της ζώνης υψηλής τηλεθέασης (…) Ποτέ πριν στη μακρά ιστορία των ακήρυχτων, αντισυνταγματικών πολέμων μας δεν έχουμε αντιμετωπίσει, εμείς, ο αμερικανικός λαός, με τόση διαβολική υπεροψία ― τόσοι πολλοί άσχετοι κομπάρσοι, να φορολογούμαστε υπέρμετρα (όσοι εξ ημών δεν είναι πλούσιοι) και κατά διαστήματα να καλούμαστε να συνεισφέρουμε τη γνώμη μας σε περίεργες, στημένες δημοσκοπήσεις.

[…] Οι παρατρεχάμενοι του Μπους επιδίδονται στην αδιάκοπη λεηλασία του κρατικού κορβανά και τώρα, χάρη στον Μπιν Λάντεν, αρχίζουν να απομυζούν και την Κοινωνική Ασφάλιση που έχει πάει σε ένα πόλεμο ο οποίος προς το παρόν μάς κοστίζει 3 δισ. δολάρια το μήνα.

[…] Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον εν γένει παραγνωρισμένο ρόλο μας ως χωροφύλακα του κόσμου, ένα ρόλο που αυτή τη στιγμή οδηγεί στο χαμό την Κολομβία, πηγή σατανικών ναρκωτικών, ενώ επιβάλλει «σωφρονιστικά μέτρα» ―όπως αποκαλούν τον κατ’ οίκον περιορισμό οι άνθρωποι του νόμου― στην Κούβα, στο Ιράκ και, μέχρι πρόσφατα, στη Σερβία.

[…] Να θέσουμε χαλινό στους πολεμάρχους του Πενταγώνου και σ’ όσους μαγειρεύουν μαζί τους συνωμοσίες στο Κογκρέσο και στις αίθουσες συσκέψεων των μεγάλων εταιρειών.

Αφότου η Σοβιετική Ένωση τόσο δόλια διαλύθηκε (…) οι πολέμαρχοί μας αναζητούν αγωνιωδώς νέους εχθρούς, προκειμένου να δικαιολογήσουν έναν διαρκώς διογκούμενο στρατιωτικό προϋπολογισμό.

[…] 1 δισ. μουσουλμάνων του κόσμου έχουν δαιμονοποιηθεί ως παράφρονες φανατικοί, ταγμένοι στην καταστροφή κάθε καλού που υπάρχει σε αυτή τη γη, δηλαδή ημών.

[…] Μόνο η Αμερική των εταιρειών απολαύει εκπροσώπησης από το εκάστοτε Κογκρέσο και τον εκάστοτε Πρόεδρο, για την οποία ο λαός πληρώνει στα πλαίσια ενός διακανονισμού όπου κανείς δεν είναι υπόλογος, γιατί εκείνοι που έχουν εξαγοράσει την κυβέρνηση έχουν στην κατοχή τους και τα ΜΜΕ.

[…] Η ανεπιφύλακτη οσιοποίηση του Χάρι Τρούμαν αποτελεί σήμερα μια σημαντική πτυχή του αναπτυσσόμενου αυτοκρατορικού μας συστήματος. Πιστεύεται ευρέως ότι οι βόμβες χρησιμοποιήθηκαν για να σωθούν ζωές Αμερικανών. Αυτό δεν αληθεύει. Οι βόμβες χρησιμοποιήθηκαν για να φοβίσουν τον νέο εχθρό. Τον Στάλιν.

[…] Παρότι ανά τακτά διαστήματα στιγματίζουμε άλλες κοινωνίες ως κακοποιά κράτη, εμείς οι ίδιοι έχουμε γίνει το μεγαλύτερο κακοποιό κράτος όλων. Δεν σεβόμαστε καμία συνθήκη. Περιφρονούμε τα διεθνή δικαστήρια. Χτυπάμε μονομερώς οπουδήποτε διαλέξουμε. Δίνουμε διαταγές στα Ηνωμένα Έθνη αλλά δεν καταβάλλουμε τις εισφορές μας. Παραπονούμαστε για την τρομοκρατία, εντούτοις η αυτοκρατορία μας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος τρομοκράτης όλων. Βομβαρδίζουμε, εισβάλλουμε, ανατρέπουμε καθεστώτα άλλων κρατών. Παρότι Εμείς, ο Λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε η μόνη πηγή νόμιμης εξουσίας σε αυτόν τον τόπο, δεν αντιπροσωπευόμαστε πλέον από τους νόμιμους αντιπροσώπους μας. Στο Κογκρέσο μας έχουν κάνει ρεσάλτο η Αμερική των μεγάλων εταιρειών και το όργανό της, η αυτοκρατορική στρατιωτική μηχανή. Εμείς, ο μη αντιπροσωπευόμενος Λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε εξίσου θύματα αυτής της στρατιωτικοποιημένης κυβέρνησης, όσο είναι και οι Παναμέζοι, οι Ιρακινοί και οι Σομαλοί. Έχουμε επιτρέψει την εξαγορά των θεσμών μας στο όνομα μιας παγκοσμιοποιημένης αμερικανικής αυτοκρατορίας που, ως έννοια, είναι ολωσδιόλου ξένη προς οτιδήποτε είχαν στο μυαλό τους οι ιδρυτές του έθνους μας. Υποπτεύομαι ότι είναι πολύ αργά πλέον για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία που απωλέσαμε μισόν αιώνα πριν.

Γκορ Βιντάλ (Gore Vidal, 2002)
Διαρκής πόλεμος για διαρκή ειρήνη ή Πώς καταφέραμε να γίνουμε τόσο μισητοί
(Εκδόσεις SCRIPTA, Μτφρ: Νεκτάριος Καλαϊτζής, Αθήνα 2003)

 

 

[…] Το μόνο που κατάφερε εκείνος ο πόλεμος [Βιετνάμ] ήταν να μετατρέψει τους εκατομμυριούχους σε δισεκατομμυριούχους. Οι σημερινοί πόλεμοι μετατρέπουν τους δισεκατομμυριούχους σε τρισεκατομμυριούχους. Αυτό λοιπόν το αποκαλώ πρόοδο.

[…] (Τα παιδιά μας) είναι κληρονόμοι μιας σύγχρονης ιστορίας γεμάτης ανθρώπινη σκλαβιά, την επιδημία του έιτζ και πυρηνικά υποβρύχια που λαγοκοιμούνται στα βάθη των ισλανδικών φιόρδ και τα πληρώματά τους είναι έτοιμα με την παραμικρή πληροφορία να μετατρέψουν μια ολόκληρη κατοικημένη βιομηχανική ζώνη όπου ζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά σε ραδιενεργή αιθάλη, χρησιμοποιώντας πυραύλους με κεφαλές από βόμβες υδρογόνου.

[…] Το να κονιορτοποιείς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα βιομηχανικών ζωνών σκοτώνοντας ανυπεράσπιστες οικογένειες, χρησιμοποιώντας είτε παλιομοδίτικες συσκευές είτε υπερμοντέρνα μηχανήματα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο κάποιου πανεπιστημίου, με τη δικαιολογία ότι έτσι κερδίζεις στρατιωτικό ή διπλωματικό πλεονέκτημα, ίσως να μην είναι τελικά και τόσο καλή ιδέα.

[…] Τι θα έλεγε άραγε ο Αβραάμ Λίνκολν για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της Αμερικής, αυτούς που, με τη μία ή την άλλη ευγενή πρόφαση, αποσκοπούν στο να αυξήσουν τις πρώτες ύλες μας και το καθυποταγμένο εργατικό δυναμικό μας, όλα στη διάθεση των πιο πλούσιων Αμερικανών, που έχουν και τις καλύτερες πολιτικές διασυνδέσεις; (…) Το 1848, περισσότερα από δέκα χρόνια πριν από την ομιλία του Γκέττυσμπεργκ, όταν ο Λίνκολν ήταν μέλος του Κογκρέσου, ένιωθε ντροπή και λύπη για τον πόλεμο που διεξήγαμε κατά του Μεξικού, το οποίο δε μας είχε ποτέ επιτεθεί.

[…] Μια και μιλάμε για καταβύθιση στον πόλεμο, ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που ο Τζορτζ Γ. Μπους είναι τόσο τσατισμένος με τους Άραβες; Επειδή μας έδωσαν την άλγεβρα. Όπως και τους αριθμούς που χρησιμοποιούμε, καθώς κι ένα σύμβολο για το μηδέν, για το τίποτα, το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν είχαν καν επινοήσει. Νομίζετε ότι οι Άραβες είναι χαζοί; Για προσπαθήστε να διαιρέσετε μεγάλα νούμερα με λατινικούς αριθμούς.

[…] Στις βιομηχανίες θα πρέπει να επιτραπεί να κάνουν ο,τι νομίζουν: να δωροδοκούν, να καταστρέφουν λιγουλάκι το περιβάλλον, να ορίζουν τις τιμές, να ξεζουμίζουν τους ηλίθιους πελάτες, να βάζουν τέλος στον ανταγωνισμό και να κάνουν ληστρικές επιδρομές στο Υπουργείο οικονομικών όταν κηρύττουν πτώχευση.
Αυτό είναι η φιλελεύθερη επιχειρηματικότητα.
Δεν μπορούμε να αναμένουμε από τις ΗΠΑ να φροντίσουν για τους ανθρώπους τους.
Η ελεύθερη αγορά θα το κάνει αυτό.
Η ελεύθερη αγορά λειτουργεί ως αυτόματο σύστημα δικαιοσύνης.

[…] Τα ναπάλμ προέρχονται από το Χάρβαρντ: Γεγονός!

Είναι ο πρόεδρός μας χριστιανός; Το ίδιο ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ.

Τι μπορούμε να πούμε στους νέους μας, τώρα που οι Ψυχοπαθείς Προσωπικότητες, δηλαδή άνθρωποι χωρίς συνείδηση, χωρίς αίσθηση του ελέους ή της ντροπής, έχουν μαζέψει όλα τα χρήματα στα θησαυροφυλάκιά του κράτους και των πολυεθνικών και τα οικειοποιούνται;

[…] Ο Γιουτζίν Ντεμπς, που πέθανε το 1926, ήταν πέντε φορές υποψήφιος πρόεδρος των ΗΙΙΑ, όντας πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και πήρε 900.000 ψήφους, σχεδόν το 6% των ψήφων της αναμέτρησης του 1912: αν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς μια τέτοια κατανομή ψήφων! Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είπε τα ακόλουθα:

Όσο υπάρχει κατώτερη τάξη, εγώ θα είμαι μέλος της
Όσο υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία, εγώ θα είμαι ένα από αυτά.
Όσο υπάρχει μία ψυχή στη φυλακή, εγώ δε θα είμαι ελεύθερος.

[…] Ψυχοπαθείς Προσωπικότητες, ή Ψ.Π. είναι ο ιατρικός όρος για έξυπνους, ευπαρουσίαστους ανθρώπους με παντελή έλλειψη συνείδησης.

[…] Οι Ψ.Π. είναι ευπαρουσίαστοι, έχουν πλήρη συνείδηση της οδύνης που προκαλούν στους άλλους, αλλά δεν τους καίγεται καρφί.

[…] Και κηρύσσουν πόλεμο που κάνει τους εκατομμυριούχους δισεκατομμυριούχους, και τους δισεκατομμυριούχους τρισεκατομμυριούχους, κι έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικούς σταθμούς, και παρέχουν τα κεφάλαια που χρειάζεται ο Τζορτζ Γ. Μπους.

[…] Δεν αμφιβάλλουν ποτέ για τις πράξεις τους, για τον απλό λόγο ότι δε δίνουν δεκάρα για το τι στο διάολο θα συμβεί μετά. Δεκάρα τσακιστή. Κάντε αυτό! Κάντε το άλλο! Χρησιμοποιήστε τα αποθέματα! Ιδιωτικοποιήστε τα δημόσια σχολεία! Επιτεθείτε στο Ιράκ! Μειώστε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία! Βάλτε κοριούς στα τηλέφωνα των πολιτών! Μειώστε τη φορολογία των πλουσίων! Κατασκευάστε μια πυραυλική ασπίδα αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων! Γράφτε στα αρχίδια σας το habeas corpus, το Ίδρυμα Σιέρρα Κλαμπ [περιβαλλοντική οργάνωση] και γλείψτε μου τον κώλο.

[…] Πώς μπορεί ο αμερικανικός λαός να είναι τόσο ηλίθιος; Ακόμη πιστεύουν ότι ο Μπους έχει εκλεγεί, ότι νοιάζεται για μας και ότι ξέρει τι κάνει. Πώς μπορούμε να «σώζουμε» ανθρώπους σκοτώνοντάς τους και καταστρέφοντας τις χώρες τους; Πώς μπορούμε να επιτιθέμεθα πρώτοι έχοντας την πεποίθηση ότι όπου να ‘ναι θα μας επιτεθούν πρώτοι οι επιτιθέμενοι; Καμία λογική, καμία συνείδηση, καμία ηθική δεν τον κυβερνούν. Δεν είναι παρά μια ηλίθια μαριονέτα που οδηγεί όλους μας στον γκρεμό. Γιατί δεν μπορούν οι Αμερικανοί να δουν ότι η στρατιωτική χούντα στο Λευκό Οίκο είναι γυμνή;

Κερτ Βόννεγκατ (Kurt Vonnegut,2005)
Ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα
(Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, Μτφρ: Θανάσης Γιαννακόπουλος, Αθήνα 2006)

*

 

Από το Πληγωμένο Γόνατο (Wounded Knee) στη Σαουδική Αραβία

 

 

Κατάλογος επεμβάσεων του Στρατού των ΗΠΑ από το 1890

Του Δρ. Ζολτάν Γκρόσμαν

(Χαρτογράφος / γεωγράφος και συγγραφέας σε θέματα εθνοτικών σχέσεων και γεωπολιτικής. Ζει στην πόλη Madison της πολιτείας Wisconsin των ΗΠΑ)

*

Μετάφραση με προσθήκες, ΔΥΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ (Aλφαβητικός-αναλυτικός και Kατά αριθμό επεμβάσεων), ΣΥΝΟΨΙΣΗ, επιμέλεια κειμένων προλόγου:

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Μετά τη λίστα με τις επεμβάσεις και τoυς αλφαβητικούς καταλόγους, ακολουθεί ένα κείμενο του Γκρόσμαν με τίτλο: Συνοπτικό ιστορικό για τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ (2001).

*

Ό,τι ακολουθεί είναι μέρος –μόνο– ενός καταλόγου με τις Στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ από το 1890 μέχρι το 2020.

Η καταγραφή δεν περιλαμβάνει:

― Κινητοποιήσεις Εθνοφρουράς,
― Υπεράκτιες επιδείξεις ναυτικής ισχύος,
― Επίδειξη καθηκόντων από τη στρατιωτική αστυνομία,
― Υποστήριξη προσωπικού πρεσβειών,
― Χρησιμοποίηση προσωπικού πέραν του προερχόμενου από το Υπουργείο Άμυνας (όπως η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών–DEA),
― Στρατιωτικές ασκήσεις
― Μη μάχιμες κινητοποιήσεις (π.χ. αντικατάσταση ταχυδρομικών απεργών),
― Μόνιμη στάθμευση ενόπλων δυνάμεων,
― Συγκαλυμμένες ενέργειες, κατά τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έπαιξαν ηγετικό και ρυθμιστικό ρόλο,
― Χρησιμοποίηση μικρών μονάδων για τη διάσωση ομήρων,
― Χρησιμοποίηση εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ομάδων,
― Χρησιμοποίηση Αμερικανών πιλότων για πλοήγηση πολεμικών αεροσκαφών άλλων χωρών,
― Βοήθεια σε κατεστραμμένες χώρες,
― Προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών μη άμεσης πολεμικής εμπλοκής,
― Προγράμματα πολιτικής δράσης,

Και πλήθος άλλων στρατιωτικών δραστηριοτήτων

*

[Ο αριθμός στην (παρένθεση) μπαίνει όταν στη χώρα έχει γίνει πάνω από μία επέμβαση]

*

SOUTH DAKOTA 1890 (-?) (1)
Στρατεύματα
300 Ινδιάνοι της φυλής Λακότα σφαγιάζονται στην περιοχή Wounded Knee.

ARGENTINA 1890
Στρατεύματα
Προστασία συμφερόντων στο Buenos Aires.

CHILE 1891 (1)
Στρατεύματα
Πεζοναύτες συγκρούονται με εθνικιστές αντάρτες.

HAITI 1891 (1)
Στρατεύματα
Καταστέλλεται εξέγερση μαύρων εργατών στη διεκδικούμενη από τις ΗΠΑ νήσο Navassa.

IDAHO 1892 (1)
Στρατεύματα
Ο στρατός καταπνίγει την απεργία των εργατών στα ασημορυχεία.

HAWAII 1893 (-?)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Ανατροπή του ανεξάρτητου βασιλείου και προσάρτησή του στις ΗΠΑ.

CHICAGO 1894
Στρατεύματα
Σπάσιμο της απεργίας των σιδηροδρομικών με 34 νεκρούς.

NICARAGUA 1894 (1)
Στρατεύματα
Κατάληψη επί μήνα της πόλης Bluefields.

CHINA 1894-95 (1)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών στον Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο.

KOREA 1894-96  (1)
Στρατεύματα
Παραμονή Πεζοναυτών στη Σεούλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

PANAMA 1895 (1)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών σε επαρχία της Κολομβίας.

NICARAGUA 1896 (2)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών στο λιμάνι Corinto.

CHINA 1898-1900 (2)
Στρατεύματα
Καταστέλλεται η εξέγερση των Μπόξερ από τα ξένα στρατεύματα.

PHILIPPINES 1898-1910 (-?) (1)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Αποσπώνται βίαια από τους Ισπανούς. 600.000 Φιλιππινέζοι νεκροί.
Οι ΗΠΑ αποχωρούν το 1991, και ξανακάνουν απόβαση (4 επεμβάσεις συνολικά) αμέσως μετά το Αφγανιστάν το (2 επεμβάσεις).

CUBA 1898-1902 (-?) (1)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Αποσπάται βίαια από τους Ισπανούς και οι ΗΠΑ διατηρούν μέχρι σήμερα τη βάση του Γουαντάναμο.
Ο Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος, με αφορμή την προβοκατόρικη έκρηξη στο θωρηκτό USS Maine (15 Φεβλ. 1898, στο λιμάνι της Αβάνας) κι ενώ οι Κουβανοί έχουν νικήσει τους Ισπανούς στον Πόλεμο Ανεξαρτησίας (1895-1898)
«θα σημάνει ―κατά τον Λένιν― την αυγή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού». Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βγαίνουν από το έδαφός τους. Μέχρι τότε κατακτούσανε και συγκολλούσανε πολιτείες ξεκληρίζοντας Ινδιάνους. (Βλ. σε Νικολάς Γκιγιέν: West Indies Ltd. Ιστορικό πλαίσιο).

PUERTO RICO 1898 (-?) (1)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Αποσπώνται βίαια από τους Ισπανούς. Η κατοχή συνεχίζεται.

GUAM 1898 (-?)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Αποσπάται βίαια από τους Ισπανούς. Χρησιμοποιείται ως βάση μέχρι σήμερα.

MINNESOTA 1898 (-?)
Στρατεύματα
Μάχες κατά της φυλής των Ινδιάνων Τσιπέουα στη Λίμνη  Leech.

NICARAGUA 1898 (3)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών στο λιμάνι San Juan del Sur.

SAMOA 1899 (-?)
Στρατεύματα
Στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη διαδοχή του θρόνου.

NICARAGUA 1899 (4)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών στο λιμάνι Bluefields.

IDAHO 1899-1901 (2)
Στρατεύματα
Ο Στρατός καταλαμβάνει τα μεταλλεία στην περιοχή Coeur d’Alene.

OKLAHOMA 1901
Στρατεύματα
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης των Ινδιάνων της φυλής Creek.

PANAMA 1901-14 (2)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Αποσπάται βίαια από την Κολομβία το 1903. Προσάρτηση στη Ζώνη της Διώρυγας 1914-99.

HONDURAS 1903 (1)
Στρατεύματα
Επέμβαση Πεζοναυτών στην Επανάσταση.

DOMINICAN REPUBLIC 1903-04 (1)
Στρατεύματα
Προστατεύονται από την Επανάσταση τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

KOREA 1904-05 (2)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών στον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο.

CUBA 1906-09 (2)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών για τις δημοκρατικές εκλογές.

NICARAGUA 1907 (5)
Στρατεύματα
Η «Διπλωματία του Δολαρίου» εγκαθιστά προτεκτοράτο.

HONDURAS 1907 (2)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Νικαράγουα.

PANAMA 1908 (3)
Στρατεύματα
Μεσολάβηση των Πεζοναυτών στις αμφισβητούμενες εκλογές.

NICARAGUA 1910 (6)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών στο Bluefields και στο Corinto.

HONDURAS 1911 (3)
Στρατεύματα
Τα συμφέροντα των ΗΠΑ προστατεύονται από τον Εμφύλιο.

CHINA 1911-41 (3)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Συνεχής κατοχή με συχνές αναφλέξεις.

CUBA 1912 (3)
Στρατεύματα
Τα συμφέροντα των ΗΠΑ προστατεύονται στην Αβάνα.

PANAMA 1912 (4)
Στρατεύματα
Απόβαση Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια θερμών εκλογών.

HONDURAS 1912 (4)
Στρατεύματα
Οι Πεζοναύτες προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα.

NICARAGUA 1912-33 (7)
Στρατεύματα, βομβαρδισμός
20χρονη κατοχή και καταπολέμηση των αντάρτικων κινημάτων.

MEXICO 1913 (1)
Ναυτικές δυνάμεις
Φυγάδευση Αμερικανών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

DOMINICAN REPUBLIC 1914 (2)
Ναυτικές δυνάμεις
Σύγκρουση με τους επαναστάτες για την κυριαρχία του Santo Domingo.

COLORADO 1914
Στρατεύματα
Σπάσιμο της απεργίας των ανθρακωρύχων από τον Στρατό.

MEXICO 1914-18 (2)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Σωρεία επεμβάσεων κατά των εθνικιστών.

HAITI 1914-34 (2)
Στρατεύματα, βομβαρδισμός
19χρονη κατοχή μετά τις εξεγέρσεις.

DOMINICAN REPUBLIC 1916-24 (3)
Στρατεύματα
8χρονη κατοχή από μονάδες Πεζοναυτών.

CUBA 1917-33 (4)
Στρατεύματα
Στρατιωτική κατοχή, οικονομικό προτεκτοράτο.

WORLD WAR I 1917-18
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Βυθίζονται πλοία. Πόλεμος με τη Γερμανία.

RUSSIA 1918-22
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Πέντε αποβάσεις για την καταπολέμηση των Μπολσεβίκων.

PANAMA 1918-20 (5)
Στρατεύματα
«Αστυνομική Παρουσία» κατά τη διάρκεια ταραχών μετά τις εκλογές.

YUGOSLAVIA 1919 (1)
Στρατεύματα
Επέμβαση πεζοναυτών από την Ιταλία εναντίον των Σέρβων στη Δαλματία.

HONDURAS 1919 (5)
Στρατεύματα
Απόβαση πεζοναυτών κατά τη διάρκεια εκλογικής εκστρατείας.

GUATEMALA 1920 (1)
Στρατεύματα
15νταήμερη επέμβαση κατά συνδικαλιστών.

WEST VIRGINIA 1920-21
Στρατεύματα, βομβαρδισμός
Στρατιωτική επέμβαση κατά των ανθρακωρύχων.

TURKEY 1922
Στρατεύματα
Μάχες κατά των εθνικιστών στη Σμύρνη.

CHINA 1922-27 (4)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Στρατιωτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής εξέγερσης.

HONDURAS 1924-25 (6)
Στρατεύματα
Δύο αποβάσεις κατά τη διάρκεια εκλογικών συγκρούσεων.

PANAMA 1925 (6)
Στρατεύματα
Καταστολή γενικής απεργίας από τους Πεζοναύτες.

CHINA 1927-34 (5)
Στρατεύματα
Βάεις Πεζοναυτών σε ολόκληρη τη χώρα.

EL SALVADOR 1932 (1)
Ναυτικές δυνάμεις
Αποστολή πολεμικών πλοίων κατά τη  διάρκεια εξέγερσης του Φαραμπούντο Μαρτί (Φωτεινό Μονοπάτι).

WASHINGTON (Πρωτεύουσα ΗΠΑ) 1932
Στρατεύματα
Ο Στρατός καταστέλλει εξέγερση των βετεράνων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

WORLD WAR II 1941-45
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, πυρηνικά όπλα
3 χρόνια μάχες κατά του Άξονα. 1ος πυρηνικός πόλεμος.

DETROIT 1943 (1)
Στρατεύματα
Ο Στρατός καταστέλλει την εξέγερση των Μαύρων.

IRAN 1946 (1)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Σοβιετικά στρατεύματα διατάζονται να φύγουν προς βορρά. (Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν).

YUGOSLAVIA 1946 (2)
Ναυτικές δυνάμεις
Απάντηση στην κατάρριψη αμερικανικού αεροπλάνου.

URUGUAY 1947
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Παράταξη βομβαρδιστικών προς επίδειξη ισχύος.

GREECE 1947-49
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Οι ΗΠΑ κατευθύνουν την άκρα δεξιά κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά οι Βομβες Ναπάλμ!

CHINA 1948-49 (6)
Στρατεύματα
Οι πεζοναύτες φυγαδεύουν Αμερικάνους πριν από τη νίκη των Κομμουνιστών.

GERMANY 1948 (1)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με Ατομικές Βόμβες περιφρουρούν τον εναέριο χώρο του Βερολίνου.

PHILIPPINES 1948-54 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Η CIA κατευθύνει τον πόλεμο κατά της Επανάστασης των Χουκ.

PUERTO RICO 1950 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Καταπνίγεται στο Ponce εξέγερση υπέρ της ανεξαρτησίας.

KOREA 1950-53 (3)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πολεμούν εναντίον της Κίνας και της Βόρειας Κορέας καταλήγοντας σε αδιέξοδο. Απειλείται  η ρίψη ατομικών βομβών το 1950. Απειλή και εναντίον της Κίνας το 1953. Οι ΗΠΑ διατηρούν βάσεις μέχρι σήμερα.

IRAN 1953 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Η CIA ανατρέπει τη δημοκρατία και εγκαθιστά τον Σάχη.

VIETNAM 1954 (1)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Προσφορά βομβών στους Γάλλους για να τις χρησιμοποιήσουν κατά της πολιορκίας.

GUATEMALA 1954 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, βομβαρδισμοί, απειλή χρήσης πυρηνικών
Η CIA κατευθύνει εισβολή εξορίστων, όταν η  νέα κυβέρνηση προχωρεί σε εθνικοποιήσεις γαιών που ανήκουν σε αμερικάνικες επιχειρήσεις. Βάση βομβαρδιστικών στη Νικαράγουα.

EGYPT 1956
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, Στρατεύματα
Οι Σοβιετικοί διατάζονται να μείνουν μακριά από την κρίση του Σουέζ. Οι Πεζοναύτες φυγαδεύουν τους ξένους υπηκόους.

LEBANON 1958 (1)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα
Επέμβαση Πεζοναυτών κατά των επαναστατών.

IRAQ 1958 (1)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Το Ιράκ προειδοποιείται να μην εισβάλει στο Κουβέϊτ.

CHINA 1958 (7)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Η Κίνα προειδοποιείται να μην μετακινηθεί προς τα Ταϊβανέζικα νησιά.

PANAMA 1958 (7)
Στρατεύματα
Ειρηνικές διαδηλώσεις πυροδοτούν συγκρούσεις.

CONGO 1960
Στρατεύματα
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποφασίζει την ανατροπή και τη δολοφονία του εθνικού λαϊκού ηγέτη του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.

VIETNAM 1960 (1955)-75 (2)
Ναυτικές δυνάμεις και Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Πόλεμος κατά της επανάστασης στο Νότιο Βιετνάμ και εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.
1.500.000 εκατομμύριο Βιετναμέζοι και 57.000 Αμερικανοί σκοτώνονται στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο των ΗΠΑ.
Απειλή για ρίψη ατομικών βομβών το 1968 και 1969.
Από τον Φεβρουάριο του 1965 ως το τέλος του 1968, στέλνονται 1.600.000 στρατιώτες, πέφτουν στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ 2.581.876 τόνοι βομβών, κατά τη διάρκεια 107.000 αεροπορικών επιθέσεων.
(Περισσότερα από Μποτίλια Στον Άνεμο: Μπάμπης Ζαφειράτος: Αποκάλυψη Τώρα – Από τον Κόπολα και τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ)

CUBA 1961 (5)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων
Η κατευθυνόμενη από τη CIA εισβολή εξορίστων, που ζουν στις ΗΠΑ, αποτυγχάνει. Χιλιάδες Αμερικανοί μισθοφόροι με την υποστήριξη αεροπορίας εισβάλλουν στην Κούβα. Σε 72 ώρες οι Κουβανοί τους πετούν στα νερά του Κόλπου των Χοίρων.

GERMANY 1961 (2)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Τείχους του Βερολίνου.

CUBA 1962 (6)
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Ναυτικός αποκλεισμός κατά τη διάρκεια της κρίσης των Πυραύλων. Παρ’ ολίγον πόλεμος με την ΕΣΣΔ.

LAOS 1962 (1)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Στρατιωτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του ανταρτοπόλεμου.

PANAMA 1964 (8)
Στρατεύματα
Πυροβολούνται Παναμέζοι που απαιτούσαν την επιστροφή της Διώρυγας.

INDONESIA 1965
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στην ανατροπή του πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης Ινδονησίας, Σουκάρνο. Δικτατορία Σουχάρτο.
1.000.000, και πλέον, άνθρωποι σκοτώνονται από την στρατιωτική χούντα η οποία στηρίζεται από την CIA.

DOMINICAN REPUBLIC 1965-66 (4)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί
Απόβαση πεζοναυτών κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.
Ο αμερικανικός στρατός καταλαμβάνει το μικροσκοπικό Αγιο Δομήνικο. Εγκαθιδρύεται δικτατορία.

GUATEMALA 1966-67 (3)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Τα «Πράσινα Μπερέ» (επίλεκτο σώμα πεζοναυτών) κατά των εξεγερμένων.

DETROIT 1967 (2)
Στρατεύματα
Μάχες του Στρατού με Μαύρους. 43 νεκροί.

UNITED STATES 1968 (1)
Στρατεύματα
Μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πάνω από 21.000 στρατιώτες αναπτύσσονται σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ.

CAMBODIA 1969-75 (1)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, Ναυτικές δυνάμεις
Πάνω από 2.000.000 νεκροί εξ αιτίας των βομβαρδισμών, της πείνας και του πολιτικού χάους.

OMAN 1970
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Οι ΗΠΑ κατευθύνουν την εισβολή Ιρανών Πεζοναυτών.

LAOS 1971-73 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, βομβαρδισμοί
Οι ΗΠΑ κατευθύνουν την εισβολή των Νοτιοβιετναμέζων. «Χαλί Βομβών» καλύπτει την ύπαιθρο.

SOUTH DAKOTA 1973 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Ο Στρατός κατευθύνει την πολιορκία των Ινδιάνων Lakotas στο Wounded Knee.

MIDEAST 1973
Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων
Παγκόσμιος συναγερμός κατά τη διάρκεια του Μεσανατολικού Πολέμου (Αίγυπτος – Συρία).
Οι Αμερικανοί με αερογέφυρα εφοδιάζουν τους Ισραηλινούς, που επιτίθενται ενάντια σε Αίγυπτο και Συρία.

CHILE 1973 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη CIA ανατρέπει τον εκλεγμένο μαρξιστή πρόεδρο Αγιέντε.

CAMBODIA 1975 (2)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί
Κατάληψη δεξαμενόπλοιου. 28 νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων.

ANGOLA 1976-92
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Η CIA βοηθά υποστηριζόμενους από την Νότια Αφρική  επαναστάτες.

LEBANON 1978 (2)
Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ
Συμμετοχή στην εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο.

IRAN 1980 (3)
Στρατεύματα, απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, βομβαρδισμοί
Βομβιστική επιδρομή για απελευθέρωση των ομήρων της Αμερικανικής Πρεσβείας. 8 στρατιώτες νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρου με αεροπλάνο. Προειδοποιούνται οι Σοβιετικοί να μην αναμιχθούν στην επανάσταση.

LIBYA 1981 (1)
Αεριωθούμενα του Πολεμικού Ναυτικού
Καταρρίπτονται 2 λιβυκά αεριωθούμενα.

EL SALVADOR 1981-92 (2)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, Στρατεύματα
Επιτελική και αεροπορική υποστήριξη στον πόλεμο κατά των ανταρτών. Σύντομη ομηρία στρατιωτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

NICARAGUA 1981-90 (8)
Διοικητική ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ναυτικές δυνάμεις
Η CIA κατευθύνει τις επιδρομές των εμιγκρέδων (Contras) και ναρκοθετεί τα λιμάνια για να καταπνίξει την επανάσταση.

LEBANON 1982-84 (3)
Ναυτικές δυνάμεις και στρατεύματα, βομβαρδισμοί
Πεζοναύτες εκδιώκουν την ΟΑΠ και στηρίζουν τους Φαλαγγίτες. Το Ναυτικό εξαπολύει βόμβες και οβίδες κατά Μουσουλμανικών και Συριακών θέσεων.

HONDURAS 1983-89 (7)
Στρατεύματα
Στρατιωτικές ασκήσεις διευκολύνουν την εγκατάσταση βάσεων κοντά στα σύνορα.

GRENADA 1983-84
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί
Εισβολή τον τέταρτο χρόνο από την επανάσταση.

IRAN 1984 (4)
Αεριωθούμενα
Δύο ιρανικά αεριωθούμενα καταρρίπτονται πάνω από τον περσικό Κόλπο.

LIBYA 1986 (2)
Ναυτικές δυνάμεις, βομβαρδισμοί
Αεροπορικές επιδρομές για την ανατροπή της εθνικιστικού καθεστώτος.

BOLIVIA 1986
Στρατεύματα
Ο Στρατός συνδράμει τις επιδρομές στις φυτείες κοκαΐνης.

IRAN 1987-88 (5)
Ναυτικές δυνάμεις, βομβαρδισμοί
Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στον πόλεμο με το πλευρό του Ιράκ.

LIBYA 1989 (3)
Ναυτικές δυνάμεις, βομβαρδισμοί
Καταρρίπτονται δύο λιβυκά αεριωθούμενα.

VIRGIN ISLANDS 1989
Στρατεύματα
Εξέγερση των Μαύρων στο νησί St. Croix Black μετά από καταιγίδα.

PHILIPPINES 1989 (3)
Αεριωθούμενα
Αεροπορική κάλυψη εξασφαλίζει την κυβέρνηση από πραξικόπημα.

PANAMA 1989-90 (9)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί
27.000 στρατιώτες. Ανατρέπεται η εθνικιστική κυβέρνηση και συλλαμβάνονται η ηγεσία.
Οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.000.

LIBERIA 1990 (1)
Στρατεύματα
Φυγάδευση των ξένων υπηκόων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

SAUDI ARABIA 1990-91 (1)
Στρατεύματα, αεριωθούμενα
Αντίδραση μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. 540.000 στρατιώτες σταθμεύουν σε: Ομάν, Κατάρ, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Ισραήλ.

IRAQ 1990-? (2)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, ναυτικές δυνάμεις
Αποκλεισμός των λιμανιών του Ιράκ και της Ιορδανίας. Αεροπορικές επιθέσεις. Πάνω από 200.000 οι νεκροί των επιδρομών στο Ιράκ και στο Κουβέιτ. Απαγόρευση πτήσεων από τον Κουρδικό βορρά και τον Σιιτικό νότο. Μεγάλης έκτασης καταστροφή του ιρακινού στρατού.

KUWAIT 1991
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, Ναυτικές δυνάμεις
Η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ επιστρέφει στον θρόνο.

YUGOSLAVIA 1991 (3)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί
Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον προαποφασισμένον από την ΕΟΚ διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, επισημοποιώντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

LOS ANGELES 1992
Στρατεύματα
Ανάπτυξη στρατού και πεζοναυτών καταστέλλει εξέγερση κατά της αστυνομίας.

SOMALIA 1992-94 (1)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, Ναυτικές δυνάμεις
Ο ΗΠοχείριος ΟΗΕ ως στρατός κατοχής κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.
Επιδρομές σε περιοχή της πρωτεύουσας Μογκαντίσου..

YUGOSLAVIA 1992-94 (4)
Ναυτικές δυνάμεις
Αποκλεισμός της Σερβίας και του Μαυροβουνίου από το ΝΑΤΟ.

BOSNIA 1993-95
Αεριωθούμενα, βομβαρδισμοί
Απαγόρευση πτήσεων κατά τον εμφύλιο. Κατάρριψη αεριωθουμένων. Βομβαρδισμός των Σέρβων.

HAITI 1994-96 (3)
Στρατεύματα, ναυτικές δυνάμεις
Αποκλεισμός της στρατιωτικής κυβέρνησης. Ο στρατός αποκαθιστά στην εξουσία τον πρόεδρο Αριστίντ, 3 χρόνια μετά το πραξικόπημα.

CROATIA 1995
Βομβαρδισμοί
Βομβαρδίζονται σερβικά αεροδρόμια στην Κράινα πριν από την επίθεση των Κροατών.

IRAQ 1996 (3)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί
Αμερικανική επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου».

ZAIRE (CONGO) 1996-97
Στρατεύματα
Πεζοναύτες στα προσφυγικά στρατόπεδα των Χούτου της Ρουάντα, απ’ όπου και ξεκινά η επανάσταση στο Κονγκό.

LIBERIA 1997 (2)
Στρατεύματα
Στρατιώτες δέχονται επίθεση κατά τη φυγάδευση των ξένων υπηκόων.

ALBANIA 1997
Στρατεύματα
Επίθεση κατά τη φυγάδευση των ξένων υπηκόων.

SUDAN 1998
Επίθεση με πυραύλους
Πλήττεται φαρμακαποθήκη, φερόμενη ως κέντρο παραγωγής αερίου νεύρων για «τρομοκράτες» (Μπιν Λάντεν).

AFGHANISTAN 1998 (1)
Επίθεση με πυραύλους
Πλήττεται πρώην κέντρο εκπαίδευσης της CIA, χρησιμοποιούμενο από φονταμενταλιστές του Ισλάμ οι οποίοι φέρεται ότι έχουν επιτεθεί σε πρεσβείες.

IRAQ 1998 (4)
Βομβαρδισμοί, επίθεση με πυραύλους
4ήμερη εντατική αεροπορική επίθεση μετά τον ισχυρισμό των Στρατιωτικών Επιθεωρητών Όπλων για ιρακινή παρεμπόδιση.

YUGOSLAVIA 1999-? (5)
Βομβαρδισμοί, επίθεση με πυραύλους
Ανελέητες αεροπορικές επιθέσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων μετά την άρνηση της Σερβίας να αποσυρθεί από το Κόσσοβο.

YEMEN 2000 (1)
Ναυτικές δυνάμεις
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά του πολεμικού πλοίου Cole, των ΗΠΑ.

MACEDONIA 2001
Στρατεύματα
Κίνηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για μερικό αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

UNITED STATES 2001 (2)
Αεριωθούμενα, Ναυτικές δυνάμεις
Αντίδραση στις επιθέσεις των αεροπειρατών.

AFGHANISTAN 2001-2021 (2)
Στρατεύματα, βομβαρδισμοί, πύραυλοι
Ογκώδης στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ
Στόχος οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λάντεν. Περισσότεροι από 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες και μεγάλος αριθμός μισθοφόρων πραγματοποιούν την κατοχή της χώρας. Εγκατάσταση του καθεστώτος του Χαντίμ Καρζάι.  Απώτερος στόχος η εξάπλωση του πολέμου στο Ιράκ, στο Σουδάν και αλλού.

YEMEN 2002 (2)
Πύραυλοι
Πυραυλική επίθεση με drone κατά της Αλ Κάιντα, που συμπεριλαμβάνει και έναν Αμερικανό πολίτη.

PHILIPPINES 2002-? (4)
Απόβαση με πεζοναύτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ
Η Γερουσία της χώρας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Πρόεδρο να ενημερώσει τα μέλη της και τη χώρα «τι θα κάνουν ακριβώς οι Αμερικανοί στρατιώτες» τη μόνιμη παρουσία των οποίων απαγορεύει το Σύνταγμα της χώρας. Παραμονή «έξι ως δώδεκα μηνών», με αποστολή να «εκπαιδεύσουν», στον οπλισμό και στις τακτικές μάχης, τους Φιλιππινέζους στρατιώτες.
Εκπαιδευτική αποστολή για τους Φιλιππινέζους στρατιωτικούς που πολεμούν τους αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ (Abu Sayyaf) εξελίσσεται σε αποστολές μάχης στο Αρχιπέλαγος Σουλού (Sulu Archipelago), δυτικά του Μιντανάο.

COLOMBIA 2003-?
Στρατεύματα
Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στέλνονται στη ζώνη των ανταρτών για την υποστήριξη του κολομβιανού στρατού στη φύλαξη πετρελαϊκού αγωγού.

IRAQ 2003-11 (5)
Σοκ και Δέος. Η μεγαλύτερη μετά το Βιετνάμ κινητοποίηση
Στρατεύματα, ναυτικό, βομβαρδισμοί, πύραυλοι
Ανατρέπεται το καθεστώς του Σαντάμ στη Βαγδάτη. Περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου καταλαμβάνουν τη χώρα και πολεμούν τις σουνίτες και σιιτικές εξεγέρσεις. Περισσότεροι από 160.000 στρατιώτες και μεγάλος αριθμός μισθοφόρων πραγματοποιούν κατοχή και χτίζουν μεγάλες μόνιμες βάσεις.

LIBERIA 2003 (3)
Στρατεύματα
Σύντομη συμμετοχή σε ειρηνευτική δύναμη μετά την εκδίωξη του αμφιλεγόμενου Λιβεριανού ηγέτη Τσαρλς Τέιλορ από τους αντάρτες.
Τον Ιούλιο του 2003 οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) έστειλαν μικρό αριθμό στρατευμάτων για να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μονρόβια, η οποία είχε δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Shining Express. Στις 25 Ιουλίου 2003, η Task Force της Νότιας Ευρώπης στη Βιτσέντζα της Ιταλίας ορίζεται επικεφαλής διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την επιχείρηση. Τον Αύγουστο ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας, Μόσες Μπλα, σε συνέντευξή του στο CNN καλεί τους Αμερικανούς πεζοναύτες να επέμβουν στη χώρα του. «Σας παρακαλώ, ελάτε στη Λιβερία και σώστε μας γιατί πεθαίνουμε και πεινάμε».

HAITI 2004-2005 (4)
Στρατεύματα, ναυτικό
Πεζοναύτες και Στρατός αποβιβάζονται αφού με πραξικόπημα των δεξιών ανταρτών εκδιώκεται ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ζαν-Μπέρτραντ Αριστίντ (επέστρεψε το 2011).

PAKISTAN 2005-?
Μυστική επιχειρήσεις με στρατεύματα και πυραύλους
Πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές της CIA και επιδρομές των Ειδικών Δυνάμεων σε χωριά υποτιθέμενων καταφυγίων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν σκοτώνουν πολλούς αμάχους. Επιθέσεις με drone και στο Πακιστανικό (τρομοκρατικό) Δίκτυο Mehsud.

SOMALIA 2006-? (2)
Πύραυλοι, ναυτικό, διοικητική επιχείρηση
Οι Ειδικές Δυνάμεις συμβουλεύουν εισβολή στην Αιθιοπία που ανατρέπει την ισλαμιστική κυβέρνηση. Επιθέσεις AC-130, επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ και επιδρομές ελικοπτέρων κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Ναυτικός αποκλεισμός των «πειρατών» και των ανταρτών.

SYRIA 2008 (1)
Στρατεύματα
Ειδικές δυνάμεις σε επιδρομή ελικοπτέρων, 5 μίλια από το Ιράκ, σκοτώνουν 8 Σύρους πολίτες.

YEMEN 2009-? (3)
Διοικητική επιχείρηση με πυραύλους
Επίθεση με πυραύλους Κρουζ κατά της Αλ Κάιντα σκοτώνει 49 πολίτες. Υποστήριξη των στρατιωτικών επιθέσεων της Σαουδικής Αραβίας εναντίον ανταρτών της Υεμένης.

LIBYA 2011-? (4)
Βομβαρδισμοί, πύραυλοι, στρατεύματα, διοικητικές επιχειρήσεις
Γαλλικά μαχητικά και αμερικανικοί πύραυλοι καταστρέφουν τη χώρα
Οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και συνολικά το ΝΑΤΟ, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξεκινούν τον τέταρτο κατά σειρά ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή, εναντίον της κυβέρνησης Καντάφι. Την πρώτη βδομάδα μόνο έγιναν 1.257 πτήσεις πολεμικών αεροπλάνων εκ των οποίων 540 βομβαρδισμοί. Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο με τα αεροσκάφη τους να πραγματοποιούν 787 αποστολές. Οι άλλοι σύμμαχοι μαζί, 470.

IRAQ 2014-? (6)
Βομβαρδισμοί, πύραυλοι, στρατεύματα, διοικητικές επιχειρήσεις
Αεροπορικές επιδρομές και ειδικές δυνάμεις επιχειρούν κατά των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε. Σύριες ντόπιες δυνάμεις και δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπολύουν μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων στις θέσεις του ISIL και του Μετώπου al-Nusra στο Ιράκ και τη Συρία. Εκπαίδευση ιρακινών και κουρδικών στρατευμάτων. Επιθέσεις σε φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

SYRIA 2014 μέχρι σήμερα (2022) – ? (2)
Βομβαρδισμοί, πύραυλοι, στρατεύματα, διοικητικές επιχειρήσεις
Αεροπορικές επιδρομές και ειδικές δυνάμεις παρεμβαίνουν κατά των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Εκπαίδευση άλλων Σύριων ανταρτών. Βομβαρδισμός θέσεων με υποτιθέμενα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης. Βομβαρδισμός φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής.

NIGER 2017
Στρατεύματα
Ειδικές Δυνάμεις μάχονται εναντίον ισλαμιστών ανταρτών.

SAUDI ARABIA 2019-2020 (2)
Στρατεύματα
Κινητοποίηση στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά του Ιράν, μετά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε υποδομές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και σε δεξαμενόπλοια του Κόλπου.

*

Εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από τους πολέμους του 20ου αιώνα βρίσκονται στον Ιστορικό Άτλαντα του 20ου αιώνα από Αλφαβητικό ευρετήριο τοποθεσιών, Χάρτες και Μεγάλες απώλειες.

*

Μεταξύ των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν –πέραν της τρέχουσας ειδησεογραφίας– περιλαμβάνονται: Αρχεία Κογκρέσου (23 Ιουνίου 1969). 180 Αποβάσεις: Διεύθυνση Ιστορίας του Σώματος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, των Ege & Makhijani στο περιοδικό Αντικατασκοπία (Ιούλιος-Αύγουστος 1982), και του Daniel Ellsberg στο Διαμαρτυρία και Επιβίωση. “Περιστατικά Κινητοποίησης του Στρατού των ΗΠΑ στο Εξωτερικό, 1798-1993”, της Ellen C. Collier (Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου).

*

Λίστα προς εκτύπωση

Παρουσίαση σε Powerpoint (κατεβάστε το αρχείο)

(Πηγή: From Wounded Knee to Syria)

*

ΣΥΝΟΨΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια 130 χρόνων

104 μετακινήσεις στρατευμάτων με αποβάσεις πεζοναυτών, σφαγές, εισβολές, καταλήψεις, καταστολές εξεγέρσεων, επεμβάσεις σε πραξικοπήματα, ανατροπές κυβερνήσεων, κλπ. αγαθοεργίες.

41 βομβαρδισμοί,

14 επιθέσεις πυραύλων

21 περιπτώσεις Διοικητικής ευθύνης των στρατιωτικών επιχειρήσεων

38 Ναυτικές επεμβάσεις συνοδευόμενες με μετακίνηση στρατευμάτων και βομβαρδισμούς

15 φορές Απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων με κορύφωση τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι που κόστισε 274.000 νεκρούς.

20ετής ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ με 1.557.000 νεκρούς

ΙΣΩΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Kαταστροφή της ΛΙΒΥΗΣ

 

*

 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ (Ι)
130 χρόνια, 152 επεμβάσεις, 68 χώρες και περιοχές

 

1 AFGHANISTAN 1998 (1)
2 AFGHANISTAN 2001-2021 (2)
3 ALBANIA 1997
4 ANGOLA 1976-92
5 ARGENTINA 1890
6 BOLIVIA 1986
7 BOSNIA 1993-95
8 CAMBODIA 1969-75 (1)
9 CAMBODIA 1975 (2)
10 CHICAGO 1894
11 CHILE 1891 (1)
12 CHILE 1973 (2)
13 CHINA 1894-95 (1)
14 CHINA 1898-1900 (2)
15 CHINA 1911-41 (3)
16 CHINA 1922-27 (4)
17 CHINA 1927-34 (5)
18 CHINA 1948-49 (6)
19 CHINA 1958 (7)
20 COLOMBIA 2003-?
21 COLORADO 1914
22 CONGO 1960
23 CROATIA 1995
24 CUBA 1898-1902 (-?)  (1)
25 CUBA 1906-09 (2)
26 CUBA 1912 (3)
27 CUBA 1917-33 (4)
28 CUBA 1961 (5)
29 CUBA 1962 (6)
30 DETROIT 1943 (1)
31 DETROIT 1967 (2)
32 DOMINICAN REP. 1903-04 (1)
33 DOMINICAN REP. 1914 (2)
34 DOMINICAN REP. 1916-24 (3)
35 DOMINICAN REP. 1965-66 (4)
36 EGYPT 1956
37 EL SALVADOR 1932 (1)
38 EL SALVADOR 1981-92 (2)
39 GERMANY 1948 (1)
40 GERMANY 1961 (2)
41 GREECE 1947-49
42 GRENADA 1983-84
43 GUAM 1898 (-?)
44 GUATEMALA 1920 (1)
45 GUATEMALA 1954 (2)
46 GUATEMALA 1966-67 (3)
47 HAITI 1891 (1)
48 HAITI 1914-34 (2)
49 HAITI 1994-96 (3)
50 HAITI 2004-05 (4)
51 HAWAII 1893 (-?)
52 HONDURAS 1903 (1)
53 HONDURAS 1907 (2)
54 HONDURAS 1911 (3)
55 HONDURAS 1912 (4)
56 HONDURAS 1919 (5)
57 HONDURAS 1924-25 (6)
58 HONDURAS 1983-89 (7)
59 IDAHO 1892 (1)
60 IDAHO 1899-1901 (2)
61 INDONESIA 1965
62 IRAN 1946 (1)
63 IRAN 1953 (2)
64 IRAN 1980 (3)
65 IRAN 1984 (4)
66 IRAN 1987-88 (5)
67 IRAQ 1958 (1)
68 IRAQ 1990-? (2)
69 IRAQ 1996 (3)
70 IRAQ 1998-? (4)
71 IRAQ 2003-11 (5)
72 IRAQ 2014-? (6)
73 KOREA 1894-96  (1)
74 KOREA 1904-05 (2)
75 KOREA 1950-53 (3)
76 KUWAIT 1991
77 LAOS 1962 (1)
78 LAOS 1971-73 (2)
79 LEBANON 1958 (1)
80 LEBANON 1978 (2)
81 LEBANON 1982-84 (3)
82 LIBERIA 1990 (1)
83 LIBERIA 1997 (2)
84 LIBERIA 2003 (3)
85 LIBYA 1981 (1)
86 LIBYA 1986 (2)
87 LIBYA 1989 (3)
88 LIBYA 2011-? (4)
89 LOS ANGELES 1992
90 MACEDONIA 2001
91 MEXICO 1913 (1)
92 MEXICO 1914-18 (2)
93 MIDEAST 1973
94 MINNESOTA 1898 (-?)
95 NICARAGUA 1894 (1)
96 NICARAGUA 1896 (2)
97 NICARAGUA 1898 (3)
98 NICARAGUA 1899 (4)
99 NICARAGUA 1907 (5)
100 NICARAGUA 1910 (6)
101 NICARAGUA 1912-33 (7)
102 NICARAGUA 1981-90 (8)
103 NIGER
104 OKLAHOMA 1901
105 OMAN 1970
106 PAKISTAN 2005-?
107 PANAMA 1895 (1)
108 PANAMA 1901-14 (2)
109 PANAMA 1908 (3)
110 PANAMA 1912 (4)
111 PANAMA 1918-20 (5)
112 PANAMA 1925 (6)
113 PANAMA 1958 (7)
114 PANAMA 1964 (8)
115 PANAMA 1989-90 (9)
116 PHILIPPINES 1898-1910-? (1)
117 PHILIPPINES 1948-54 (2)
118 PHILIPPINES 1989 (3)
119 PHILIPPINES 2002-? (4)
120 PUERTO RICO 1898-? (1)
121 PUERTO RICO 1950 (2)
122 RUSSIA 1918-22
123 SAMOA 1899 (-?)
124 SAUDI ARABIA 1990-91 (1)
125 SAUDI ARABIA 2019-2020 (2)
126 SOMALIA 1992-94 (1)
127 SOMALIA 2006-? (2)
128 SOUTH DAKOTA 1890 (-?) (1)
129 SOUTH DAKOTA 1973 (2)
130 SUDAN 1998
131 SYRIA 2008 (1)
132 SYRIA 2014-? (2)
133 TURKEY 1922
134 UNITED STATES 1968 (1)
135 UNITED STATES 2001 (2)
136 URUGUAY 1947
137 VIETNAM 1954 (1)
138 VIETNAM 1960-75 (2)
139 VIRGIN ISLANDS 1989
140 WASHINGTON (Πρωτεύουσα ) 1932
141 WEST VIRGINIA 1920-21
142 WORLD WAR I 1917-18
143 WORLD WAR II 1941-45
144 YEMEN 2000 (1)
145 YEMEN 2002 (2)
146 YEMEN 2009-? (3)
147 YUGOSLAVIA 1919 (1)
148 YUGOSLAVIA 1946 (2)
149 YUGOSLAVIA 1991 (3)
150 YUGOSLAVIA 1992-94 (4)
151 YUGOSLAVIA 1999-? (5)
152 ZAIRE (CONGO) 1996-97

 

*

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ (ΙΙ)
Οι 68 χώρες και περιοχές, κατά αριθμό επεμβάσεων

 

1 PANAMA 9
2 NICARAGUA 8
3 CHINA 7
4 HONDURAS 7
5 CUBA 6
6 IRAQ 6
7 IRAN 5
8 YUGOSLAVIA 5
9 DOMINICAN 4
10 HAITI 4
11 LIBYA 4
12 PHILIPPINES 4
13 GUATEMALA 3
14 KOREA 3
15 LEBANON 3
16 LIBERIA 3
17 YEMEN 3
18 AFGHANISTAN 2
19 CAMBODIA 2
20 CHILE 2
21 DETROIT 2
22 EL SALVADOR 2
23 GERMANY 2
24 IDAHO 2
25 LAOS 2
26 LIBERIA 2
27 MEXICO 2
28 PUERTO RICO 2
29 SOUTH DAKOTA2
30 SYRIA 2
31 UNITED STATES 2
32 VIETNAM 2
33 ALBANIA
34 ANGOLA
35 ARGENTINA
36 BOLIVIA
37 BOSNIA
38 CHICAGO
39 COLORADO
40 CONGO
41 CROATIA
42 EGYPT
43 GREECE
44 GRENADA
45 GUAM
46 HAWAII
47 INDONESIA
48 KUWAIT
49 LOS ANGELES
50 MACEDONIA
51 MIDEAST
49 MINNESOTA
52 NIGER
53 OKLAHOMA
54 OMAN
55 PAKISTAN
56 RUSSIA
57 SAMOA
58 SAUDI ARABIA
59 SOMALIA
60 SUDAN
61 TURKEY
62 URUGUAY
63 VIRGIN ISLANDS
64 WASHINGTON
65 WEST VIRGINIA
66 ZAIRE (CONGO)
67 WORLD WAR I 1917-18
68 WORLD WAR II 1941-45

 

*

Έναν ατελείωτο κατάλογο των αμερικανικών επεμβάσεων εντός και εκτός ΗΠΑ μπορείτε να δείτε και στην

Wikipedia: Timeline of United States military operations

Βλέπε και το στις 14/2/2019:

Βενεζουέλα: Οι επιθέσεις των ΗΠΑ από το 2002 μέχρι σήμερα

Επίσης (26/3/2022):

Το μεγάλο κόλπο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού

Για το Πληγωμένο Γόνατο, βλέπε (σημ. [3]):

Το κορίτσι απ’ το Γουαντάναμο ή Από τον λενινιστή Χοσέ Μαρτί και τον κομμουνιστή Πητ Σίγκερ μέχρι τον Σέρτζιο Εντρίγκο και τον τυφώνα Ίρμα

*

 

Συνοπτικό ιστορικό για τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ

 

Του
Zoltán Grossman, Οκτώβριος 2001

Δημοσιεύτηκε στο Z magazine (ανενεργός σύνδεσμος).

 

(Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος)

 

Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο συμφωνούν ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, για να μην σκοτωθούν ακόμη πολλές χιλιάδες αμάχων.

Αλλά δυστυχώς, ο στρατός των ΗΠΑ αποδεχόταν πάντα τους μαζικούς θανάτους των αμάχων ως μέρος του περίφημου πολεμικού κόστους.

Ο στρατός αυτός είναι τώρα έτοιμος να σκοτώσει χιλιάδες ξένους αμάχους, προκειμένου να αποδείξει ότι η δολοφονία αμάχων των ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο λάθος.

Τα μέσα ενημέρωσης μας έχουν πει επανειλημμένως ότι ορισμένοι λαοί της Μέσης Ανατολής μισούν τις ΗΠΑ μόνο λόγω της «ελευθερίας» και της «ευημερίας» μας.

Από τη συγκεκριμένη εξήγηση απουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο του ρόλου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή η αφετηρία είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης των αναγνωστών που δεν έχουν παρακολουθήσει στενά την ιστορία των εξωτερικών ή στρατιωτικών υποθέσεων των ΗΠΑ και πιθανώς αγνοούν το υπόβαθρο των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, αλλά ανησυχούν για την πορεία της χώρας μας προς έναν νέο πόλεμο, στο όνομα της «ελευθερίας» και της «προστασίας των αμάχων».

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών παρεμβαίνει σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια.

1898 – Πρώτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ

Το 1898, κατέλαβε τις Φιλιππίνες , την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο από την Ισπανία και το 1917-1918 ενεπλάκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη.

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα έστειλε επανειλημμένα πεζοναύτες σε «προτεκτοράτα», όπως η Νικαράγουα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Όλες αυτές οι επεμβάσεις εξυπηρετούσαν άμεσα συμφέροντα εταιρειών, πολλές από τις οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες αμάχων, ανταρτών και στρατιωτών.

Πολλές από τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων μάχης τεκμηριώνονται σε A History of US Military Interventions από το 1890 (επάνω).

1941-1945

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-45) πυροδοτήθηκε από την αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τον φόβο μιας εισβολής του Άξονα στη Βόρεια Αμερική.

Τα συμμαχικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν σε φασιστικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά και βομβάρδισαν γερμανικές και ιαπωνικές πόλεις όπως η Δρέσδη και το Τόκιο, με την παραδοχή ότι η καταστροφή αστικών περιοχών θα αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα των επιζώντων και θα τους έστρεφε ενάντια στα καθεστώτα τους.

Πολλοί ιστορικοί συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Διευρυμένη πολιτική υποστήριξης του Άξονα για την άμυνα της πατρίδας και την αποθάρρυνση από πιθανές απόπειρες πραξικοπημάτων.

Ατομική βόμβα – Κορέα

Η ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, στο τέλος του πολέμου, πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά προειδοποίηση, που θα είχε αποτρέψει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων πολιτών.

Ο πόλεμος στην Κορέα (1950-53) σημαδεύτηκε από εκτεταμένες φρικαλεότητες, τόσο από τις δυνάμεις της Βόρειας Κορέας / Κινεζικής, όσο και από τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας / ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά στρατεύματα πυροβόλησαν αμάχους πρόσφυγες που κατευθύνονταν στη Νότια Κορέα, φοβούμενοι προφανώς ότι ήταν βόρειοι εισβολείς. Βομβαρδιστικά επιτέθηκαν σε πόλεις της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ απείλησαν δύο φορές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Η Βόρεια Κορέα είναι υπό την ίδια κομμουνιστική κυβέρνηση σήμερα όπως όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μέση Ανατολή, 1958

Κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή του 1958, πεζοναύτες αναπτύχθηκαν για να καταπνίξουν εξέγερση στον Λίβανο και το Ιράκ απειλήθηκε με επίθεση πυρηνικών εάν εισέβαλε στο Κουβέιτ.

Αυτή η ελάχιστα γνωστή κρίση βοήθησε να μπει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε μια πορεία σύγκρουσης με τους Άραβες εθνικιστές, συχνά προς υποστήριξη των μοναρχιών της περιοχής.

Κούβα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον επεμβατικό ρόλο τους στην, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Καραϊβική, κατευθύνοντας αφενός την αποτυχημένη εισβολή του Κόλπου των Χοίρων στην Κούβα το 1961 και αφετέρου τους βομβαρδισμούς και την εισβολή πεζοναυτών στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1965, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Κούβα – CIA – Μαϊάμι

Η CIA εκπαίδευσε και στέγασε κουβανικές εξόριστες ομάδες στο Μαϊάμι, οι οποίες εξαπέλυσαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης πολιτικού αεροσκάφους της Κούβας το 1976 κοντά στα Μπαρμπάντος.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA θα βοηθούσε επίσης στην υποστήριξη ή την τοποθέτηση φιλοαμερικανικών δικτατοριών σε Ιράν, Χιλή, Γουατεμάλα, Ινδονησία και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Ινδοκίνα – Βιετνάμ – Καμπότζη – Λάος

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ινδοκίνα (1955-75) φέρνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ και οι κομμουνιστές αντάρτες μάχονται για να ανατρέψουν τις φιλοαμερικανικές δικτατορίες στο Νότιο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη.

Οι επιτελάρχες των ΗΠΑ έκαναν ελάχιστη ή καθόλου διάκριση μεταξύ επίθεσης αμάχων και ανταρτών σε ζώνες υπό τον έλεγχο των ανταρτών και οι αμερικανικοί «βομβαρδισμοί» της υπαίθρου και των πόλεων φούσκωσαν τις τάξεις των τελικά νικητών επαναστατών.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 55.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Στην Καμπότζη, οι βομβαρδισμοί οδήγησαν τους αντάρτες των Ερυθρών Χμερ προς τους φανατικούς ηγέτες, οι οποίοι εξαπέλυσαν τη δολοφονική οργή τους όταν ανέλαβαν την εξουσία το 1975.

Κεντρική Αμερική

Ο απόηχος του Βιετνάμ αντηχούσε στην Κεντρική Αμερική κατά τη δεκαετία του 1980, όταν η κυβέρνηση Ρήγκαν υποστήριξε σθεναρά το φιλοαμερικανικό καθεστώς στο Ελ Σαλβαδόρ και τις δεξιές εξόριστες δυνάμεις που πολεμούσαν τη νέα αριστερή κυβέρνηση Σαντινίστα στη Νικαράγουα.

Δεξιά τάγματα θανάτου κατέσφαξαν πολίτες του Σαλβαδόρ που αμφισβήτησαν τη συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου σε λίγα χέρια.

Οι εκπαιδευμένοι από τη CIA αντάρτες Contra της Νικαράγουας, εξαπέλυσαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μη πολιτικών νοσοκομείων και σχολείων που διοικούνταν από την νέα κυβέρνηση των Σαντινίστας και ναρκοθέτησαν τα λιμάνια της Νικαράγουας.

Αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν επίσης στο νησιωτικό έθνος της Γρενάδας το 1983, για να ανατρέψουν ένα νέο στρατιωτικό καθεστώς, επιτέθηκαν σε Κουβανούς πολίτες (παρόλο που η Κούβα είχε υποστηρίξει την αριστερή κυβέρνηση που ανατράπηκε στο πραξικόπημα) και βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο.

Μέση Ανατολή, 1980

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν δυναμικά στη Μέση Ανατολή το 1980, μετά τη σιιτική μουσουλμανική επανάσταση στο Ιράν κατά της φιλοαμερικανικής δικτατορίας του Σάχη Παχλεβί.

Μια επιδρομή στρατευμάτων και βομβαρδισμών για την απελευθέρωση ομήρων της αμερικανικής πρεσβείας που κρατούνταν στο κέντρο της Τεχεράνης έπρεπε να ματαιωθεί στην ιρανική έρημο.

Λίβανος

Μετά την ισραηλινή κατοχή του Λιβάνου το 1982, Αμερικανοί πεζοναύτες συγκρότησαν μια ουδέτερη επιχείρηση «ειρήνης».

Αντίθετα, πήραν το μέρος της φιλο-ισραηλινής χριστιανικής κυβέρνησης του Λιβάνου ενάντια στους Μουσουλμάνους αντάρτες, και τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έριξαν γιγάντιες οβίδες σε μουσουλμανικά χωριά πολιτών.

Οι δυσαρεστημένοι Σιίτες Μουσουλμάνοι αντάρτες απάντησαν με βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στους στρατώνες των πεζοναυτών και για πολλά χρόνια κρατούσαν ομήρους των ΗΠΑ στη χώρα.

Σε αντίποινα, η CIA πυροδοτούσε παγιδευμένα αυτοκίνητα για να δολοφονήσει ηγέτες των Σιιτών Μουσουλμάνων. Η Συρία και οι Μουσουλμάνοι αντάρτες στο Λίβανο βγήκαν νικητές.

Λιβύη, 1986

Το 1986, στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομή με βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης, την οποία κατηγόρησαν για υποστήριξη τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων, που αργότερα συνδέθηκαν με τη Συρία.

Στην επιδρομή των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν άμαχοι και είναι πιθανόν να οδήγησε στην εκδίκηση με τον μεταγενέστερο βομβαρδισμό ενός αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τη Σκωτία.

Ο Άραβας εθνικιστής ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι παρέμεινε στην εξουσία. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επενέβη επίσης κατά του Ιράν στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ το 1987-88, βυθίζοντας ιρανικά πλοία και καταρρίπτοντας «κατά λάθος» ένα ιρανικό πολιτικό αεροσκάφος.

Παναμάς, 1989

Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στον Παναμά το 1989 για να ανατρέψουν το εθνικιστικό καθεστώς του Manuel Noriega.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον πρώην σύμμαχό τους ότι επέτρεψε τη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα, αν και το εμπόριο ναρκωτικών στην πραγματικότητα αυξήθηκε μετά τη σύλληψή του.

Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Πόλη του Παναμά προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια γειτονιά με αμάχους, που χρησιμοποιούσε εστίες τροφοδοτούμενες από δεξαμενές αερίου.

Πάνω από 2.000 Παναμέζοι πολίτες σκοτώθηκαν σε εισβολή για τη σύλληψη ενός ηγέτη.

Περσικός Κόλπος, 1990

Το επόμενο έτος (1990), οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ , η οποία έστρεψε την Ουάσιγκτον ενάντια στον πρώην Ιρακινό σύμμαχό της Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη μοναρχία του Κουβέιτ και τη μουσουλμανική φονταμενταλιστική μοναρχία στη γειτονική Σαουδική Αραβία ενάντια στο κοσμικό εθνικιστικό καθεστώς του Ιράκ.

Ιράκ, 1991

Τον Ιανουάριο του 1991, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια μαζική επίθεση με τον βομβαρδισμό ιρακινών κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων, σε ένταση μεγαλύτερη ​​και από τις επιδρομές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ.

200.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο και στο άμεσο επακόλουθο των εξεγέρσεων και της έξαρσης των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων που πέθαναν στα χωριά, στις γειτονιές τους και στα καταφύγια.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν τις οικονομικές κυρώσεις αρνούμενοι υγειονομική περίθαλψη και ενέργεια στους ιρακινούς αμάχους, οι οποίοι πέθαναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ καθιέρωσαν επίσης «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» και ουσιαστικά συνεχείς βομβαρδισμούς, ωστόσο ο Σαντάμ, αν και στρατιωτικά αποδυναμωμένος, ενισχύθηκε πολιτικά.

Δεκαετία 90: «Ανθρωπιστικές επεμβάσεις»

Στη δεκαετία του 1990, ο αμερικανικός στρατός ηγήθηκε μιας σειράς από αυτό που ονόμασε «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», με το επιχείρημα ότι θα προστατεύουν τους αμάχους.

Σομαλία

Η κυριότερη από αυτές ήταν να αναπτυχθεί το 1992 στο αφρικανικό έθνος της Σομαλίας, το σπαρασσόμενο από την πείνα και τον εμφύλιο ανάμεσα σε πολέμαρχους των διαφόρων φατριών. Οι αμερικανικές δυνάμεις, αντί να παραμείνουν ουδέτερες, πήραν το μέρος μιας φατρίας εναντίον μιας άλλης και βομβάρδισαν μια γειτονιά του Μογκαντίσου.

Εξαγριωμένα πλήθη, με την υποστήριξη Αράβων μισθοφόρων, σκότωσαν 18 αμερικανούς στρατιώτες, εξαναγκάζοντας στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Γιουγκοσλαβία

Άλλες αποκαλούμενες «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις» επικεντρώθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων της Ευρώπης, μετά τη διάλυση του 1992 της πολυεθνικής ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας.

Οι ΗΠΑ, επί τρία χρόνια, ήταν απλοί θεατές, καθώς οι σερβικές δυνάμεις σκότωναν Μουσουλμάνους αμάχους στη Βοσνία, πριν ξεκινήσουν αποφασιστικές βομβαρδιστικές επιδρομές το 1995.

Ακόμη και τότε, δεν παρενέβησαν για να σταματήσουν τις φρικαλεότητες των κροατικών δυνάμεων εναντίον Μουσουλμάνων και Σέρβων πολιτών, αφού αυτές οι δυνάμεις είχαν την βοήθεια των ΗΠΑ.

Το 1999 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Σερβία για να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από την αλβανική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας έναν βίαιο εθνοτικό πόλεμο.

Ο βομβαρδισμός αύξησε την ένταση των σερβικών απελάσεων και τις δολοφονίες Αλβανών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων Σέρβων αμάχων, ακόμη και σε πόλεις που είχαν καταψηφίσει έντονα τον Μιλόσεβιτς.

Όταν μια ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής επέτρεψε στους Αλβανούς να επιστρέψουν, οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν ελάχιστα ή τίποτα για να αποτρέψουν παρόμοιες φρικαλεότητες εναντίον Σέρβων και άλλων μη Αλβανών αμάχων.

Οι ΗΠΑ θεωρήθηκαν μεροληπτικός παίκτης, ως και από τη σερβική δημοκρατική αντιπολίτευση που ανέτρεψε τον Μιλόσεβιτς το επόμενο έτος.

Ακόμη και όταν ο αμερικανικός στρατός είχε φαινομενικά αμυντικά κίνητρα, κατέληξε να επιτεθεί σε λάθος στόχους.

Ανατολική Αφρική – Οσάμα Μπιν Λάντεν

Μετά τους βομβαρδισμούς του 1998 σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ανατολική Αφρική, οι ΗΠΑ «αντεπιτέθηκαν» όχι μόνο στα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, αλλά και σε ένα φαρμακευτικό εργοστάσιο στο Σουδάν, που λανθασμένα ειπώθηκε ότι ήταν εγκατάσταση χημικού πολέμου.

Το 2000, ο Μπιν Λάντεν ανταπέδωσε επίθεση σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που ήταν ελλιμενισμένο στην Υεμένη.

11 Σεπτεμβρίου 2001 – Αφγανιστάν – Ιράκ – Σουδάν

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να βομβαρδίσει ξανά το Αφγανιστάν και να κινηθεί εναντίον άλλων κρατών που τα κατηγορεί ότι προωθούν την αντιαμερικανική «τρομοκρατία », όπως το Ιράκ και το Σουδάν.

Μια τέτοια εκστρατεία επιταχύνει σίγουρα τον κύκλο της βίας, σε μια κλιμακούμενη σειρά αντιποίνων που είναι το χαρακτηριστικό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Το Αφγανιστάν, όπως και η Γιουγκοσλαβία, είναι ένα πολυεθνικό κράτος που μπορεί εύκολα να διαλυθεί σε έναν νέο καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο.

Με μεγάλη βεβαιότητα περισσότεροι άμαχοι θα έχαναν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» από τους 3.000 άμαχους που πέθαναν στις 11 Σεπτεμβρίου.

 

Σε πολλές από αυτές τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ διαφαίνεται μια κοινή θεματική

 

Πρώτον

Εξηγήθηκε στον Αμερικανό πολίτη ότι υπερασπίζεται τις ζωές και τα δικαιώματα των άμαχων πληθυσμών.

Ωστόσο, συχνά, οι στρατιωτικές τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν άφηναν πίσω τους μαζικές «παράπλευρες απώλειες» πολιτών.

Οι πολεμικοί σχεδιαστές έκαναν ελάχιστη διάκριση μεταξύ ανταρτών και αμάχων που ζούσαν σε ζώνες ελέγχου των ανταρτών ή μεταξύ στρατιωτικών μέσων και μη στρατιωτικών υποδομών, όπως γραμμές τρένων, εργοστάσια νερού, γεωργικά εργοστάσια, προμήθειες φαρμάκων κ.λπ.

Το κοινό των ΗΠΑ πιστεύει πάντα ότι στον επόμενο πόλεμο, οι νέες στρατιωτικές τεχνολογίες θα αποφύγουν τις απώλειες αμάχων στην άλλη πλευρά.

Ωστόσο, όταν συμβαίνουν οι αναπόφευκτοι θάνατοι των αμάχων, αυτοί εξηγούνται πάντα ως «τυχαίοι» ή «αναπόφευκτοι».

Δεύτερον

Αν και σχεδόν όλες οι επεμβάσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας», στην πραγματικότητα όλες υπερασπίστηκαν δικτατορίες που ελέγχονταν από φιλοαμερικανικές ελίτ.

Είτε στο Βιετνάμ, στην Κεντρική Αμερική ή στον Περσικό Κόλπο, οι ΗΠΑ δεν υπερασπίζονταν την «ελευθερία», αλλά μια ιδεολογική ατζέντα, όπως η υπεράσπιση του καπιταλισμού ή μια οικονομική ατζέντα, όπως η προστασία των επενδύσεων των εταιρειών πετρελαίου.

Στις λίγες περιπτώσεις που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέτρεψαν μια δικτατορία ―όπως στη Γρενάδα ή τον Παναμά― το έκαναν με τρόπο που εμπόδισαν τον λαό της χώρας να ανατρέψει πρώτα τον δικό του δικτάτορα και να εγκαταστήσει μια νέα δημοκρατική κυβέρνηση περισσότερο της αρεσκείας τους.

Τρίτον

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ ήταν πάντοτε βίαιες εναντίον των αντιπάλων τους, με τον ισχυρισμό ότι ασκούσαν «τρομοκρατία» ή διέπρατταν «θηριωδίες εναντίον αμάχων» και «εθνοκαθάρσεις», ενώ δικαιολογούσαν ή υπερασπίζονταν ίδιες δικές τους ενέργειες και των συμμάχων τους.

Εάν μια χώρα έχει το δικαίωμα να «βάλει τέλος» σε ένα κράτος που εκπαιδεύει ή υποθάλπει τρομοκράτες, θα είχε άραγε το δικαίωμα η Κούβα ή η Νικαράγουα να εξαπολύσουν αμυντικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων των ΗΠΑ για να απωθήσουν εξόριστους τρομοκράτες;

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η δράση ενός συμμάχου των ΗΠΑ εξ ορισμού είναι «στάση αμυντική», αλλά ότι τα αντίποινα του εχθρού είναι εξ ορισμού «στάση επιθετική».

Τέταρτον

Οι ΗΠΑ συχνά πυκνά παρουσιάζονται ως ουδέτερη ειρηνευτική δύναμη, που δεν έχει τίποτε άλλο εκτός από τα πιο αγνά ανθρωπιστικά κίνητρα.

Ωστόσο, αφού αναπτύξει τις δυνάμεις της σε μια χώρα, τη χωρίζει γρήγορα τη χώρα (ή την περιοχή) σε «φίλους» και «εχθρούς» και παίρνει τη μια πλευρά εναντίον της άλλης.

Αυτή η στρατηγική πυροδοτεί αντί να μετριάζει έναν πόλεμο ή μια εμφύλια σύγκρουση, όπως φαίνεται στις περιπτώσεις της Σομαλίας και της Βοσνίας, και βαθαίνει τη δυσαρέσκεια για τον ρόλο των ΗΠΑ.

Πέμπτον

Η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ είναι συχνά αντιπαραγωγική, ακόμη κι αν αποδεχτεί κανείς τους στόχους και τους λόγους των ΗΠΑ.

Αντί να λύνει τις ριζικές πολιτικές ή οικονομικές αιτίες της σύγκρουσης, πολώνει τις διάφορες φατρίες και αποσταθεροποιεί περαιτέρω τη χώρα.

Οι ίδιες χώρες εμφανίζονται ξανά και ξανά στη λίστα των επεμβάσεων του 20ού αιώνα.

«Άνθρωποι σαν εμάς»

Μια από τις πιο επικίνδυνες ιδέες του 20ου αιώνα ήταν ότι «άνθρωποι σαν εμάς» δεν μπορούσαν να διαπράξουν φρικαλεότητες εναντίον αμάχων.

― Οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες πολίτες το πίστεψαν, αλλά οι στρατιώτες τους έσφαξαν εκατομμύρια ανθρώπους.

― Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι πολίτες το πίστεψαν, αλλά οι στρατιώτες τους πολέμησαν σε βάναυσους αποικιακούς πολέμους στην Αφρική και την Ασία.

― Οι Ρώσοι πολίτες το πίστεψαν, αλλά οι στρατοί τους δολοφόνησαν πολίτες στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και αλλού.

― Οι Ισραηλινοί πολίτες το πίστεψαν, αλλά ο στρατός τους έσφαξε Παλαιστίνιους και Λιβανέζους.

― Οι Άραβες το πίστεψαν, αλλά βομβιστές αυτοκτονίας και αεροπειρατές στόχευσαν αμάχους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

― Οι πολίτες των ΗΠΑ το πίστεψαν, αλλά ο στρατός τους σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και αλλού.

Η δική μας ιστορία

Κάθε χώρα, κάθε εθνότητα, κάθε θρησκεία περιέχει μέσα της την ικανότητα για ακραία βία. Κάθε ομάδα περιέχει μια παράταξη που δεν αντέχει άλλες ομάδες και επιδιώκει ενεργά να τις αποκλείσει ή ακόμα και να τις σκοτώσει.

Ο πολεμικός πυρετός τείνει να ενθαρρύνει τη μισαλλόδοξη παράταξη, αλλά αυτή η παράταξη πετυχαίνει τους στόχους της μόνο εάν η υπόλοιπη ομάδα συναινέσει ή σιωπήσει.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν μόνο μια δοκιμασία για τη στάση των πολιτών των ΗΠΑ απέναντι στις μειονοτικές εθνοτικές / φυλετικές ομάδες στη χώρα τους, αλλά μια δοκιμασία για τη σχέση μας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρέπει να ξεκινήσουμε όχι με το να χτυπάμε τους αμάχους στις Μουσουλμανικές χώρες, αλλά αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ιστορία μας και για τις πράξεις μας, και για το πώς αυτή η ευθύνη και αυτές οι πράξεις έχουν τροφοδοτήσει τον κύκλο της βίας.

*

A CENTURY OF U.S. MILITARY INTERVENTIONS:
From Wounded Knee to Afghanistan

Compiled by Zoltán Grossman
For more information or with comments and
additions please contact Zoltán Grossman,
1705 Rutledge, Madison, WI 53704
Phone/Fax: (608) 246 22 56
E-mail: [email protected]
Permission to reproduce this list in its entirety
is granted by the author; please send any published
copy to the above address ([email protected]).

(Πηγή: From Wounded Knee to Syria)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

7 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: