Χάρης Βουρδουμπάς: Για το ατύχημα στην παιδική χαρά δεν φταίει κάποιο “ακραίο καιρικό φαινόμενο”, αλλά η υποστελέχωση του Δήμου
Τι λέει ο εργολάβος που πιστοποίησε και παρέδωσε την παιδική χαρά; Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τότε; Από τις υπηρεσίες του Δήμου, ποιος πέρασε τελευταία φορά και πότε; Τι θα κάνει η δημοτική Αρχή ώστε να μην υπάρχουν άλλα ατυχήματα στο μέλλον και γενικά στις παιδικές χαρές και τις άλλες υποδομές;
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μάη 2022, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής:
«Ξεκινάμε την τοποθέτηση μας με την παρατήρηση ότι, για άλλη μία συνεδρίαση, δεν έρχονται στην ημερήσια διάταξη κάποια ζητήματα που φορείς και επιτροπές κατοίκων έχουν ζητήσει και τα οποία παραπέμπονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στη σημερινή συνεδρίαση, θέλουμε να βάλουμε τέσσερα ζητήματα εκτός ημερήσιας.
Πρώτον, σε σχέση με την παιδική χαρά στην οδό Δαφνομήλη. Το ξέρουμε όλοι το περιστατικό, είναι ευτυχές γεγονός ότι δεν είχαμε κάτι ακόμα χειρότερο. Παρόλα αυτά είναι ένα σοβαρό περιστατικό που αναδεικνύει πόσο μεγάλο είναι το θέμα της ασφάλειας και το ζήτημα του ελέγχου των παιδικών χαρών και συνολικά των δημόσιων χώρων, πάρκων, πλατειών κτλ.
Είναι ένα από δεκάδες περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, δεν είναι μεμονωμένο, και κατά τη γνώμη μας δεν είναι ούτε και τυχαίο. Πριν κάποιες μέρες, για παράδειγμα, μία μεγάλη σιδερένια πόρτα έπεσε στην Γκράβα, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει κάποιος τραυματισμός. Σήμερα το πρωί, με ενημέρωσαν ότι έπεσαν σοβάδες στο 62ο Δημοτικό Σχολείο, στην 4η δημοτική Κοινότητα.
Κατά τη γνώμη μας, η αιτία είναι συγκεκριμένη και έχει να κάνει με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, φαινόμενο για το οποίο προφανώς οφείλονται οι Κυβερνήσεις (η τωρινή και οι προηγούμενες) αλλά και η δημοτική Αρχή που δεν θέλει να θίξει την Κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα ατύχημα το οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει αποδεχθεί, αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Δεν υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως επικαλείται η δημοτική Αρχή σε άλλου είδους προβλήματα. Χρειαζόταν απλά να έχει περάσει ένας άνθρωπος κάποια στιγμή να δει ότι η συγκεκριμένη πόρτα είχε πρόβλημα.
Κατά τη γνώμη μας, επιβεβαιώνεται και από αυτό το γεγονός, ότι οι συντηρήσεις και οι επισκευές που αφορούν τις υποδομές του Δήμου, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία, η δημοτική Αρχή τις αντιλαμβάνεται ως πολυτέλεια. Δίνει τα έργα σε εργολάβους να φτιάξουν ότι είναι να φτιάξουν και μετά απλά μένει στο να ελπίζει ότι δεν θα γίνει κάτι κακό. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά παραδόθηκε πιστοποιημένη το 2018.
Πρέπει λοιπόν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Τι λέει ο εργολάβος που πιστοποίησε και παρέδωσε την παιδική χαρά; Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τότε; Από τις υπηρεσίες του Δήμου, ποιος πέρασε τελευταία φορά και πότε; Τι θα κάνει η δημοτική Αρχή ώστε να μην υπάρχουν άλλα ατυχήματα στο μέλλον και γενικά στις παιδικές χαρές και τις άλλες υποδομές;
Δεύτερον, επανερχόμαστε σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν ελεύθερους χώρους και παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει (όπως απαλλοτριώσεις κλπ.). Είναι κατά τη γνώμη μας ένα θέμα που αναδεικνύει τη λογική των προτεραιοτήτων, για τα οποία η αδράνεια της δημοτικής Αρχής σε ορισμένα ζητήματα πολύ κρίσιμα που χρονίζουν, έρχεται να επιδεινώσει μία ήδη ασφυκτική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, που προκαλείται από την πολιτική της Κυβέρνησης σε όλα τα πεδία.
Δηλαδή, τα ζητήματα που αφορούν την κάλυψη αναγκών των κατοίκων και των εργαζομένων πάνε πίσω, ενώ μπαίνουν μπροστά και επιταχύνονται έργα που αφορούν τη διευκόλυνση επενδύσεων και της κερδοφορίας, κυρίως γι’ αυτό που λέμε τουριστικό προϊόν “Αθήνα”. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πόσο γρήγορα τρέχουν οι διαδικασίες, πόσο γρήγορα βρίσκονται χρήματα, πόσο γρήγορα ξεπερνιέται η περιβόητη “ελληνική γραφειοκρατία” για μία σειρά από έργα, που αφορούν για παράδειγμα τη Διπλή Ανάπλαση, το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον μεγάλο περίπατο κλπ.
Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις που αποτελούν διεκδίκηση των κατοίκων επί δεκαετίες, για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και όχι μόνο πηγαίνουν αργά, αλλά διαρκώς υπάρχουν προσκόμματα και δυσκολίες που τα εμποδίζουν να προχωρήσουν. Βάζουμε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα:
– Το οικόπεδο Ριζοπούλου στη Ριζούπολη, τέθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και κανείς δεν απάντησε σε τι φάση βρίσκεται. Τι θα κάνει η δημοτική Αρχή για να υλοποιηθεί η απόφαση για απαλλοτρίωση; Με τι χρονοδιάγραμμα; Υπάρχουν επανειλημμένα αιτήματα και από τον τοπικό σύλλογο “φίλοι της Ριζούπολης”, θέλουμε μία συγκεκριμένη απάντηση.
– Το οικόπεδο στη Λάμψα & Φλώρου, για το οποίο μας ενημέρωσε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σχετικά με την απάντηση της ΔΕΗ. Τι θα γίνει από δω και πέρα; Δεν φτάνει να λέμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία… Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση που αφορά τη χρήση του χώρου. Πώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης;
– Το οικόπεδο στην οδό Μελάμποδος, οι λεγόμενοι “λαχανόκηποι”, στη συμβολή με Λένορμαν & Ιφιγένειας, είναι ένας χώρος απαλλοτριωμένος, πληρωμένος εδώ και τέσσερα χρόνια, χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος για παιδική χαρά. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, και μάλιστα, οι κάτοικοι μας καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ιδιώτες οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο. Τι θα κάνει η δημοτική Αρχή συγκεκριμένα;
Τρίτον, για την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του 133ου Δημοτικού Σχολείου, στην Κυψέλη, που αναδεικνύει το ζήτημα της δραματικής συρρίκνωσης του δημοσίου χώρου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, όπου έχουν επεκταθεί ακόμα περισσότερο τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ σοβαρή δυσκολία πρόσβασης στην πλατεία, πόσο μάλλον για να αξιοποιηθεί από παιδιά, οικογένειες, ΑΜΕΑ κλπ. Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος;
Τέλος, σε σχέση με τα υπό κατασκευή πεζοδρόμια στην περιοχή της Κυψέλης, στα πλαίσια εργολαβίας, μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι ότι δεν εφαρμόζονται οι προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού και υπάρχουν συγκεκριμένες κακοτεχνίες. Τα είδαμε κι εμείς, έχουμε και σχετικές φωτογραφίες. Οι κάτοικοι αναφέρουν συγκεκριμένα για την οδό Κερκύρας, για τη συμβολή Κερκύρας & Παξών, ότι υπάρχουν ράμπες στα κρασπεδόρειθρα (κάτι που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό), ότι σε πεζοδρόμια δεν τοποθετήθηκαν ειδικές πλάκες διάβασης τυφλών (ή τοποθετήθηκαν στο μισό πεζοδρόμιο και η διαδρομή τους κόβεται και συνεχίζει μετά από μερικά μέτρα), ότι σε ορισμένα σημεία δεν τοποθετήθηκαν πλάκες πεζοδρομίου αλλά τοποθετήθηκε μπετό ως τελική επικάλυψη. Ζητάμε, να αποκατασταθούν άμεσα όλες αυτές οι κακοτεχνίες και αυτά τα προβλήματα, πριν τελειώσει η εργολαβία. »
Αθήνα, 30/05/2022
Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας