Κινηματογράφος STUDIO: 55 χρόνια γράφει ιστορία. Και συνεχίζει…
Τον Οκτώβριο του 1967 ο Σωκράτης Καψάσκης ίδρυσε τον κινηματογράφο STUDIO. Σήμερα, 55 χρόνια μετά, το STUDIO new star art cinema παραμένει μία αίθουσα που στηρίζει την τέχνη του κινηματογράφου κόντρα στις απρόσωπες αίθουσες των εμπορικών κέντρων και τα άψυχα blockbuster.
Τον Οκτώβριο του 1967 ο Σωκράτης Καψάσκης ίδρυσε τον κινηματογράφο STUDIO. Σκοπός του ήταν να γίνει η αίθουσα που θα αποτελούσε το κέντρο της ανεξάρτητης κινηματογραφικής δημιουργίας σε μία εποχή που οι νέοι σκηνοθέτες ακολουθούσαν τα αντισυμβατικά προτάγματα της εποχής, χωρίς να περιφρονεί τα αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου.
Έτσι αυτή η ιστορική πια αίθουσα ξεπέρασε τα στενά όρια ενός κινηματογράφου και μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο για μία γενιά που αμφισβητούσε τις καθιερωμένες αξίες κι έβρισκε τις καλλιτεχνικές και πολιτικές τους ανησυχίες να αντανακλώνται σε όλο το φάσμα των ταινιών του STUDIO.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το STUDIO δεν έχασε την ταυτότητα του. Μέσα στη λαίλαπα των multiplex κινηματογράφων παρέμεινε η αίθουσα όπου προβάλλονταν οι ταινίες των δημιουργών κι όχι οι ταινίες της βιομηχανίας του θεάματος.
Τώρα 55 χρόνια μετά, η ιστορία μας γράφεται ακόμα. Το STUDIO new star art cinema παραμένει μία αίθουσα που στηρίζει την τέχνη του κινηματογράφου κόντρα στις απρόσωπες αίθουσες των εμπορικών κέντρων και τα άψυχα blockbuster.
ΟΙ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΤΟΥ STUDIO ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ξεκινώντας τους εορτασμούς για τα 55 χρόνια αποφασίσαμε να σηματοδοτήσουμε τη φυσιογνωμία της αίθουσας του STUDIO τοποθετώντας στις δύο κολώνες του, γιγαντιαίες φωτογραφίες δύο σημαντικών δημιουργών (ύψος 3,5 μέτρων) που σημάδεψαν την ιστορία του. Πρόκειται για τους: Σωκράτη Καψάσκη και Θόδωρο Αγγελόπουλο. Προετοιμάζουμε ειδικά έντυπα αφιερώματα για τον καθένα από αυτούς που θα μοιράζονται δωρεάν σε όλους τους θεατές.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ STUDIO
Ο Σωκράτης Καψάσκης υπήρξε ένας μείζων παράγοντας της αθηναϊκής πολιτιστικής ζωής, σε μια περίοδο κομβική και σκληρή της ελληνικής ιστορίας, και που, κατά τον ιστορικό Κωστή Κορνέτη (Τα παιδιά της δικτατορίας), ανέδειξε το σινεμά σε «όπλο» ενάντια στην καταπίεση και συγχρόνως σε «παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο».
Σ. Καψάσκης : «Ακολουθούμε με συνέπεια τη γραμμή που χαράξαμε. Στο Studio θα δείτε πάντα μια ταινία που θα εγκρίνετε ανεπιφύλαχτα ή που θα απορρίψετε έντονα. Στο Studio δε θα δείτε ποτέ μια ταινία αδιάφορη!!» Να κρατήσουμε ζωντανό το κριτικό πνεύμα της νεολαίας αυτής : αυτός ήταν ο στόχος του, και το εκπλήρωσε με κουράγιο και επιμονή, σ’αυτά τα δύσκολα χρόνια. Εξ άλλου, από την αρχή, εμψύχωνε τους νέους Έλληνες σκηνοθέτες, υποστήριζε τη δουλειά τους και έδειχνε τις μικρού μήκους ταινίες τους στην αρχή των προβολών.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
Γνωρίσαμε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ως άγουροι θεατές στα χρόνια της μεταπολίτευσης μέσα από τον μύθο του «Θιάσου» και της «Αναπαράστασης», μέσα από τους «Κυνηγούς» και τον «Μεγαλέξανδρο», βλέποντας την ελληνική ιστορία από την οπτική (και την αισθητική) ενός κινηματογραφιστή με σαφή και ευδιάκριτη πολιτική θέση, στην ίδια όχθη με εμάς, κατανοήσαμε επί της ουσίας τι σημαίνει πραγματικά «σινεμά του Δημιουργού».
ΤΑ 660 ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ STUDIO ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, το κάθε κάθισμα της αίθουσας βαφτίζεται για πάντα με το όνομα ενός σπουδαίου Δημιουργού του Ελληνικού αλλά και του Παγκόσμιου κινηματογράφου.
Σπουδαίοι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, τεχνικοί, παραγωγοί θα δώσουν το όνομα τους σε κάθε ένα από τα 660 καθίσματα του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης STUDIO. Τις επόμενες μέρες στο επίσημο site της σελίδας του STUDIO θα αναρτηθούν οι πρώτες σκέψεις μας για αυτά τα ονόματα. Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2022 θα δεχόμαστε προτάσεις για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο πληρέστατα αυτή η λίστα από σινεφίλ δημιουργούς ή όποιον άλλο επιθυμεί. Παράλληλα δίπλα στα ονόματα θα υπάρχει και ένα QR code γεμάτο από πληροφορίες (βιογραφία, εργογραφία, φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις, κείμενα, βίντεο κ.α.) για τον δημιουργό αλλά και τρέιλερ των ταινιών του. Αυτό θα είναι μία ανοιχτή διαδικασία όπου θα ανανεώνεται συνεχώς.
Για τον κινηματογράφο STUDIO αυτή η ονοματοδοσία δεν είναι απλά φόρος τιμής. Καθ’όλη τη διάρκεια του εορτασμού των 55 χρόνων αλλά και τα επόμενα χρόνια η ονοματοδοσία αυτή, θα αποτελέσει το πλαίσιο για μία σειρά από αφιερώματα σε αυτούς τους στυλοβάτες του κινηματογράφου.
ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ
Σε ειδική θέση στον χώρο της αίθουσας θα τοποθετήσουμε τα πορτραίτα τεσσάρων σημαντικών κριτικών κινηματογράφου, του Βασίλη Ραφαηλίδη, του Μπάμπη Ακτσόγλου, του Νίκου Αντωνάκου και της Τζία Γιοβάνη.
Όταν ξεκίνησε η περιπέτεια του STUDIO τον Οκτώβριο του 1967 ο Σωκράτης Καψάσκης ήθελε μία αίθουσα που θα στέγαζε όχι μόνο τον ποιοτικό κινηματογράφο και τους Έλληνες δημιουργούς. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται καθώς το Studio θα προσπαθήσει ώστε το 30% των ταινιών και των αφιερωμάτων που θα προβληθούν και πραγματοποιηθούν να είναι ελληνικής παραγωγής. Ενώ, όπως πάντα, οι ταινίες που θα προβάλλονται, θα επιλέγονται όχι μόνο με κριτήριο την καλλιτεχνική τους αξία αλλά και την πολιτικοποιημένη ματιά του δημιουργού.
Τέλος, το STUDIO δεν ονομάστηκε τυχαία αίθουσα τέχνης. Από την εποχή που ιδρύθηκε δεν είναι απλά κινηματογράφος αλλά χώρος καλλιτεχνικών ζυμώσεων όπου η ποίηση και η λογοτεχνία συναντούν τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Έτσι πέρα από τις προβολές ταινιών, έχουν προγραμματιστεί βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και αφιερώματα σε προσωπικότητες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στον πολιτισμό όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.
Κάθε Τετάρτη για όλο το χρόνο και κάθε χρόνο, στον χώρο του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης STUDIO, θα λειτουργεί η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ STUDIO “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ”. Πέρα από την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών της ελληνικής μουσικής σκηνής, που έχουν συνεργαστεί με τον Μίκη, θα δοθεί βήμα και σε νεότερους καλλιτέχνες, που εμπνέονται από τον τεράστιο αυτόν δημιουργό και εξακολουθούν με ταλέντο και σεβασμό να ερμηνεύουν και να συνεχίζουν το έργο του.
365 μέρες τον χρόνο, Αλκυονίδες Μέρες στο STUDIO