Ο Λένιν και οι κόκκινες σημαίες…

Ίσως η Ιστορία εξελιχθεί ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθυμίες της ρωσικής ηγεσίας, των νατοϊκών και της ουκρανικής φιλοναζιστικής κυβέρνησης, και υπέρ των συμφερόντων και των ονείρων των λαών αυτών των περιοχών για Ειρήνη και Σοσιαλισμό.

Το 2014 οι Ουκρανοί ναζί γκρέμιζαν τα αγάλματα του Λένιν και έσκιζαν τις κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα. Παράλληλα, το εκφασισμένο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ψήφιζε νόμους και θεσμοθετούσε μέτρα «αποκομμουνιστοποίησης» με τα οποία απαγόρευε τα κομμουνιστικά συνθήματα και ποινικοποιούσε την οποιαδήποτε κομμουνιστική δράση, καταδιώκοντας και φυλακίζοντας τους μαρξιστές-λενινιστές. Ακόμα, όμως, κι ο πρόεδρος της Ρωσίας, ως εκπρόσωπος και πολιτικός ηγέτης της σημερινής ρωσικής άρχουσας τάξης, κατηγορούσε τον Λένιν και τους συνεργάτες του ότι δημιούργησαν την Ουκρανία, καθιστώντας την το 1922 αυτόνομη σοσιαλιστική δημοκρατία – μια πράξη που στέρησε από τη Ρωσία, όπως είπε, τα «ιστορικά εδάφη» της. Μάλλον και οι δύο πλευρές, θα ήθελαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ στην Ιστορία ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι. 

Το ίδιο φαίνεται πως θα επιθυμούσαν και οι Δυτικοί, ακόμα και κάποιοι κεντροαριστερής κοπής, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις εκπροσώπων των  «Εργατικών» Κομμάτων και από κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων που τους υποστηρίζουν όπως η The Guardian της Βρετανίας, η οποία θεωρείται πως εκφράζει  «κεντροαριστερές απόψεις» [1] .

Στις 23 του Απρίλη,  επόμενη ημέρα των γενεθλίων του Λένιν, η εφημερίδα αυτή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σ΄ ένα άρθρο με τίτλο «Πίσω στην ΕΣΣΔ: Αγάλματα του Λένιν και σοβιετικές σημαίες επανεμφανίζονται σε πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία»[2]. Ένα παράδειγμα ήταν και το γεγονός που συνέβη στην παραθαλάσσια πόλη  Henichesk: την Παρασκευή 22 Απρίλη, το άγαλμα του Λένιν είχε ξαναστηθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του δημοτικού συμβουλίου. Στην οροφή του κτιρίου ανέμιζαν η ρωσική και η σοβιετική σημαία. Όλα ήταν έτοιμα για να γιορτάσει η πόλη τα 152α γενέθλια του Λένιν.

Το μνημείο του Λένιν που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο Henichesk. Φωτογραφία: @EuromaidanPress Twitter

Το 2015, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, οι κάτοικοι των διαφόρων ουκρανικών πόλεων άρχισαν να φυλάνε τα αγάλματα του Λένιν, περιμένοντας την ώρα  που θα τα ξαναστήσουν στα βάθρα τους. Κι όπως αναφέρει η ισπανική Diario Octubre [3], δεν επρόκειτο για τους δημάρχους, ούτε για τον στρατό, ούτε για την αστυνομία, ούτε για κανένα δημόσιο λειτουργό, αλλά για τους κατοίκους των γειτονιών, που παρέμειναν πιστοί στα σύμβολα που θεωρούν δικά τους. Άλλωστε, στο Ντονμπάς και γενικότερα στις πόλεις της  ανατολικής Ουκρανίας τα σοβιετικά σύμβολα διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Μάλιστα, τα αγάλματα του Λένιν δεν αποκαθηλώθηκαν στο Ντονμπάς το 1989 αλλά το 2014, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, από Ουκρανούς νεοναζί, η εμφάνιση των οποίων προκαλεί τρόμο στους ρωσικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Ίσως η Ιστορία στις παραπάνω περιοχές εξελιχθεί ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθυμίες της ρωσικής ηγεσίας, των νατοϊκών και της ουκρανικής φιλοναζιστικής κυβέρνησης, και υπέρ των συμφερόντων και των ονείρων των λαών αυτών των περιοχών για Ειρήνη και Σοσιαλισμό. Τουλάχιστον η αποκατάσταση των αγαλμάτων του Λένιν και οι κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα συνιστούν κάποια ελάχιστα, αλλά σημαντικά,  προμηνύματα… 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] βλ. Wikipedia «The Guardian».

[2] «Back in the USSR: Lenin statues and Soviet flags reappear in Russian-controlled cities)»

[3] Diario Octubre, 26 Απριλίου 2022, «Con las tropas rusas vuelven a Ucrania las banderas rojas y los monumentos a Lenin» [Οι κόκκινες σημαίες και τα μνημεία του Λένιν επιστρέφουν στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα] 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: