ΤΕ Λήμνου ΚΚΕ: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη μικρασιατική καταστροφή
Στη Μύρινα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ εκδήλωση της ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ – παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ “1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή” (ΦΩΤΟ)
Στη Μύρινα, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ εκδήλωση της ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ – παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ 1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε απ’ τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος – ανάμεσα σε άλλα – σημείωσε:
«Στην έκδοση που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, φιλοδοξούμε να θέσουμε το «1922» μέσα στο συνολικό πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της εποχής στην περιοχή, να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή και έτσι να αντιληφθούμε γιατί και πως έφτασε ο ελληνικός στρατός στα βάθη της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πώς «πνίγηκαν» οι επιδιώξεις της τάξης των Ελλήνων καπιταλιστών στα βαλτονέρια της Μεγάλης Ιδέας».
Επιδίωξη μας, είναι, ταυτόχρονα, – 100 χρόνια μετά – να αναδείξουμε χρήσιμα, για το παρόν και το μέλλον, συμπεράσματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεξαγωγής ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ευρώπη».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «κουβάρι» των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών που κέρδισαν τον Α’ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο για τη μεταπολεμική νομή της πολεμικής λείας που περιλάμβανε και τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η εκστρατεία στη Μικρά Ασία.
Κατόπιν, ο ομιλητής μίλησε για την άφιξη και την εγκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν αλλά και στις θέσεις και τη δράση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ, που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ).
Το ΚΚΕ, είπε, «προσπάθησε εξ αρχής να έρθει σε επαφή με τους πρόσφυγες, να τους συνδέσει με το ντόπιο εργατικό και αγροτικό κίνημα, να οργανώσει την πάλη τους για επιβίωση και καλύτερους όρους δουλειάς, κλπ. Πρωτοστάτησε στη σφυρηλάτηση κοινού μετώπου των ντόπιων εργατών-αγροτών και των προσφύγων».
Αναφέρθηκε και στο ρατσιστικό μίσος που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες υπογραμμίζοντας:
«Πρέπει κανείς να θυμάται ότι το πραγματικό εκκολαπτήριο του ρατσισμού είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών που ευνοούνται από το χωρισμό της εργατικής τάξης. Σε όσους σήμερα μιλούν για πρόσφυγες που αλλοιώνουν τη σύνθεση της χώρας επειδή τάχα έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, διαφορετική κουλτούρα κλπ., οφείλουμε να υπενθυμίζουμε ότι ίδια ήταν η συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες ακόμα και όταν αυτοί ήταν ομοεθνείς, ομόδοξοι και ομόγλωσσοι, με κοινό πολιτισμό και καλύτερο μορφωτικό επίπεδο».
Όσον αφορά τα σύγχρονα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη της Ιστορίας της περιόδου είπε:
«Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμιά περίπτωση –επίθεσης ή άμυνας– δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις κυβερνήσεις τους, τα επιθετικά ή και τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών. Ο πόλεμος των καπιταλιστικών εξουσιών, είτε ως επίθεση είτε ως άμυνα έχει θύματα τους λαούς, άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και μέσω της φτώχειας που φέρνει ο πόλεμος, ως καταστροφή, ως προσφυγιά, ως πολεμική δαπάνη, ως αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου».
Η παρουσίαση «έκλεισε» με μια σύντομη αναφορά στους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο, στις γειτονιές της Μύρινας, τον Αγ. Δημήτριο, τη Νέα Κούταλη κ. ά.
Ακολούθησε συζήτηση όπου φάνηκε το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων για το βιβλίο και το θέμα που διαπραγματεύεται.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και μπορεί κανείς να το παραγγείλει από την ιστοσελίδα των εκδόσεων (www.sep.gr) ή να απευθυνθεί στην ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ.